Taukotupa

Yleistä keskustelua, aihe on vapaa

Re: Taukotupa

ViestiKirjoittaja vaisuliini » 19. Maalis 2018 13:27

Jukka kirjoitti:
vaisuliini kirjoitti:*
Jukka, olit pieniä kertoja ajatuksissani tahattomasti. Voisitko antaa jonkun merkin itsestäsi, kun sinusta ei ole kuullut viikkoon?

Olen sairaalassa. En jaksa kirjoittaa, mutta olen käynyt foorumia lukemassa. Mitä sairauteen tulee niin olen huonossa kunnossa eikä ennuste ole kovin hyvä.


Kiitos, Jukka, kun annoit itsestäsi merkin. Voimia sinulle, Jukka! Muistan rukouksin.
Hoos.6:3 Niin me otamme siitä vaarin, ja sitä pyytelemme, että me Herran tuntisimme; sillä hän koittaa niinkuin kaunis aamurusko, ja hän tulee meille niinkuin sade, niinkuin ehtoosade aikanansa maan päälle. Biblia.
Avatar
vaisuliini
 
Viestit: 7913
Liittynyt: 09. Marras 2010 20:54

Re: Uskonveljien kirjoitukset

ViestiKirjoittaja vaisuliini » 19. Maalis 2018 15:47

*
Miten saavutan Jumalan siunaukset?

"Hänestä on teidän olemisenne Kristuksessa Jeesuksessa" (1. Kor. 1:30).

Kirjakaupat ovat nykyäänkin täynnä kirjoja, joissa neuvotaan erilaisia teitä ja toimintamalleja Jumalan siunausten saamiseen. Samoin hyvin monet puheet käsittelevät tätä aihepiiriä. Ja kukapa kristitty ei haluaisi vastaanottaa Jumalan siunauksia elämäänsä, elää Hänen lähellään ja kokea Hänen lupaustensa toteutumista?

Kirjoitan nyt suoraan. Hyvin yleinen vastaus Jumalan siunausten omistamiseen on se, että kristityn tulee ansaita ne omalla toiminnallaan. Pelastus sisältää tavallaan alkuarmon ja alkusiunaukset ja niistä eteneminen kohti suurempaa Jumalan täyteyttä edellyttää kristityltä antautumista, kilvoittelua, synnin vastustamista ja voittamista ja niin edelleen. Malli kuulostaa yksinkertaiselta ja helpolta ja nuori kristitty tarttuu tarmolla toimeen. Hän lähtee täyttämään siunausten "ehtoja" - tosin Jumalan armon auttamana - ja toiveikkain mielin odottaa Jumalan vastaavan hänen ponnisteluihinsa tarjoamalla kilvoituksen mukaista palkkaa.

Vuosien vieriessä vilpitön kristitty alkaa huomaamaan, ettei hän yrityksistään huolimatta saavuttanutkaan sellaista tilaa, joka hänelle luvattiin ja jonka eteen hän kilvoitteli. Hän kysyy mielessään, eikö hänen yrityksensä olleet riittäviä vai eiko Jumala ollutkaan luotettava ja rakastava?

Monien tuskallisten vuosien ja vaiheiden jälkeen kristitty alkaa ymmärtämään evankeliumin ihanaa ja vapauttavaa totuutta. Yritän kuvata tätä salaisuutta seuraavalla esimerkillä: ajattele, että vieressäsi olisi suuri pyöreä pallo. Kuvittele, että tuo pallo sisältäisi pelastuksen, kaikki Jumalan siunaukset, kaiken Jumalan täyteyden; niin kaiken, mitä Jumala haluaa ja pystyy lapsilleen antamaan. Luonnollisesti sinun suurin tarpeesi olisi tuolloin päästä tuon pallon sisällöstä osalliseksi?

Jumalan uskomaton uutinen on, että hän on siirtänyt sinut uskosi ensimmäisestä hetkestä alkaen tuon pallon sisälle. Jumala on siis asettanut sinut "sisälle" Jeesukseen Kristukseen! Ja Raamatun mukaan Jeesuksessa on kaikki hengelliset rikkaudet ja siunaukset. Ne ovat siis jokaisen Jumalan lapsen "laillista omaisuutta". Nämä rikkaudet ovat lahjoitettu yhtä lailla pyhille kuin pahoillekin. Sama valtava omaisuus koskee myös heikointa ja taisteluissaan toistuvasti epäonnistuvaa Jumalan lasta.

Millä tavalla voin siis kokea tätä hengellistä rikkautta? Huomaa, ettet voi sitä ansaita eikä sitä anneta sinulle kilvoittelusi perusteella. Jumala lahjoittaa Kristuksen meille uskon kautta. Paavali käyttää tässä yhteydessä ilmaisua "uskossa kuuleminen" ja se pitää sisällään niin yksinkertaisen totuuden, kuin että minä kuulen, mitä Jumala lupaa minulle ja suostun luottamaan Häneen. Siis uskon sen, mitä Jumala sanoo Sanassaan. Kun Hän kerran on ilmoittanut yhdistäneensä minut omaan rakkaaseen Poikaansa, minä olen todella hengellisesti rikas ja siunattu. Usko ei tee muuta kuin vastaanottaa Jumalan armon.

Kun taivasten valtakunta on lasten kaltainen, täytyy meidän kysyä miten lapsi suhtautuu saamaansa lahjaan? Hän ottaa sen iloiten vastaan ja nauttii siitä. Tee sinä samoin! Saatana haluaa sinun katsovan itseesi ja surkeisiin olosuhteisiisi, Jumala haluaa sinun katsovan valtaviin armolupauksiinsa. Uskomme ei kasva itseämme parantelemalla vaan sen jatkuvalla vastaanottamisella, mitä Jeesus on meille ansainnut. Tämän evankeliumin kuuleminen ja vastaanottaminen avaa sinulle Psalmin 23 mukaisen juhlapöydän kaikkien vihollisiesi silmien eteen!

Allaolevasta linkistä voit kuunnella luentoni samasta aiheesta: Olemme Kristuksessa 1. Kor. 1:30 (Tampereen raamattukoulu)
http://www.tampereenraamattukoulu.net/luennot/Pirttiaho%20240314.MP3

-Yksin armosta -blogi/Jaakko Pirttiaho-
Hoos.6:3 Niin me otamme siitä vaarin, ja sitä pyytelemme, että me Herran tuntisimme; sillä hän koittaa niinkuin kaunis aamurusko, ja hän tulee meille niinkuin sade, niinkuin ehtoosade aikanansa maan päälle. Biblia.
Avatar
vaisuliini
 
Viestit: 7913
Liittynyt: 09. Marras 2010 20:54

Re: Uskonveljien kirjoitukset

ViestiKirjoittaja vaisuliini » 19. Maalis 2018 16:02

*
Miksi moni luopuu uskostaan?

Monen kristillisyyden keskellä eläneen ja siitä luopuneen ihmisen kertomus on tämänkaltainen: "Ei minusta ollut siihen. En onnistunut olemaan riittävän hyvä. Yritin muuttua paremmaksi mutta epäonnistuin jatkuvasti ja lopulta luovutin. Oli helpompaa olla yksin kuin toisten tuomitsevien katseiden alla."

Tällainen kristitty on elänyt lainomaisen kristillisyyden piirissä. Se ei ole harvinaista, sillä erään arvion mukaan 90% Suomen kristityistä elää lainalaista uskoa. Tämä on hurja väite ja perustelen sitä hieman.

Lainalaiseen uskoon kuuluu se peruskäsitys, että Jumala siunaa ihmistä sen mukaan kuinka hän elää. Siinä ajatellaan, että Jumala on antanut kristityille armonsa ikäänkuin "alkuvoimaksi" ja on ihmisestä itsestään kiinni kuinka hän tuota armoa tai voimaa käyttää. Ihmisen on määrä joko varmistaa pelastustaan tai ansaita syvempää hengellistä elämää omilla päivittäisillä valinnoillaan. Nämä valinnat koskevat synnistä luopumista, antautumista ja hengellisen elämän harjoittamista.

Tällainen on kristinuskon muuttamista yleisuskonnoksi. Monet väsyvät ja jättävät Jeesuksen siitä yksinkertaisesti syystä, etteivät todella ole kuulleet raamatullista evankeliumia. Siis sanomaa Jeesuksesta ja Hänen työstään meidän hyväksemme.

Kristinusko muuttuu raskaaksi kun siitä tulee vaatimus. Ei usko ole yhtä kuin sääntöluettelo "karta tätä, tee noin". Usko on elävää yhteyttä Jumalan Poikaan. Se yhteys annetaan lahjaksi, joka päivä. Kristus vaatii ainoastaan köyhän sydämen, jonne Hän voi tulla asumaan.

Kun lainalaisessa uskossa korostuu ihmisen tekeminen, raamatullisessa uskossa korostaa Kristuksen tekeminen. Jospa uskoonsa väsyneet saisivat kuulla sen sanoman, joka tuottaa iloa. Jospa he kuulisivat, että ei ole mitään mittaa, mikä heidän tulee täyttää. Jospa he kuulisivat, että Jeesus haluaisi vain rakastaa heitä ja antaa heille yltäkylläisen elämän.

Ja kyllä, tämä armon käsittämätön rikkaus mullistaisi silloin ihmisen koko maailman.

Miksi ajattelen, että kristikansa elää pitkälti lainalaisuudessa? Siksi, että seurakunnista puuttuu se armon tuoma elämä, joka synnyttää herätyksen. Samasta syystä seurakuntien ulkopuolella on tuhansia ja tuhansia uskoonsa väsyneitä ihmisiä.

-Yksin armosta -blogi/Jaakko Pirttiaho-
Hoos.6:3 Niin me otamme siitä vaarin, ja sitä pyytelemme, että me Herran tuntisimme; sillä hän koittaa niinkuin kaunis aamurusko, ja hän tulee meille niinkuin sade, niinkuin ehtoosade aikanansa maan päälle. Biblia.
Avatar
vaisuliini
 
Viestit: 7913
Liittynyt: 09. Marras 2010 20:54

Re: Uskonveljien kirjoitukset

ViestiKirjoittaja vaisuliini » 20. Maalis 2018 11:39

*
Rakastakaamme toinen toisiamme, olkaamme toisillemme armollisia ja muistakaamme, että kaikki tulee koetella sävyisyyden Hengessä Jumalan sanan totuuden kautta, niin kaikkien uskovien julistus, opetus ja uskonkäsitykset kuin minunkin kirjoitukseni:

1 Tess 5:
21 mutta koetelkaa (dokimadzo) kaikki, pitäkää se, mikä hyvää on;
22 karttakaa kaikenkaltaista pahaa.
23 ¶ Mutta itse rauhan Jumala pyhittäköön teidät kokonansa, ja säilyköön koko teidän henkenne ja sielunne ja ruumiinne nuhteettomana meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen tulemukseen.
24 Hän, joka teitä kutsuu, on uskollinen, ja hän on sen myös tekevä.

Room 12:
1 ¶ Niin minä Jumalan armahtavan laupeuden kautta kehoitan teitä, veljet, antamaan ruumiinne eläväksi, pyhäksi, Jumalalle otolliseksi uhriksi; tämä on teidän järjellinen jumalanpalveluksenne.
2 Älkääkä mukautuko tämän maailmanajan mukaan, vaan muuttukaa mielenne uudistuksen kautta, tutkiaksenne (dokimadzo), mikä on Jumalan tahto, mikä hyvää ja otollista ja täydellistä.

Kreikankielen dokimadzo sana tarkoittaa tutkia ja koetella. Klassisessa kreikassa dokimadzo sanaa käytettiin metallien tai rahojen tutkimisesta, jossa pyrkimys oli tutkia ja koetella metallien ja rahojen aitoutta, jonka tarkoitus oli erottaa aito väärennöksistä. Dokimadzo sana merkitsisi myös hyväksyttyä ja tunnustettua tutkimisen ja koettelemisen seurauksena.

Raamattu opettaa koettelemaan kaiken minkä sanotaan olevan Jumalasta ja tapahtuvan Herran Jeesuksen kautta. Koettelemisen ja tutkimisen tarkoituksena on erottaa Jumalan hyvä tahto (totuus, Pyhän Hengen vaikutus) kaikenalaisesta pahasta (synti, väärä opetus, eksytys jne.). Toisin sanoen koettelemisen tarkoitus on oppia pitämään kaikki se hyvä mikä on Jumalasta ja oppia karttamaan kaikenlaista pahaa ja sen seurauksena Jumala pyhittää uskovan ihmisen kokonaan, eli hänen henkensä, sielunsa ja ruumiinsa. Jumala on uskollinen ja pyhittää meidät, jos me teemme oman osuutemme koettelemalla kaiken, pitäen sen mikä hyvää on ja hylkäämme ja kartamme kaikenlaista pahaa.

Jos emme koettele asioita, joiden sanotaan olevan Jumalasta, niin emme kykene erottamaan hyvää pahasta, emmekä opi uskomaan Herraan Jeesukseen totuudessa ja hylkäämään syntiä, vääriä opetuksia, jne., emmekä silloin myöskään pysty elämään ja kasvamaan pyhityksessä. Raamatun sanan opetuksen kaiken koetteleminen ja sen kautta hyvän ja pahan erottaminen toisistaan on edellytys pyhityselämässä kasvamiseen ja ojentautumiseen.

Jos emme toimi Raamatun opetuksen mukaan koskien koettelemista sekä pyhitystä ja jos laiminlyömme koettelemisen, niin emme kykene erottamaan hyvää pahasta, jonka seurauksena eksymme eksytyksen kavaliin juoniin. On todella tärkeätä, että yksilöuskovina ja seurakuntina opimme, sallimme ja hyväksymme kaiken sen koettelemisen, jonka sanotaan olevan Jumalasta, koska ilman sitä emme opi erottamaan hyvää pahasta.

Lihan ja synnin haluille kuollut uskova voi ainoastaan tutkia ja koetella oikealla tavalla sitä mikä on Jumalan tahto, mikä hyvää ja otollista ja täydellistä. Lihan himoista ja haluista huolta pitävä uskova ei etsi Jumalan tahtoa, vaan lihan tahtoa, etsien korvasyyhynsä mukaista valheeseen perustuvaa opetusta. Elävä ja pyhä Jumalalle otollinen uhri tarkoittaa suostumista lihan kuolemaan, että Jumalan tahto voisi tapahtua uskovan ihmisen elämässä. Vain sellainen uskova voi muuttua mielen uudistuksen kautta, joka suostuu kuolemaan lihallensa, koska silloin hän tutkii ja koettelee asioita Jumalan tahdon mukaisella tavalla.

1 Piet 1:2 ja jotka Isän Jumalan edeltätietämisen mukaan ovat Hengen pyhittämisen kautta valitut Jeesuksen Kristuksen kuuliaisuuteen ja hänen verellänsä vihmottaviksi. Lisääntyköön teille armo ja rauha.

Suostuminen Jumalan Hengen pyhitykseen on kuuliaisuutta Jumalaa kohtaan. Jos emme ole kuuliaisia Herralle Jeesukselle ja koettele asioita ja opetuksia, niin emme voi kasvaa pyhityksessä, armossa ja rauhassa. Kuuliaisuus Herraa Jeesusta kohtaan johdattaa meidät tutkimaan ja koettelemaan kaikki asiat joiden sanotaan olevan Jumalasta, että voimme kasvaa Jumalan tuntemisessa sekä Jumalan sanan totuuden tuntemisessa.

1 Kor 1:
30 Mutta hänestä on teidän olemisenne Kristuksessa Jeesuksessa, joka on tullut meille viisaudeksi Jumalalta ja vanhurskaudeksi ja pyhitykseksi ja lunastukseksi,
31 että kävisi, niinkuin kirjoitettu on: "Joka kerskaa, sen kerskauksena olkoon Herra".

Eräs asia on tärkeä ymmärtää oikein, joka on se, että Herra Jeesus on annettu meille vanhurskaudeksi, pyhitykseksi ja lunastukseksi, että kerskauksemme olisi Herra, eikä minä itse. Pyhitys ei nouse ihmisen lihan voimasta, vaan on Herran Jeesuksen vaikuttamaa uskon kautta, jonka Herra Jeesus vaikuttaa. Tämä on hyvä muistaa, sillä Herra Jeesus on pyhityksen peruskivi ja pyhityksen alkuunpanija, jonka uskova ihminen vastaanottaa Jumalan armosta.

Herran Jeesuksen sovitustyö verensä vuodattamisen kautta kun Hän kuoli syntien anteeksiantamiseksi ristillä on pyhityksen perusta ja edellytys, jota ilman ei voi olla pyhitystä. Kun tutkimme Jumalan sanan opetusta, niin näemme, että kaikki Uuden Liiton uskon opetus on kytketty Herran Jeesuksen lunastukseen ja saa voimansa Herran Jeesuksen sovitustyöstä (verestä).

-PP-
Hoos.6:3 Niin me otamme siitä vaarin, ja sitä pyytelemme, että me Herran tuntisimme; sillä hän koittaa niinkuin kaunis aamurusko, ja hän tulee meille niinkuin sade, niinkuin ehtoosade aikanansa maan päälle. Biblia.
Avatar
vaisuliini
 
Viestit: 7913
Liittynyt: 09. Marras 2010 20:54

Re: Taukotupa

ViestiKirjoittaja vaisuliini » 20. Maalis 2018 11:41

*
Haluaisin kysyä, luetteko te aina kerrallaan vai luette uudelleen toisen kerran, kunnes pääsette jyvälle, mistä kyseestä uskonveljiemme kirjoitus on ja mitä kirjoitus tarkoittaa kokonaisesti? Minä aina pidän huolen siitä, että pääsen jyvälle, niin siksi luen joskus kaksi kertaa uudelleen. Kuinka te? :)
Hoos.6:3 Niin me otamme siitä vaarin, ja sitä pyytelemme, että me Herran tuntisimme; sillä hän koittaa niinkuin kaunis aamurusko, ja hän tulee meille niinkuin sade, niinkuin ehtoosade aikanansa maan päälle. Biblia.
Avatar
vaisuliini
 
Viestit: 7913
Liittynyt: 09. Marras 2010 20:54

Re: Taukotupa

ViestiKirjoittaja Jukka » 20. Maalis 2018 12:19

vaisuliini kirjoitti:*
Haluaisin kysyä, luetteko te aina kerrallaan vai luette uudelleen toisen kerran, kunnes pääsette jyvälle, mistä kyseestä uskonveljiemme kirjoitus on ja mitä kirjoitus tarkoittaa kokonaisesti? Minä aina pidän huolen siitä, että pääsen jyvälle, niin siksi luen joskus kaksi kertaa uudelleen. Kuinka te? :)

Riippuu kirjoituksen sisällöstä ja omasta mielenkiinnosta aiheeseen. Tällaisella keskustelu foorumilla pitkät kirjoitukset tuntuvat (usein, ei aina) käännytystyöltä, oman agendan pakkopullan syöttämisenä eikä haasteena tasavertaisiin keskusteluihin.

Linkit, joiden takaa löytyy sivukaupalla tarinaa, jätän lukematta. Kun minulta pyydetään arvio jostain saarnasta tai opetusohjelmasta, niin silloin puhe on kuunneltava jotta voisi sen arvioida. Nykyisin harvoin jaksan pyydettyjä arviointeja antaa, edellä mainitusta syystä.

JK. Kiitos teille jotka olette muistaneet minua Herran edessä...

JK2. Puhelimella kirjoittaessa tulee virheitä, varsinkin morfiini humalassa. Korjasin sijamuoto ja jo 4 kertaa.
Jukka
 

Re: Taukotupa

ViestiKirjoittaja Aamu-Usva » 20. Maalis 2018 13:22

Voimia Jukalle! :hearts:
Minullakin tulee kännykällä näpyttäessä usein kirjoitusvirheitä. Jukasta meinaa aina tulla kukka :hugehug:
Aamu-Usva
 
Viestit: 3102
Liittynyt: 16. Loka 2011 20:57

Re: Taukotupa

ViestiKirjoittaja vaisuliini » 20. Maalis 2018 16:09

Jukka kirjoitti:
vaisuliini kirjoitti:*
Haluaisin kysyä, luetteko te aina kerrallaan vai luette uudelleen toisen kerran, kunnes pääsette jyvälle, mistä kyseestä uskonveljiemme kirjoitus on ja mitä kirjoitus tarkoittaa kokonaisesti? Minä aina pidän huolen siitä, että pääsen jyvälle, niin siksi luen joskus kaksi kertaa uudelleen. Kuinka te? :)

Riippuu kirjoituksen sisällöstä ja omasta mielenkiinnosta aiheeseen. Tällaisella keskustelu foorumilla pitkät kirjoitukset tuntuvat (usein, ei aina) käännytystyöltä, oman agendan pakkopullan syöttämisenä eikä haasteena tasavertaisiin keskusteluihin.

Linkit, joiden takaa löytyy sivukaupalla tarinaa, jätän lukematta. Kun minulta pyydetään arvio jostain saarnasta tai opetusohjelmasta, niin silloin puhe on kuunneltava jotta voisi sen arvioida. Nykyisin harvoin jaksan pyydettyjä arviointeja antaa, edellä mainitusta syystä.

JK. Kiitos teille jotka olette muistaneet minua Herran edessä...

JK2. Puhelimella kirjoittaessa tulee virheitä, varsinkin morfiini humalassa. Korjasin sijamuoto ja jo 4 kertaa.


Ok, Jukka. No minä en tiedä, mistä kirjoituksista kyse on, mitä sinä tarkoitat. No toivottavasti sinä toipuisit mahdollisimman pian, mutta morfiini minua mietityttää, koska morfiinista saa päihdyttävää, kuten siinä on päihdyttävien aineiden vaikutukset. Niin morfiini luokitetaan huumeeseen, missä on päihdyttävien aineiden vaikutukset. Voiko uskova käyttää mofiinia vain sietämätöntä kiputilaa varten? Mitä Raamattu puhuu päihdyttämisestä?

No en halua leuhkia tällä kirjoituksellani, mutta Jumala piti minusta huolen, etten vuonna 2012 tarvinnut morfiinia, enkä vahvempia kipulääkkeitä. Lääkärit olivat ihmeissään, etten tuntenut yhtään kipuja leikkauksen jälkeen. Toivottavasti sinäkin saisit toivuttua mahdollisimman pian. Muistan sinua rukouksin edelleen. Tänään rukoilin puolestasi. Voimia sinulle, Jukka!

----------------------------------------------------

No voisitteko kertoa omin sanoin, mitä mieltä olette uskonveljiemme kirjoituksista? Koitteko rakentuneenne niiden kirjoituksien kautta? Koin kans rakentuneeni niiden kautta. Innostavaa lukea ne kirjoitukset koetellen Sanalla ja pureskellen hitaasti ajatuksen kanssa. :)
Hoos.6:3 Niin me otamme siitä vaarin, ja sitä pyytelemme, että me Herran tuntisimme; sillä hän koittaa niinkuin kaunis aamurusko, ja hän tulee meille niinkuin sade, niinkuin ehtoosade aikanansa maan päälle. Biblia.
Avatar
vaisuliini
 
Viestit: 7913
Liittynyt: 09. Marras 2010 20:54

Re: Taukotupa

ViestiKirjoittaja Aamu-Usva » 20. Maalis 2018 20:05

Totta kai voi ja tuleekin käyttää hyviä kipulääkkeitä, kun niitä tarvitsee!
Aamu-Usva
 
Viestit: 3102
Liittynyt: 16. Loka 2011 20:57

Re: Taukotupa

ViestiKirjoittaja Jukka » 20. Maalis 2018 21:07

vaisuliini kirjoitti: ...morfiini luokitetaan huumeeseen, missä on päihdyttävien aineiden vaikutukset. Voiko uskova käyttää mofiinia vain sietämätöntä kiputilaa varten? Mitä Raamattu puhuu päihdyttämisestä?


Voi Sinua Vaisuliini! Ei tällaisia lääkkeitä leikinpäiten ja pikkusärkyihin määrätä. Näistä käyttämistäni lääkkeistä tehdään selvitykset kerran kuukaudessa Fimealle tai Valviralle.

En ole milloinkaan pyytänyt lääkäreiltä morfiinilääkitystä enkä tiennyt, että tapauksessani sellainen voitaisiin edes aloittaa. Lääkäriryhmä päätti hoidostani ja lääkityksestäni marraskuussa 2015 kun olin jäämässä pyörätuoliin seitsemän ison leikkauksen perästä. Tänään olen kiitollinen heille tuosta päätöksestä, sillä olin kipujeni tähden tullut kohtaan, että en kokenut jaksavani enää elää (kivut olivat jatkuneet silloin 33 vuotta, kivut jotka toisinaan niin ankaria, etten uskonut selviytyväni seuraavaan aamuun).
Jukka
 

EdellinenSeuraava

Paluu Yleinen keskustelu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 29 vierailijaa

cron