Avioliitto

Yleistä keskustelua, aihe on vapaa

Avioliitto

ViestiKirjoittaja lara.tomb.raider » 03. Touko 2012 22:37

Erään uskonsisaren kysymys vaivaa minua. Hän on asunut miehensä kanssa avoliitossa (ollut kihloissa) käsittääkseni 80-luvun lopulta alkaen. Hän esitti seurakunnan edessä kysymyksen, tarvitseeko mennä naimisiin, jos on sitoutunut puolisoonsa. Pariskunta on ollut yhdessä, sitoutunut toisiinsa reilu 20 vuotta menemättä naimisiin. He ovat "vannoneet" toisilleen uskollisuutta, tehneet keskinäisen sopimuksen asiasta. He ovat päättänee olla menemättä naimisiin, koska asiasta ei ole suoraa ja yksiselitteistä ohjetta Raamatussa (tai ainakaan he eivät ole sitä saaneet).

Raamatussa puhutaan hääjuhlista ja morsiamesta. Hääjuhlissa Jeesus muutti veden viiniksi, mikä oli yksi hänen tekemistään ihmeistä. En tiedä sen tarkempaa seremoniaa kuin termi "juhlat". Millainen on ollut itse toimitus? Raamattu käyttää Israelin kansasta termiä morsian. Se ymmärtääkseni tarkoittaa, että Jumala on tehnyt liiton heidän kanssaan. Nyt tämä sama liitto koskee kaikkia kristittyjä, jotka ovat ottaneet Jeesuksen omakohtaiseksi vapahtajakseen. Onko tuohon aikaan ollut joku avioliiton kaava? Jos on, niin mistä se löytyy Raamatusta? Raamatusta löytyy myös vertaus kymmenestä neitsyestä, jotka odottavat puolisoaan. Toisilla on öljyä, toisilla ei ole, mikä taas viittaa Jeesuksen tulemiseen ja meidän kristittyjen hengelliseen tilaan. Raamattu puhuu seurakunnasta Jeesuksen morsiamena, ja käsittääkseni morsian on sama kuin kihlattu. Se ei ole avioliitossa, mutta lupautunut liittoon.

Jos esimerkiksi kaksi ihmistä asuu eristyksissä pienessä kylässä, jossa ei ole virallista avioliitoon vihkijää, miten heidän tulee toimia? Suomessa maistraattivihkiminen ja "kirkkovihkiminen" on juridisesti saman arvoisia. Vihkilupa on tiettyjen seurakuntien pastoreilla, samoin kuin maistraatissa henkikirjoittajan virassa toimivalla henkilöllä. Monissa kulttuureissa on erilaisia tapoja. Kaikissa maissa ei ole virallista kirjanpitoa siitä, ketkä ovat puolisoita keskenään... Monissa maissa kaikilla ihmisillä ei ole sosiaaliturvatunnusta tai edes nimeä papereissa, ja silti he voivat solmia liiton. Suomessa kaikki ihmiset on rekisteröity, ja voidaan välttyä esteettömyystutkinnan kautta siltä, että jollain on useampi puoliso samaan aikaan. Jossain maissa useamman puolison pitäminen on sallittua, vaikka se ei olekaan Uuden testamentin mukainen opetus avioliitosta.

Raamattu on kristityn ylin ohjenuora. Paljon on kuitenkin kulttuurisidonnaisia asioita, joissa on eroja avioliittokaavan/ vihkikaavan noudattamisessa. Mikä tai minkälainen vihkiminen on "oikea"? Tekevätkö kaksi eristyksissä asuvaa ihmistä syntiä, jos solmivat keskenään liiton ja harrastavat seksiä. Moni puhuu esiaviollista seksiä vastaan, mutta onko sitä? Raamatussa mies ja vaimo tulevat yhdeksi lihaksi, mies liittyy vaimoonsa (ja kummatkin eroavat vanhemmistaan). Joka yhtyy porttoon (huoraa) on yksi liha hänen kanssaan eli liitossa. Miten sitten eroaa avioliitto, jossa esimerkiksi toinen ihminen ei voi esimerkiksi kehitysvamman vuoksi harrastaa (normaalia) seksiä tavallisesta avioliitosta? Onko seksi/ yhtyminen ainoa avioliiton mittari?

Asian esittänyt nainen ei saanut seurakunnasta muita vastauksia kuin että täytyy mennä naimisiin. Kukaan ei pystynyt selittämään Raamatun kautta, miksi ja miten solmia liitto. Käsittääkseni tämä uskova nainen on kysynyt sitä myös muista seurakunnista kuin missä minä häntä kuulin. Kukaan ei ole osannut vastata hänelle. Itse olen naimisissa, ja olen elänyt nykyisen mieheni kanssa avoliitossa. Minulla on myös sukulaisia, jotka asuvat avoliitossa ja ovat uskollisia. Parisuhteeseen tulee sitoutua, on sen muoto mikä tahansa, eikä avioliitto anna lupaa elää kuten haluaa.
lara.tomb.raider
 
Viestit: 204
Liittynyt: 04. Tammi 2011 10:33
Paikkakunta: Satakunta

Re: Avioliitto

ViestiKirjoittaja todael » 03. Touko 2012 23:25

Itse ymmärrän avioliiton syntymisen Raamatusta seuraavasti. VT:ssa mies ja nainen julkisesti ilmoittivat liittonsa syntymisen (mies otti naisen vaimokseen). Tämä sitoutuminen julkistettiin avoimesti molempien puolisoiden vanhempien edessä, ja liiton vahvisti miehen ja naisen (neitsyen) välinen yhdyntä. Tämä kuvaa "veriliittoa" jossa mies yhtyessään naiseen tulee yhdeksi lihaksi ja näin he tulevat aviopuoliskoiksi.

UT:ssa ei puhuta mitään vihkimisestä. Uuden liiton seurakunnalle ei ole annettu avioliiton "sakramenttia", kuten esim. Katolinen Kirkko opettaa. Heille avioliitto ei ole Jumalan siunaama, ellei pappi suorita kirkon määräämää avioliiton sakramenttia molemille osapuolille - tämä on kirkollinen vihkiminen. Huomioitavaa esim. Katolisen Kirkon avioliiton-sakramentissa on se, että molempien tulee kuulua Katolisen Kirkon yhteyteen - tunnustaa eukaristian sakramentti - jotta he voivat vastaanottaa avioliiton sakramentin. Tämä on vastoin UT:n opetusta - Raamattu ei vaadi eukaristiaa avioliiton syntymiseksi.

Avoliitto on lainperusteisiin vedottu väljempi liittorakenne. Tätä Raamattu ei tunne, avioliitossa se mikä on miehen on naisen, mikä on naisen on miehen. Fyysinen yhteys avioliitossa ulottuu yhteisen elämän alueelle, jossa ei luoda ehtoja oman vapauden tai omaisuuden takaamiseksi.

Esiaviollinen seksi on seksiä, jota ei ole edeltänyt liiton julkilausuminen avoimesti ja rehellisesti yhteiskunnankin säätelemien rakenteiden valossa. Jumala edellyttää sitoutumista ennen fyysistä yhteyttä miehen ja naisen välillä. Sitoutumisen vahvistaa fyysinen yhteys miehen ja naisen välillä.

Itse en näe, että papin kirkollinen vihkiminen tekee avioliittoa Jumalan edessä voimassa olevaksi. Ymmärrän, että julkinen - etenkin omien vanhempien edessä tunnustaminen - avioliitosta on ensisijainen, jota seuraa yhteiskunnallinen rekisteröityminen avioparina, ja tätä fyysinen yhteys miehen ja naisen välillä. Väärin on sanoa, että papin sana tekee avioliitosta Jumalan tahdon mukaisen - tätä Raamattu ei opeta. Silti oman seurakunnan vanhempien siunaus on tärkeä, kun julkistetaan avioliitto miehen ja naisen välillä. Yhteiskunnallinen järjestys edellyttää että aviopari rekisteröityy avioparina ei avoparina.

- todael :pc:
Viimeksi muokannut todael päivämäärä 04. Touko 2012 00:03, muokattu yhteensä 1 kerran
todael
 

Re: Avioliitto

ViestiKirjoittaja Herman » 03. Touko 2012 23:48

Avioliiton virallistaminen esim maistraatissa on kristitylle ehdotonta siksi, että meidän tulee olla kuuliaiset ja totella sitä esivaltaa jonka alaisuudessa olemme (silloin kun se ei johda meitä rikkomaan Jumalaa vastaan). Jumalan edessä liitto on tietysti voimassa ihan yhtälailla ilman virallista rekisteröitymistäkin, mutta rekisteröityminen on tehtävä todistukseksi maailmalle siitä että ollaan sitouduttu loppuelämäksi yhteen. Ja erityisen tärkeää se on meidän kulttuurissamme kun nykyisinä aikoina on niin paljon sekaannusta ja eksymystä aiheen suhteen.
Herman
 

Re: Avioliitto

ViestiKirjoittaja todael » 04. Touko 2012 00:11

Asiasta poiketen, ajatuksia naimattomuudesta :

Naimattomuuden tulisi olla valinta eikä pakko. Monille naimattomuus on sitä, että ei ole löytänyt puolisoa - toisille avioero on johtanut naimattomuuteen - eräät valitsevat naimattomuuden Herran tähden vapaaehtoisuudesta.

Naimattomuus ei ole pyhempää kuin naimisissa oleminen. On kyse perusteista ja syistä miksi ihminen on jäänyt yksin - silti jos takana on tahdonvastaisuus (pakko, jopa uskonnollinen painostus) se kalvaa elämän voimaa ja tekee elämästä erittäin raskaan.

Herra Jeesus voi laskea esim. avioeron (hyljätyksi tulleen) elämään naimattomuuden-lahjan. Tällöin ihminen saa Jumalalta itseltään voimia ja vapauden elää yksin, ilman puolisoa. Tämä johtaa usein määrätyn palvelutehtävän toteutumiseen - tiedän naimattomia jotka ovat kutsuttuja esim. esirukolijoiksi, evankelistoiksi, lähetyskentälle jne....

_ todael :pc:
todael
 

Re: Avioliitto

ViestiKirjoittaja JoKi » 18. Touko 2012 17:28

Millä tavoin avioliiton virallistamatta jättäminen esimerkiksi maistraatissa on esivaltaa vastaan asettumista ? Voisin ainakin olettaa, että siinä tapauksessa kun täyttää jotain virallisia papereita ja niihin merkkaa olevansa avioliitossa, vaikka valtiolla tästä ei "virallista merkintää " olisi, mutta jos näitä ei oteta huomioon.
JoKi
 
Viestit: 331
Liittynyt: 22. Loka 2011 18:16
Paikkakunta: Vaasa

Re: Avioliitto

ViestiKirjoittaja Herman » 18. Touko 2012 18:18

Tarkennan aiempaa vastaustani sen verran, että liiton rekisteröimättä jättäminen ei ole kapinointia esivaltaa vastaan - esivaltahan hyväksyy avioliiton ulkopuoliset suhteet eli ns. "avoliitot". Mutta juuri siitä syystä, että se on sallittua ja niin yleistä, käsittävät ihmiset että rekisteröimättömässä suhteessa elävät ovat "avoliitossa" eivätkä avioliitossa. Eli se antaa huonon todistuksen maailmalle, tahtoi sitä tai ei. Sen takia uskovien tulee, vaikka liitto Jumalan silmissä olisi pätevä ilmankin, rekisteröidä liitto viralliseksi avioliitoksi - todistukseksi ihmisille siitä, että Jumala ihmiset sitoutuvat koko loppuelämän ajaksi eivätkä jätä "takaovea auki".
Herman
 

Re: Avioliitto

ViestiKirjoittaja JoKi » 18. Touko 2012 18:48

Jollain tavalla ehkä ymmärrän mitä tarkoitat, mutta jotenkin tuo sinun kirjoitus ja Suomen lainsäädännössä oleva avioliittolaki eroaa toisistaan tällähetkellä mielestäni.

Suomen lainsäädännössä oleva avioliittolain kohta avioerosta, jossa ainakin oman tulkintani mukaan lukee, että aviopari saa näihin "valtion papereihin" (tai millä nimellä tätä kutsutaankaan) merkinnän avioerosta kun toinen puolisosta sitä vaatii.
JoKi
 
Viestit: 331
Liittynyt: 22. Loka 2011 18:16
Paikkakunta: Vaasa

Re: Avioliitto

ViestiKirjoittaja Herman » 18. Touko 2012 20:11

JoKi, ei tuo mainitsemasi Suomen avioerolaki ole mitenkään ristiriidassa sen kanssa mitä kirjoitin.
Herman
 

Re: Avioliitto

ViestiKirjoittaja Herman » 18. Touko 2012 20:13

Kysehän oli siitä, voiko avioitunut pari elää yhdessä avioliitossa ilman, että ovat virallisesti yhteiskunnan normien mukaan avioliitossa. Avioero on kokonaan toinen kysymys.
Herman
 

Re: Avioliitto

ViestiKirjoittaja JoKi » 18. Touko 2012 20:23

Tarkoitukseni oli sanoa että minusta tuo valtion avioliittorekisteri ei ole merkki pysyvyydestä.


Minkälaisissa tilanteissa mielestäsi ihmisille tulisi selville että aviopari ei ole avioliitossa valtion rekistereissä ? Olisiko tällainen tilanne mielestäsi sellainen missä aviopari ei voisi kertoa miksi eivät ole valtion avioliittorekisterissä ?
JoKi
 
Viestit: 331
Liittynyt: 22. Loka 2011 18:16
Paikkakunta: Vaasa

Seuraava

Paluu Yleinen keskustelu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 38 vierailijaa

cron