Kirjoittaja vaisuliini » 09. Huhti 2025 19:28
*
Pidä toista uskovaa Raamatullisesti itseäsi parempana
Fil 2:
1 ¶ Jos siis on jotakin kehoitusta Kristuksessa, jos jotakin rakkauden lohdutusta, jos jotakin Hengen yhteyttä, jos jotakin sydämellisyyttä ja laupeutta,
2 niin tehkää minun iloni täydelliseksi siten, että olette samaa mieltä, että teillä on sama rakkaus, että olette sopuisat ja yksimieliset
3 ettekä tee mitään itsekkyydestä tai turhan kunnian pyynnöstä, vaan että nöyryydessä pidätte toista parempana kuin itseänne
4 ja että katsotte kukin, ette vain omaanne, vaan toistenkin parasta.
5 Olkoon teillä se mieli, joka myös Kristuksella Jeesuksella oli,
Raamattu opettaa Jumalan rakkauden lohdutukseen, Pyhän Hengen yhteyteen ja sydämellisyyteen sekä laupeuteen kuuluvan sopuisuuden ja yksimielisyyden ja saman rakkauden, eli Pyhän Hengen vaikuttaman Jumalan rakkauden.
Yksimielisyys ei tarkoita sitä, että joka asiassa on oltava täysin samanlainen näkemys ja että jokainen Raamatun opettama asia on nähtävä täysin samalla tavalla. Jokainen uskova on eri kasvunvaiheessa uskonelämässään ja jo siitäkin syystä on mahdotonta, että kaikki uskovat voisivat nähdä ja ymmärtää kaikki asiat samalla tavalla. Yksimielisyys tarkoittaa halua olla ja pysyä yhdessä yhtenä seurakuntana. Yksimielisyys tarkoittaa sitä ettei mikään asia saisi erottaa uskovia toisistaan. Poikkeuksena on tietenkin se, että jos joku julistaa ja opettaa uskovia luopumaan pelastuksesta Herrassa Jeesuksessa.
Pyhä Henki vaikuttaa Jumalan sanan mukaista uskon kasvua ja ymmärryksen lisääntymistä uskovan sydämessä, joka johtaa myös koko ajan siihen, että opillisesti alamme näkemään Raamatun opetuksia yksimielisesti samalla tavalla. Yksi Herra ja yksi usko tarkoittaa sitä, että Raamatussa on samasta asiasta samanlainen opetus liittyen asioihin, joista Raamattu opettaa. Tämän tähden uskon kasvun kautta kykenemme löytämään opillista yksimielisyyttä koko ajan enemmän.
Raamattu kehottaa meitä kärsimään toinen toisiamme. Raamatullinen kärsiminen, ei ole lihallista tuskastumista. Raamatullisen toinen toisensa kärsimisen Pyhän Hengen vaikuttamat perustukset ovat sydämellinen armahtavaisuus toista kohtaan, ystävällisyys, nöyryys, sävyisyys, pitkämielisyys, anteeksiantamus ja rakkaus sekä sydämessä vallitseva Jumalan rauha (Kol 3:12-15).
Toisin sanoen Raamatullinen kärsiminen on Jumalan rakkauden kautta odottamista, että sisar ja veli saavuttaisivat Jumalan armosta uskon kautta ymmärrystä ojentautua koko ajan enemmän Jumalan sanan mukaisesti. Mieleeni muistuu lapsuusajan retket vanhempieni ja sisarusten kanssa. Minä olen vanhempieni nuorin lapsi ja muistan kuinka vanhempani odottivat minua kun jäin jälkeen. Muistan senkin kuinka iän karttumisen ja voimien vahvistumisen myötä sain enemmän vastuuta tavaroiden kantamisessa ja kuljettamisessa (pyöräretki).
Uskonelämässäkin saamme odottaa toinen toisiamme ja uskon vahvistumisen myötä vastuumme kasvaa koskien itseämme ja muita. On ihanaa saada olla Jumalan odottavan rakkauden kohteena, sillä Hän ei anna meidän kannettavaksemme enempää kuin jaksamme kantaa. Seurakunnassa tulee olla sama asenne toinen toisiamme kohtaan.
Jumalan vaikuttama rakkaus Pyhässä Hengessä poistaa itsekkyyden uskovan sydämestä sekä turhan kunnian pyytämisen ja tavoittelemisen. Jumalan vaikuttama rakkaus Pyhässä Hengessä johdattaa nöyryyteen, jossa uskova pitää toista uskovaa itseään parempana. Toisen pitämiseen itseään parempana kuuluu myös uskon sisaren tai veljen parhaan ajatteleminen, niin ettet ajattele vain omaa parastasi, vaan toistenkin parasta.
Raamatun opetus toisen parempana pitämisestä ei tarkoita tämän synnin vallan alla olevan maailman arvoja, jossa toisen paremmuus on toisen huonoutta. Raamatullinen toisen parempana pitäminen on sama asia kuin viljapellossa kasvava vilja, jossa vehnänkorret ovat kasvaneet kohti taivasta, mutta kun vehnänkorret kypsyvät, niin tähkän painosta ne taipuvat kumaraan kumartaen toinen toisilleen.
Raamatullinen toisen parempana pitäminen on Jumalan antama turvaverkko, jossa kukaan ei nouse kenenkään yläpuolelle, vaan jokainen kunnioittaa ja rakastaa toinen toisiaan. Raamatullinen toisen parempana pitäminen, ei tarkoita sitä, että joku on toista parempi tai huonompi, vaan että Jumalan lapseuden aseman sekä Herran Jeesuksen pelastuksen tähden uskovina ihmisinä rakastamme ja kunnioitamme toinen toisiamme.
Raamattu opettaa, että meillä tulee olla sama mieli, joka Herralla Jeesuksella oli ja on. Silloin kun olemme terveessä Raamatullisessa uskon kasvussa, niin Kristuksen mieli saa koko ajan lisää tilaa meidän sydämissämme. Aito ja oikea uskon kasvu johdattaa meitä koko ajan syvällisemmin elämään niin että pidämme toista uskovaa itseämme parempana, eli kunnioitamme ja rakastamme uskon sisaria ja veljiä.
Toisen parempana pitäminen on myös ainoa, oikea ja kestävä seurakunnan kokoontumisen sekä rakentumisen perustus. Ilman tätä ulottuvuutta seurakunta ei voi menestyksellisesti toteuttaa evankeliumin julistamista sekä keskinäistä rakentumista.
Raamatun opetus pitäkää toista uskovaa itseään parempana tarkoittaa myös sitä, että sinun tulee kohdata jokainen uudestisyntynyt uskova luterilaisen kirkon, helluntaiseurakunnan, vapaaseurakunnan, baptistiseurakunnan sekä kirkkokuntien ulkopuolella jne. siten että pidät heitä kaikkia itseäsi parempana hengellisen opetuksen mukaan, jossa kunnioitat ja rakastat heitä kaikkia rakkaina sisarina ja veljinäsi. Vain tällä tavalla toimien voimme seurakuntana saavuttaa Herran Jeesuksen opettaman uskovien todellisen ykseyden, ilman erottavia lahkorajoja.
Toisen parempana pitäminen ei tarkoita sitä, että sinun tarvitsee hyväksyä vääriä tai epäraamatullisia opetuksia. Sen minkä olet havainnut oikeaksi, aidoksi ja totuudeksi, niin sitä sinun ei tarvitse hylätä. Silloin kun elämme käytännössä todeksi toisen parempana pitämisen, niin meillä on halua, kykyä, kunnioitusta ja rakkautta kuunnella toinen toisiamme. Tämä johtaa siihen, että koska kukaan meistä ei ole täydellinen opissa ja vaelluksessa, niin saamme rakentua toinen toistemme kautta sekä juurtua syvemmälle Jumalan sanan totuuteen Pyhässä Hengessä. Sen seurauksena huomaamme missä olemme erehtyneet, että voimme korjata kurssia oikeaan suuntaan. Saamme myös auttaa toisia uskovia näkemään syvemmälle Jumalan sanan totuuden opetuksia.
Todellinen ykseys toisen parempana pitämisen kautta ei tarkoita ekumeniaa, joka ei ole Jumalan Pyhän Hengen työtä, vaan sielunvihollisen petos ja eksytys. Ekumenian kautta uskonnolliset instituutiot pyrkivät uskottelemaan, että ekumenian kautta toteutuu Herran Jeesuksen opetus uskovien ykseydestä. Ekumeniassa on mukana tahoja, jotka ovat pystyttäneet Jeesuksen rinnalle useita erilaisia pelastusteitä kuten esim. Rooman katolinen kirkko on tehnyt.
Raamatullinen toisen parempana pitäminen johtaa Herran Jeesuksen rukouksen (Joh 17 luku) toteutumiseen. Herran Jeesuksen rukouksesta: Pyhitä uskovat totuudessa, koska Jumalan sana on totuus. Niin kuin Isä on lähettänyt Jeesuksen maailmaan, niin on Jeesus lähettävä opetuslapsensa maailmaan. Herra Jeesus pyhittää itsensä heidän tähtensä, että myös Hänen opetuslapsensa olisivat pyhitetyt totuudessa. Herra Jeesus rukoilee opetuslastensa puolesta, että he kaikki olisivat yhtä (yksi), niin kuin Isä Jumala ja Herra Jeesus ovat yksi, niin kuin Isä on Jeesuksessa ja Jeesus Isässä, että opetuslapset olisivat Isässä ja Herrassa Jeesuksessa, niin että maailma uskoisi, että Isä on lähettänyt Jeesuksen. Sen kirkkauden, jonka Isä antoi Jeesukselle, Jeesus on antanut opetuslapsilleen, että he olisivat yksi, niin kuin Isä ja Jeesus ovat yksi.
Uskoville on annettu Pyhä Henki voimaksi (Jeesuksen sovitustyön tähden) myös sitä varten, että he olisivat pyhitetyt totuudessa ja kykenisivät olemaan yksi Jumalan kirkkauden kautta. Tässä on haaste meille nykyajan uskoville, joka haastaa meitä kasvamaan kohti todellista seurakunnan ykseyttä. Kun suostumme asettamaan syrjään kaikki uskonnolliset perinteet ja perinnäissäännöt, niin Jumalan sanan totuus Pyhässä Hengessä johdattaa meidät siihen ykseyteen, josta Herra Jeesus opetti opetuslapsilleen, eli meille, sinulle ja minulle.
-PP-
Hoos.6:3 Niin me otamme siitä vaarin, ja sitä pyytelemme, että me Herran tuntisimme; sillä hän koittaa niinkuin kaunis aamurusko, ja hän tulee meille niinkuin sade, niinkuin ehtoosade aikanansa maan päälle. Biblia.