lonelyrider kirjoitti:Antti Heikkilähän mainostaa tätä vähähiilihydraattista ruokavaliota ja karppausta. Mitä mieltä olette asiasta? Kysehän on uskovasta lääkäristä tietääkseni. Itseäni ihmetyttää se, että raamatussakin puhutaan paljon viljasta ruokavaliossa, eli vilja on raamatunmukainen ja Jumalan antama kasvilajike jota tulisi siis voida hyödyntää, ainakin jos raamatun sanaa uskoo. Kuitenkin monet uskovat ovat Heikkilän kannalla asiassa että vilja olisi meille lähinnä haitaksi. Leipää on jo raamatun ajoista asti syöty, mutta nyt sen pitäisi olla pannassa hiilihydraattiensa vuoksi.
Ei rasva sinänsä ole se iso ongelma, vaan rasvan laatu. Liian merkittävä hiilihydraattialtistus voi myös lihottaa. Elimistömme tarvitsee kuitenkin rasvoja ja parhaita rasvoja ihmiselle on terveyden puolesta ja painon kurissa pitämiseksi kalanrasva sekä kasvisrasvat. Lohi ja sen rasva on hyväksi ihmiselimistölle. Lohen rasva sisältää pikkuisen määrän omega-3 rasvahappoja, joka alentaa kolesterolia sekä vähentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Omega-3 rasvahapot huoltavat ihmisen aivoja ja auttaa muistia pysymään pirteänä. Kaikkein eniten omega-3 rasvahappoja on kuitenkin makrillissa, sardiinissa, sillissä ja anjoviksessa. Kalan paistaminen tuhoaa omega-3 rasvahappoja, joten valmista kala jollakin muulla tavalla jos haluat hyötyä rasvaisen kalan omega-3 rasvahapoista. On tieteellisesti tutkittu ja havaittu kalanrasvan sekä omega-3 vähentävän riskiä sairastua syöpään.
Kalanrasva on terveellistä, joka on myös hyvä D-vitamiinin lähde. Ihminen tarvitsee rasvaa ja veren rasva-arvot pysyvät hyvinä, jos syödään säännöllisesti rasvaista kalaa. Kasvikunnan tuotteissa on myös omega-3 rasvahappoja mm. rypsi-, pellavansiemen- ja soijaöljyssä. Jos syöt säännöllisesti rasvaista kalaa sekä kasvikunnan tuotteita, joissa on omega-3 happoja et tarvitse omega-3 ravintolisäkapseleita, mutta jos et syö säännöllisesti rasvaista kalaa ja edellä mainittuja kasvikunnan tuotteita, suosittelen sinulle omega-3 rasvahappo kapseleita. Omega-3 rasvahapot ovat tärkeitä ihmiselle ja varsinkin laihduttajan ruokavalioon tulisi kuulua omega-3 rasvahappoja.
Tarvitsemme myös sokeria ja entisenä mehiläistarhan omistajana suosittelen hunajan käyttämistä, sillä hunajassa on paljon hyviä aineita ihmisen terveydelle. Hunaja ei lihota, sillä se ei ole tyhjä kaloripommi kuten sokeri. Hunaja on täynnä ihmisen elimistölle elintärkeitä aineita. Täysruokosokeri on myös erittäin terveellistä ja sitä olisi hyvä käyttää. Teollinen valkoinen sokeri on terveydelle haitallista ja sen käyttöä kannattaa välttää. Hedelmissä on myös hedelmäsokeria, joka on tarpeellista ihmiselle.
Suolan päivittäinen tarve on 5 grammaa. Suolassa oleva natrium on välttämätöntä elimistölle. Suolan syöntiä ei saa lopettaa, mutta tulee huomata, että luonnollinen ruoka sisältää suolaa, joten teollisen ruokasuolan lisääminen ruokaan on turhaa. Teollinen ruokasuola ei lihota, mutta on epäterveellistä ja ylimääräinen ruokasuola kerääntyy nesteeksi elimistöön sekä nostaa verenpainetta ja lisää sairastumisriskiä sydän- ja verisuonitauteihin. On jopa tutkittu, että liika ruokasuolan käyttö lisää syöpäriskiä. Tutki tarkkaan ruokavalmisteiden suolapitoisuus. Turvallisen vähän suolaa on kalassa. Leivässä on myös vähän suolaa ja viljatuotteissa. Suomalainen maaperä ei sisällä juuri lainkaan ihmiselimistölle välttämätöntä jodia, siksi sitä on lisätty ruokasuolaan 2,5mg/100g kohti. Jodia saa kuitenkin merikaloista, merilevästä ja myynnissä olevista hivenainetableteista.
Luonnollinen suola kuten merisuola ja kristallisuola (ruususuola ja intiaanisuola) sisältävät 80-90 erilaista alkuainetta. Kristallisuolassa on myös jodia, jota elimistö tarvitsee. Suosittelen käyttämään päivittäin kristallisuolaa tai merisuolaa ja hylkäämään teollisen suolan, josta on poistettu lähes kaikki alkuaineet. Tavallisessa ruokasuolassa on alkuperäisinä alkuaineina natriumia ja kloridia sekä jodia lisättynä. Kristallisuola ja merisuola sisältävät 80-90 alkuainetta, jota elimistömme tarvitsee päivittäin.
Nykyään on vallalla sellainen käsitys, että laihduttajan pitää välttää hiilihydraatteja. Totuus on kuitenkin se että hiilihydraatit ovat ihmisen tärkein energianlähde. Ilman energiaa on väsyttävä ja surkea olo. Ruskea riisi on terveellinen hiilihydraatin lähde, samoin kokojyväviljatuotteita tulisi syödä. Vihanneksissa, hedelmissä, marjoissa ja pähkinöissä on myös elimistölle edullisia hiilihydraatteja. Hiilihydraatit ovat myös elintärkeän kuidun lähde. Kuitu pitää niin kolesterolin kuin painonhallinnan kurissa. Hiilihydraatti kuuluu myös laihduttajan ruokavalioon. Edellä mainitut hiilihydraatit ovat elintärkeitä ihmiselle, joten syö niitä järkevästi ja kohtuudella. Kun et syö niitä liikaa, ei sinulla ole lihomisen vaaraa. Jos ruokavaliosi muodostuu pääosin hiilihydraateista, silloin sinulla on lihomisen vaara. Mutta jos et syö ollenkaan hiilihydraatteja, niin silloin kärsit energian aliravitsemuksesta. Kohtuullinen hiilihydraattien syönti on kaikille elintärkeää, älä siis alistu hysteriaan hiilihydraatteja vastaan, vaan syö niitä kohtuudella ja oikeanlaisia terveyttä ja painonhallintaa edistäviä hiilihydraatteja.
On siis olemassa hyödyllisiä ja hyviä hiilihydraatteja. On myös olemassa hiilihydraatteja joita tulisi vältellä, koska ne lihottavat ja ovat muutenkin epäterveellisiä. Vältä näitä hiilihydraattien lähteitä: valkoinen riisi, valkoinen leipä ja pulla, ranskanperunat, sokeri (teollinen valkoinen sokeri), virvoitusjuomat (sokerijuomat), spagetti, pasta, makaroni, riisikakku, olut.
Väsymys ja ärtyisyys ovat merkkejä vitamiininpuutoksista. Vitamiinit ovat elintärkeitä laihduttajalle, sillä jatkuvan väsymyksen alaisena ei kykene päämäärätietoiseen ja sitkeyttä vaativaan laihdutusprosessiin. Vesiliukoinen C-vitamiiini toimii antioksidanttina elimistössä, eikä se varastoudu elimistöön. . A-, D-, E- ja K-vitamiinit ovat rasvaliukoisia vitamiineja, jotka varastoituvat elimistöön.
Vitamiinit ovat välttämättömiä ihmiselimistölle ja ihmisen hyvinvoinnille. Ilman vitamiineja laihduttajan on vaikea onnistua laihduttamisessa, sillä vitamiinin puutos, johtaa väsymykseen ja toiseksi vitamiinipitoiset ruoka-aineet eivät lihota. Vitamiineja on paljon hedelmissä, kasviksissa ja kotimaisissa marjoissa. Suomalaiset marjat ovat erittäin hyviä vitamiininlähteitä. Hyviä kotimaisia marjojen, hedelmien ja kasvisten vitamiinilähteitä ovat:
A-vitamiini; porkkana, kesäkurpitsa ja vadelma.
B-vitamiini; raparperi, kaali, kukkakaali, luumu, karviainen, palkokasvit.
C-vitamiini; lakka, herukat, mustikka, mansikka, nokkonen, tyrnimarja, persilja, tomaatti.
D-vitamiini; kalaöljy, kala, kananmuna, sienet sekä "suomalainen" aurinko.
E-vitamiini; puolukka, tyrnimarja, lakka.
K-vitamiini; lehtikaali, pinaatti
Suosi suomalaista ja syö tuoreita kotimaisia marjoja, vihanneksia ja hedelmiä. Omatekoiseen hilloon tai mehuun voi laittaa hunajaa sokerin sijasta.
Hivenaineet ja kivennäisaineet kuuluvat myös laihduttajan ruokavalioon, sillä niillä on oma tärkeä tehtävä lihasten, luuston, elinten ja hermoston toiminnassa. Kivennäisaineiden lähteitä ovat kokoviljatuotteet, hedelmät, kasvikset, siemenet, pähkinät ja maitotuotteet. Tärkeä hivenaine elimistölle on rauta. Nokkonen ja voikukanlehti sisältää paljon rautaa. Voikukanlehti puhtaasta luonnosta on oiva osa salaattia. Nokkosen lehdet voi keittää 10 min. vedessä ja tehdä niistä vaikkapa herkullisia lettuja (hunajalla makeuttaen).
Proteiinit (valkuaisaineet) toimivat solujen ja lihasten rakennusaineina ja ovat välttämättömiä ihmisen elintoiminnoille. Suomalainen ruokavalio sisältää liikaa proteiinia, suositus proteiinin päivittäiselle tarpeelle on 1g painokiloa kohti, eli 80 kiloa painava tarvitsee vain 80 grammaa päivässä proteiinia! Urheilijan päivittäinen proteiinin tarve on n. 1,5 grammaa painokiloa kohti. Jotkut laihduttajat välttelevät proteiinia, koska heillä on väärä luulo, että proteiini lisää painoa. Proteiini ei lisää painoa, vaan toimii rakennusaineena soluille ja lihaksille. Proteiinin puutostila voi vaikuttaa sydänlihakseen ja hengityslihaksiin, jolloin on kysymys vakavista ongelmista. Ihminen, myös laihduttaja tarvitsee sopivan annoksen proteiinia päivässä. Proteiinin puute laihduttajalle aiheuttaa sen, että lihakset pienenevät. Oikea määrä proteiinia päivässä auttaa polttamaan rasvaa laihdutuksessa, ei lihaksia. Yleensä laihduttaja haluaa päästä eroon rasvasta, ei lihaksistaan. Lihakset pienenevät myös sen takia, että ihminen ei saa tarpeeksi energiaa (rasvoista ja hiilihydraateista).
Laihduttajalle ja pysyvään painonhallintaan kananmuna ja kala ovat mainioita proteiinin lähteitä. Kanamuna ei nosta kolesteroliarvoja, jos muuten syö terveellisesti sellaisia ruoka-aineita, jotka alentavat kolesterolia kuten kala, kalaöljy ja valkosipuli.
http://www.kotipetripaavola.com/laihdutus.html
PetriFB kirjoitti:Olen samaa mieltä Jukka-Pekan kanssa hiilihydraateista:Ei rasva sinänsä ole se iso ongelma, vaan rasvan laatu. Liian merkittävä hiilihydraattialtistus voi myös lihottaa. Elimistömme tarvitsee kuitenkin rasvoja ja parhaita rasvoja ihmiselle on terveyden puolesta ja painon kurissa pitämiseksi kalanrasva sekä kasvisrasvat. Lohi ja sen rasva on hyväksi ihmiselimistölle. Lohen rasva sisältää pikkuisen määrän omega-3 rasvahappoja, joka alentaa kolesterolia sekä vähentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Omega-3 rasvahapot huoltavat ihmisen aivoja ja auttaa muistia pysymään pirteänä. Kaikkein eniten omega-3 rasvahappoja on kuitenkin makrillissa, sardiinissa, sillissä ja anjoviksessa. Kalan paistaminen tuhoaa omega-3 rasvahappoja, joten valmista kala jollakin muulla tavalla jos haluat hyötyä rasvaisen kalan omega-3 rasvahapoista. On tieteellisesti tutkittu ja havaittu kalanrasvan sekä omega-3 vähentävän riskiä sairastua syöpään.
Kalanrasva on terveellistä, joka on myös hyvä D-vitamiinin lähde. Ihminen tarvitsee rasvaa ja veren rasva-arvot pysyvät hyvinä, jos syödään säännöllisesti rasvaista kalaa. Kasvikunnan tuotteissa on myös omega-3 rasvahappoja mm. rypsi-, pellavansiemen- ja soijaöljyssä. Jos syöt säännöllisesti rasvaista kalaa sekä kasvikunnan tuotteita, joissa on omega-3 happoja et tarvitse omega-3 ravintolisäkapseleita, mutta jos et syö säännöllisesti rasvaista kalaa ja edellä mainittuja kasvikunnan tuotteita, suosittelen sinulle omega-3 rasvahappo kapseleita. Omega-3 rasvahapot ovat tärkeitä ihmiselle ja varsinkin laihduttajan ruokavalioon tulisi kuulua omega-3 rasvahappoja.
Tarvitsemme myös sokeria ja entisenä mehiläistarhan omistajana suosittelen hunajan käyttämistä, sillä hunajassa on paljon hyviä aineita ihmisen terveydelle. Hunaja ei lihota, sillä se ei ole tyhjä kaloripommi kuten sokeri. Hunaja on täynnä ihmisen elimistölle elintärkeitä aineita. Täysruokosokeri on myös erittäin terveellistä ja sitä olisi hyvä käyttää. Teollinen valkoinen sokeri on terveydelle haitallista ja sen käyttöä kannattaa välttää. Hedelmissä on myös hedelmäsokeria, joka on tarpeellista ihmiselle.
Suolan päivittäinen tarve on 5 grammaa. Suolassa oleva natrium on välttämätöntä elimistölle. Suolan syöntiä ei saa lopettaa, mutta tulee huomata, että luonnollinen ruoka sisältää suolaa, joten teollisen ruokasuolan lisääminen ruokaan on turhaa. Teollinen ruokasuola ei lihota, mutta on epäterveellistä ja ylimääräinen ruokasuola kerääntyy nesteeksi elimistöön sekä nostaa verenpainetta ja lisää sairastumisriskiä sydän- ja verisuonitauteihin. On jopa tutkittu, että liika ruokasuolan käyttö lisää syöpäriskiä. Tutki tarkkaan ruokavalmisteiden suolapitoisuus. Turvallisen vähän suolaa on kalassa. Leivässä on myös vähän suolaa ja viljatuotteissa. Suomalainen maaperä ei sisällä juuri lainkaan ihmiselimistölle välttämätöntä jodia, siksi sitä on lisätty ruokasuolaan 2,5mg/100g kohti. Jodia saa kuitenkin merikaloista, merilevästä ja myynnissä olevista hivenainetableteista.
Luonnollinen suola kuten merisuola ja kristallisuola (ruususuola ja intiaanisuola) sisältävät 80-90 erilaista alkuainetta. Kristallisuolassa on myös jodia, jota elimistö tarvitsee. Suosittelen käyttämään päivittäin kristallisuolaa tai merisuolaa ja hylkäämään teollisen suolan, josta on poistettu lähes kaikki alkuaineet. Tavallisessa ruokasuolassa on alkuperäisinä alkuaineina natriumia ja kloridia sekä jodia lisättynä. Kristallisuola ja merisuola sisältävät 80-90 alkuainetta, jota elimistömme tarvitsee päivittäin.
Nykyään on vallalla sellainen käsitys, että laihduttajan pitää välttää hiilihydraatteja. Totuus on kuitenkin se että hiilihydraatit ovat ihmisen tärkein energianlähde. Ilman energiaa on väsyttävä ja surkea olo. Ruskea riisi on terveellinen hiilihydraatin lähde, samoin kokojyväviljatuotteita tulisi syödä. Vihanneksissa, hedelmissä, marjoissa ja pähkinöissä on myös elimistölle edullisia hiilihydraatteja. Hiilihydraatit ovat myös elintärkeän kuidun lähde. Kuitu pitää niin kolesterolin kuin painonhallinnan kurissa. Hiilihydraatti kuuluu myös laihduttajan ruokavalioon. Edellä mainitut hiilihydraatit ovat elintärkeitä ihmiselle, joten syö niitä järkevästi ja kohtuudella. Kun et syö niitä liikaa, ei sinulla ole lihomisen vaaraa. Jos ruokavaliosi muodostuu pääosin hiilihydraateista, silloin sinulla on lihomisen vaara. Mutta jos et syö ollenkaan hiilihydraatteja, niin silloin kärsit energian aliravitsemuksesta. Kohtuullinen hiilihydraattien syönti on kaikille elintärkeää, älä siis alistu hysteriaan hiilihydraatteja vastaan, vaan syö niitä kohtuudella ja oikeanlaisia terveyttä ja painonhallintaa edistäviä hiilihydraatteja.
On siis olemassa hyödyllisiä ja hyviä hiilihydraatteja. On myös olemassa hiilihydraatteja joita tulisi vältellä, koska ne lihottavat ja ovat muutenkin epäterveellisiä. Vältä näitä hiilihydraattien lähteitä: valkoinen riisi, valkoinen leipä ja pulla, ranskanperunat, sokeri (teollinen valkoinen sokeri), virvoitusjuomat (sokerijuomat), spagetti, pasta, makaroni, riisikakku, olut.
Väsymys ja ärtyisyys ovat merkkejä vitamiininpuutoksista. Vitamiinit ovat elintärkeitä laihduttajalle, sillä jatkuvan väsymyksen alaisena ei kykene päämäärätietoiseen ja sitkeyttä vaativaan laihdutusprosessiin. Vesiliukoinen C-vitamiiini toimii antioksidanttina elimistössä, eikä se varastoudu elimistöön. . A-, D-, E- ja K-vitamiinit ovat rasvaliukoisia vitamiineja, jotka varastoituvat elimistöön.
Vitamiinit ovat välttämättömiä ihmiselimistölle ja ihmisen hyvinvoinnille. Ilman vitamiineja laihduttajan on vaikea onnistua laihduttamisessa, sillä vitamiinin puutos, johtaa väsymykseen ja toiseksi vitamiinipitoiset ruoka-aineet eivät lihota. Vitamiineja on paljon hedelmissä, kasviksissa ja kotimaisissa marjoissa. Suomalaiset marjat ovat erittäin hyviä vitamiininlähteitä. Hyviä kotimaisia marjojen, hedelmien ja kasvisten vitamiinilähteitä ovat:
A-vitamiini; porkkana, kesäkurpitsa ja vadelma.
B-vitamiini; raparperi, kaali, kukkakaali, luumu, karviainen, palkokasvit.
C-vitamiini; lakka, herukat, mustikka, mansikka, nokkonen, tyrnimarja, persilja, tomaatti.
D-vitamiini; kalaöljy, kala, kananmuna, sienet sekä "suomalainen" aurinko.
E-vitamiini; puolukka, tyrnimarja, lakka.
K-vitamiini; lehtikaali, pinaatti
Suosi suomalaista ja syö tuoreita kotimaisia marjoja, vihanneksia ja hedelmiä. Omatekoiseen hilloon tai mehuun voi laittaa hunajaa sokerin sijasta.
Hivenaineet ja kivennäisaineet kuuluvat myös laihduttajan ruokavalioon, sillä niillä on oma tärkeä tehtävä lihasten, luuston, elinten ja hermoston toiminnassa. Kivennäisaineiden lähteitä ovat kokoviljatuotteet, hedelmät, kasvikset, siemenet, pähkinät ja maitotuotteet. Tärkeä hivenaine elimistölle on rauta. Nokkonen ja voikukanlehti sisältää paljon rautaa. Voikukanlehti puhtaasta luonnosta on oiva osa salaattia. Nokkosen lehdet voi keittää 10 min. vedessä ja tehdä niistä vaikkapa herkullisia lettuja (hunajalla makeuttaen).
Proteiinit (valkuaisaineet) toimivat solujen ja lihasten rakennusaineina ja ovat välttämättömiä ihmisen elintoiminnoille. Suomalainen ruokavalio sisältää liikaa proteiinia, suositus proteiinin päivittäiselle tarpeelle on 1g painokiloa kohti, eli 80 kiloa painava tarvitsee vain 80 grammaa päivässä proteiinia! Urheilijan päivittäinen proteiinin tarve on n. 1,5 grammaa painokiloa kohti. Jotkut laihduttajat välttelevät proteiinia, koska heillä on väärä luulo, että proteiini lisää painoa. Proteiini ei lisää painoa, vaan toimii rakennusaineena soluille ja lihaksille. Proteiinin puutostila voi vaikuttaa sydänlihakseen ja hengityslihaksiin, jolloin on kysymys vakavista ongelmista. Ihminen, myös laihduttaja tarvitsee sopivan annoksen proteiinia päivässä. Proteiinin puute laihduttajalle aiheuttaa sen, että lihakset pienenevät. Oikea määrä proteiinia päivässä auttaa polttamaan rasvaa laihdutuksessa, ei lihaksia. Yleensä laihduttaja haluaa päästä eroon rasvasta, ei lihaksistaan. Lihakset pienenevät myös sen takia, että ihminen ei saa tarpeeksi energiaa (rasvoista ja hiilihydraateista).
Laihduttajalle ja pysyvään painonhallintaan kananmuna ja kala ovat mainioita proteiinin lähteitä. Kanamuna ei nosta kolesteroliarvoja, jos muuten syö terveellisesti sellaisia ruoka-aineita, jotka alentavat kolesterolia kuten kala, kalaöljy ja valkosipuli.
http://www.kotipetripaavola.com/laihdutus.html
Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 32 vierailijaa