Mitä mieltä karppauksesta ja vhh -ruokavaliosta?

Yleistä keskustelua, aihe on vapaa

Mitä mieltä karppauksesta ja vhh -ruokavaliosta?

ViestiKirjoittaja lonelyrider » 24. Marras 2011 13:29

Antti Heikkilähän mainostaa tätä vähähiilihydraattista ruokavaliota ja karppausta. Mitä mieltä olette asiasta? Kysehän on uskovasta lääkäristä tietääkseni. Itseäni ihmetyttää se, että raamatussakin puhutaan paljon viljasta ruokavaliossa, eli vilja on raamatunmukainen ja Jumalan antama kasvilajike jota tulisi siis voida hyödyntää, ainakin jos raamatun sanaa uskoo. Kuitenkin monet uskovat ovat Heikkilän kannalla asiassa että vilja olisi meille lähinnä haitaksi. Leipää on jo raamatun ajoista asti syöty, mutta nyt sen pitäisi olla pannassa hiilihydraattiensa vuoksi.
lonelyrider
 

Re: Mitä mieltä karppauksesta ja vhh -ruokavaliosta?

ViestiKirjoittaja JoKi » 24. Marras 2011 14:27

Tunnen muutamia jotka on tuota karppaamista harrastanut, ja he ovat jonkiverran hiilihydraatteja syöneet. Ja uskon että ne jotka tuota tekevät pikäkestoisesti vielä nostavat hiilihydraattien määrää.

Joten näillä ei ole mielestäni ollut niinkään kysymyksenä jättääkö ruokavaliosta jotain pois, vaan että missä suhteessa he syövät hiilihyrdaatteja proteiiniin ja rasvaan nähden.

Mutta asiaan enemmän perehtyneet voivat varmaan tarkemmin vastata.
JoKi
 
Viestit: 331
Liittynyt: 22. Loka 2011 18:16
Paikkakunta: Vaasa

Re: Mitä mieltä karppauksesta ja vhh -ruokavaliosta?

ViestiKirjoittaja inka » 24. Marras 2011 15:10

lonelyrider kirjoitti:Antti Heikkilähän mainostaa tätä vähähiilihydraattista ruokavaliota ja karppausta. Mitä mieltä olette asiasta? Kysehän on uskovasta lääkäristä tietääkseni. Itseäni ihmetyttää se, että raamatussakin puhutaan paljon viljasta ruokavaliossa, eli vilja on raamatunmukainen ja Jumalan antama kasvilajike jota tulisi siis voida hyödyntää, ainakin jos raamatun sanaa uskoo. Kuitenkin monet uskovat ovat Heikkilän kannalla asiassa että vilja olisi meille lähinnä haitaksi. Leipää on jo raamatun ajoista asti syöty, mutta nyt sen pitäisi olla pannassa hiilihydraattiensa vuoksi.

Vähähiilihydraattinen ruokavalio varmaan toimii monella esim, jos on ylipainoa tai vaikkapa diabetes. Ei taida kuitenkaan Antti Heikkilä uskossa olla.. päin vastoin pahoin pelkään. :( Hän taitaa laittaa toivonsa vain ja ainoastaan tieteeseen, sen verran evoluutiostakin muistaa mainita, ainakin mitä oon sen haastatteluja nähny.
Tässäkin alla olevassa blogissaan suorastaan pilkkaa Päivi Räsästä ja puoltaa jälleen kerran evoluutiota
http://www.anttiheikkila.com/index.php? ... =205&kom=1

Siunausta sulle ja perheellesi! :hugehug:
inka
 
Viestit: 177
Liittynyt: 15. Joulu 2010 15:24

Re: Mitä mieltä karppauksesta ja vhh -ruokavaliosta?

ViestiKirjoittaja Jukka-Pekka » 24. Marras 2011 19:45

Rauhaa!

On selkeitä tutkimuksia olemassa siitä, elimistömme polttoaine on hiilihydraatti, jota esim. aivomme toimiakseen kunnolla tarvitsevat joka päivä - siis glukoosia (sokereita). Elimistömme saa polttoainetta myös rasvoista ja protetiineista (valkuaisaineet). Ja on päivänselvää, mikäli saamme energiaa yli sen mitä kulutamme, lihomme. Lihomisvauhdin ei tarvitse olla kuin esim. 1 kg kuukaudessa, niin se tekee jo 12 kg vuodessa, mikä on paljon. Mikäli tässä vaiheessa ei kiinnitä huomiota painoonsa ja siihen, kuinka vähentää painoaan, niin helposti vierähtää toinenkin vuosi, jolloin on kertynyt lisäkiloja 24 kg. Puhun kokemuksesta, itsestäni.
Vähähiilihydraattisessa ruokavaliossa on etunsa ja haittansa. Etuna on, että sillä useinmiten laihtuu ehkäpä nopeastikin, mikä taas ei ole hyvä asia. Myös vähähiilihydraattisella ruokavaliolla voi lihoa.
Karppauksen pidempiaikaisesta noudattamisesta ei ole pitkää tieteellistä näyttöä. Kun taas suomalaisen ravintosuositusten mukaisesta ruokavaliosta on ja sen terveellisyydestä pitkäaikaista näyttöä, josta tutkijat, lääkärit, ravintoterapeutit ym. alan ihmiset väittelevät.
Voi on lopussa kaupan hyllyiltä ja lihatuotteita suositaan sekä kaikkea hiilihydraattipitoista, kuten ruisleivän syöntiä kartetaan. Karppauksessa elimistö ei saa esim. riittävästi kuituja, jota esim. kokojyväviljavalmisteet sisältävät. Riittämätön kuitejen saanti on taas yhteydessä esim. lisääntyneisiin suolistosyöpiin ja huonolaatuinen rasva, kovat rasvat sydän- ja verisuonisairauksiin. Ei pelkästään korkea kolesteroli meitä sairastuta välttämättä verisuonisairauksiin, vaan se on monien riskitekijöiden summa.
Karppauksessa ruokavalio on melko yksipuolinen, eläinkunnan tuotteita suositaan muiden kustannuksella, mistä seuraa se, että ruokavalio on enemmän tai vähemmän epätasapainossa. Sillä voi laihtua, mistä yleensä seuraa aina parempi olo.
Minä painoin 03/11 107 kg ja olen 181 cm pitkä. Olin huonossa kunnossa ja väsynyt sekä minulla oli monenlaisia tule-vaivoja.
Päätin kysyä Herralta viisautta, kuinka minä tästä huonosta olosta pääsen pois ja joistain lääkkeistäkin, kuten kolesterolia alentavista statiineista.
Minulla on terveydenhoitoalalla toimiva viisas vaimo. Hän kertoi sen, miten painoa saa pudotettua ja mikä syömistottumuksissani mättää. Söin enemmän kuin kulutin ja olin ns. höttöhiilareiden = esim. vaalean pitkälle jalostetun venhäjauhoista valmistettujen pullien ystävä. Jätin ne ja monta muuta, kuten sokeriset limonadit, karamellit, jäätelön pois. Tasapainotin ruokavalion kasvisvoittoiseksi ja kesällä jätin kokonaan punaisen lihan pois, koska siitä minulle tulee vatsavaivoja. Rasvaista kalaa syön n. 2 - 3 x vko:ssa. Kasviksista saa edullisia ruokia, kuten esim. kaalista - kerä maksaa alle euron ja siitä voi valmistaa lisukkeineen monenlaisia ruokia. Vältämme pitkälle jalostettuja viljatuotteita, mutta emme kokojyväviljatuotteita, eikä ole vilja-allergiaa. Ei myöskään maitoallergiaa, joka ei ole sama kuin laktoosi-intoleranssi.
Ruokavalioympyrä on tasapainossa ja se on aika paljon ns. välimerellisen ja suomalaisen ravintosuosituksen mukainen. Seurauksena on liikunnan lisäämisen ohella ollut painon tippuminen tähän päivään mennessä 85 kg:aan ja minulla on oikein hyvä olla ja olo. Fyysinen kunto on noussut kohisten henkisen hyvinvoinnin ohella. "Aivot ovat kirkastuneet" , sanoisin. Lyhyesti vielä lisään, että en ole dieetillä, vaan olen muuttanut eniten tieteellistä näyttöä pitkältä ajalta omaavaan ruokavalioon ja ruokamenot ovat samalla vähentyneet. E-koodeja vältän jne. Kun suuri osa suomalaisista voi pahoin, niin se taas tuo kaikenlaisille laihdutusdieeteille, hyvän olon tuotteille (kaupassa esim. hyvä olo -juomat), erilaisille elimistölle vaarallisillekin dieteille selvän tilauksen, johon ihmiset tavoitellessaan hyvää oloa sortuvat. Minä muutin Herran Armosta elämäntavat ja sain siihen viisautta, kun anoin tähänkin asiaan.
Karppaajat sanovat, että jättäkää "höttöhiilarit" pois. Niin sanon minäkin ja samoin sanovat johtavat suomalaiset ravitsemusasiantuntijat. Mutta en sano, että vähentäkää hiilihydraatit minimiin, kuten karppaajat sanovat. Joku on kysynyt minulta, että olenko ns. karppaaja. Olen vastannut, että en ole, enkä aiokaan aloittaa karppaamista ja perustellut asian. Suut ovat loksahtaneet pääsääntöisesti auki. Tämä on minun näkemys hyvin pintapuolisesti esitettynä ja enemmänkin voi kirjoittaa, miten meidän minun mielestäni tulisi syödä ja mitä Herra on minulle tässä asiassa puhunut. Toki olen tutkinut itsekin asioita ja "laskenut 1 + 1 = 2."

Siunausta, :pc:
Jes.35:8 "Ja siellä on oleva valtatie, ja sen nimi on "pyhä tie": sitä ei kulje saastainen; se on heitä itseänsä varten. Joka sitä tietä kulkee, ei eksy - eivät hullutkaan."
Jukka-Pekka
 
Viestit: 534
Liittynyt: 18. Marras 2010 17:30

Re: Mitä mieltä karppauksesta ja vhh -ruokavaliosta?

ViestiKirjoittaja lonelyrider » 24. Marras 2011 20:24

Olen ihmetellytkin tuota uskovien "Heikkilä - idolismia". Ja myös minua on hieman askarruttanut, että tuntuu olevan kovin esillä, tuntuu myös mainostavan kirjojansa kovin.

Ehkä aloin miettimään, että voiko tuossa kaikessa olla perää, vaikka toisaalta asia tuntui olevan aivan vastoin järjenjuoksua ja sitä miten aina on eletty leivästä tässä maailmassa. Halusinkin kuulla kommentteja teiltä ja vahvistui ajatus, kiitos siitä teidän vastaajien, että ei ole järkevää kokonaan jättää minimiin hiilihydraatteja. Siihen kyllä minäkin uskon, että hiilihydraatteja voi olla syytä vähentää pienemmäksi, mitä meidän yhteiskunnassa on niitä tarjolla, varsinkin sitä mikä tulee sokerista ja valkoisesta jauhosta.

Ja siunausta kaikille tasapuolisesti toivottelen ja hyvää illanjatkoa :)
lonelyrider
 

Re: Mitä mieltä karppauksesta ja vhh -ruokavaliosta?

ViestiKirjoittaja Jukka-Pekka » 25. Marras 2011 19:37

Karppaus = vähähiilihydraattinen ruokavalio. Seuraavassa vielä erikoistutkija Marja-Leena Ovaskaisen THH:n ravintoyksiköstä listaamat karppauksen plussat ja miinukset:

Plussat


- Karppaus antaa selkeät säännöt: vältä perunaa, pastaa, riisiä, (valkoista) leipää ja sokeria.

- Käynnistää painonpudotuksen ja antaa onnistumisen tunteen.
- Sokeri ja puhdistettu tärkkelys heikentävät ruokavalion laatua. Jos nämä jätetään pois, niin hyvä. Parhaimmillaan vähähiilihydraattinen ruokavalio merkitsee sitä, että hiilihydraatti tulee vain kuitupitoisista kasviksista, hedelmistä ja täysjyväviljasta.

Miinukset


- Ruokavalion proteiinipitoisuus nousee, koska eläinkunnan tuotteiden käyttöä lisätään. –
- Terveyden kannalta ei ole tarvetta proteiinin saannin lisäämiseen.
- Runsas lihan käyttö on enemmän terveysriski kuin hyöty.

- Ruokavalion rasvapitoisuus nousee.
- On todennäköistä, että kovan rasvan saanti ja osuus rasvasta nousee.
- Kova rasva kohottaa veren kolesterolipitoisuutta ja lisää sydän- ja verisuonitautien riskiä.

- Omien valintojen muuttaminen kohtuullisiksi unohtuu, ja valinnat palautuvat ennalleen, kun karppausjakso loppuu.

- Huomion kiinnittäminen hiilihydraatteihin voi heikentää ruokavalion kokonaislaatua. On kyse hiilihydraattien laadusta: tulisi suosia kasviksia, hedelmiä ja kokojyväviljatuotteita, joiden hiilihydraatti esiintyy kuituun liittyneenä ja imeytyminen suolistosta verenkiertoon on hidasta.

- Valintojen vaikeus. Proteiinista osa tulisi saada kasviproteiinina (soija, pähkinät, palkokasvit). Rasvasta suurimman osan tulisi olla kasviöljyä.
Jes.35:8 "Ja siellä on oleva valtatie, ja sen nimi on "pyhä tie": sitä ei kulje saastainen; se on heitä itseänsä varten. Joka sitä tietä kulkee, ei eksy - eivät hullutkaan."
Jukka-Pekka
 
Viestit: 534
Liittynyt: 18. Marras 2010 17:30

Re: Mitä mieltä karppauksesta ja vhh -ruokavaliosta?

ViestiKirjoittaja PetriFB » 25. Marras 2011 23:09

Olen samaa mieltä Jukka-Pekan kanssa hiilihydraateista:

Ei rasva sinänsä ole se iso ongelma, vaan rasvan laatu. Liian merkittävä hiilihydraattialtistus voi myös lihottaa. Elimistömme tarvitsee kuitenkin rasvoja ja parhaita rasvoja ihmiselle on terveyden puolesta ja painon kurissa pitämiseksi kalanrasva sekä kasvisrasvat. Lohi ja sen rasva on hyväksi ihmiselimistölle. Lohen rasva sisältää pikkuisen määrän omega-3 rasvahappoja, joka alentaa kolesterolia sekä vähentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Omega-3 rasvahapot huoltavat ihmisen aivoja ja auttaa muistia pysymään pirteänä. Kaikkein eniten omega-3 rasvahappoja on kuitenkin makrillissa, sardiinissa, sillissä ja anjoviksessa. Kalan paistaminen tuhoaa omega-3 rasvahappoja, joten valmista kala jollakin muulla tavalla jos haluat hyötyä rasvaisen kalan omega-3 rasvahapoista. On tieteellisesti tutkittu ja havaittu kalanrasvan sekä omega-3 vähentävän riskiä sairastua syöpään.

Kalanrasva on terveellistä, joka on myös hyvä D-vitamiinin lähde. Ihminen tarvitsee rasvaa ja veren rasva-arvot pysyvät hyvinä, jos syödään säännöllisesti rasvaista kalaa. Kasvikunnan tuotteissa on myös omega-3 rasvahappoja mm. rypsi-, pellavansiemen- ja soijaöljyssä. Jos syöt säännöllisesti rasvaista kalaa sekä kasvikunnan tuotteita, joissa on omega-3 happoja et tarvitse omega-3 ravintolisäkapseleita, mutta jos et syö säännöllisesti rasvaista kalaa ja edellä mainittuja kasvikunnan tuotteita, suosittelen sinulle omega-3 rasvahappo kapseleita. Omega-3 rasvahapot ovat tärkeitä ihmiselle ja varsinkin laihduttajan ruokavalioon tulisi kuulua omega-3 rasvahappoja.

Tarvitsemme myös sokeria ja entisenä mehiläistarhan omistajana suosittelen hunajan käyttämistä, sillä hunajassa on paljon hyviä aineita ihmisen terveydelle. Hunaja ei lihota, sillä se ei ole tyhjä kaloripommi kuten sokeri. Hunaja on täynnä ihmisen elimistölle elintärkeitä aineita. Täysruokosokeri on myös erittäin terveellistä ja sitä olisi hyvä käyttää. Teollinen valkoinen sokeri on terveydelle haitallista ja sen käyttöä kannattaa välttää. Hedelmissä on myös hedelmäsokeria, joka on tarpeellista ihmiselle.

Suolan päivittäinen tarve on 5 grammaa. Suolassa oleva natrium on välttämätöntä elimistölle. Suolan syöntiä ei saa lopettaa, mutta tulee huomata, että luonnollinen ruoka sisältää suolaa, joten teollisen ruokasuolan lisääminen ruokaan on turhaa. Teollinen ruokasuola ei lihota, mutta on epäterveellistä ja ylimääräinen ruokasuola kerääntyy nesteeksi elimistöön sekä nostaa verenpainetta ja lisää sairastumisriskiä sydän- ja verisuonitauteihin. On jopa tutkittu, että liika ruokasuolan käyttö lisää syöpäriskiä. Tutki tarkkaan ruokavalmisteiden suolapitoisuus. Turvallisen vähän suolaa on kalassa. Leivässä on myös vähän suolaa ja viljatuotteissa. Suomalainen maaperä ei sisällä juuri lainkaan ihmiselimistölle välttämätöntä jodia, siksi sitä on lisätty ruokasuolaan 2,5mg/100g kohti. Jodia saa kuitenkin merikaloista, merilevästä ja myynnissä olevista hivenainetableteista.

Luonnollinen suola kuten merisuola ja kristallisuola (ruususuola ja intiaanisuola) sisältävät 80-90 erilaista alkuainetta. Kristallisuolassa on myös jodia, jota elimistö tarvitsee. Suosittelen käyttämään päivittäin kristallisuolaa tai merisuolaa ja hylkäämään teollisen suolan, josta on poistettu lähes kaikki alkuaineet. Tavallisessa ruokasuolassa on alkuperäisinä alkuaineina natriumia ja kloridia sekä jodia lisättynä. Kristallisuola ja merisuola sisältävät 80-90 alkuainetta, jota elimistömme tarvitsee päivittäin.

Nykyään on vallalla sellainen käsitys, että laihduttajan pitää välttää hiilihydraatteja. Totuus on kuitenkin se että hiilihydraatit ovat ihmisen tärkein energianlähde. Ilman energiaa on väsyttävä ja surkea olo. Ruskea riisi on terveellinen hiilihydraatin lähde, samoin kokojyväviljatuotteita tulisi syödä. Vihanneksissa, hedelmissä, marjoissa ja pähkinöissä on myös elimistölle edullisia hiilihydraatteja. Hiilihydraatit ovat myös elintärkeän kuidun lähde. Kuitu pitää niin kolesterolin kuin painonhallinnan kurissa. Hiilihydraatti kuuluu myös laihduttajan ruokavalioon. Edellä mainitut hiilihydraatit ovat elintärkeitä ihmiselle, joten syö niitä järkevästi ja kohtuudella. Kun et syö niitä liikaa, ei sinulla ole lihomisen vaaraa. Jos ruokavaliosi muodostuu pääosin hiilihydraateista, silloin sinulla on lihomisen vaara. Mutta jos et syö ollenkaan hiilihydraatteja, niin silloin kärsit energian aliravitsemuksesta. Kohtuullinen hiilihydraattien syönti on kaikille elintärkeää, älä siis alistu hysteriaan hiilihydraatteja vastaan, vaan syö niitä kohtuudella ja oikeanlaisia terveyttä ja painonhallintaa edistäviä hiilihydraatteja.

On siis olemassa hyödyllisiä ja hyviä hiilihydraatteja. On myös olemassa hiilihydraatteja joita tulisi vältellä, koska ne lihottavat ja ovat muutenkin epäterveellisiä. Vältä näitä hiilihydraattien lähteitä: valkoinen riisi, valkoinen leipä ja pulla, ranskanperunat, sokeri (teollinen valkoinen sokeri), virvoitusjuomat (sokerijuomat), spagetti, pasta, makaroni, riisikakku, olut.

Väsymys ja ärtyisyys ovat merkkejä vitamiininpuutoksista. Vitamiinit ovat elintärkeitä laihduttajalle, sillä jatkuvan väsymyksen alaisena ei kykene päämäärätietoiseen ja sitkeyttä vaativaan laihdutusprosessiin. Vesiliukoinen C-vitamiiini toimii antioksidanttina elimistössä, eikä se varastoudu elimistöön. . A-, D-, E- ja K-vitamiinit ovat rasvaliukoisia vitamiineja, jotka varastoituvat elimistöön.

Vitamiinit ovat välttämättömiä ihmiselimistölle ja ihmisen hyvinvoinnille. Ilman vitamiineja laihduttajan on vaikea onnistua laihduttamisessa, sillä vitamiinin puutos, johtaa väsymykseen ja toiseksi vitamiinipitoiset ruoka-aineet eivät lihota. Vitamiineja on paljon hedelmissä, kasviksissa ja kotimaisissa marjoissa. Suomalaiset marjat ovat erittäin hyviä vitamiininlähteitä. Hyviä kotimaisia marjojen, hedelmien ja kasvisten vitamiinilähteitä ovat:

A-vitamiini; porkkana, kesäkurpitsa ja vadelma.
B-vitamiini; raparperi, kaali, kukkakaali, luumu, karviainen, palkokasvit.
C-vitamiini; lakka, herukat, mustikka, mansikka, nokkonen, tyrnimarja, persilja, tomaatti.
D-vitamiini; kalaöljy, kala, kananmuna, sienet sekä "suomalainen" aurinko.
E-vitamiini; puolukka, tyrnimarja, lakka.
K-vitamiini; lehtikaali, pinaatti

Suosi suomalaista ja syö tuoreita kotimaisia marjoja, vihanneksia ja hedelmiä. Omatekoiseen hilloon tai mehuun voi laittaa hunajaa sokerin sijasta.

Hivenaineet ja kivennäisaineet kuuluvat myös laihduttajan ruokavalioon, sillä niillä on oma tärkeä tehtävä lihasten, luuston, elinten ja hermoston toiminnassa. Kivennäisaineiden lähteitä ovat kokoviljatuotteet, hedelmät, kasvikset, siemenet, pähkinät ja maitotuotteet. Tärkeä hivenaine elimistölle on rauta. Nokkonen ja voikukanlehti sisältää paljon rautaa. Voikukanlehti puhtaasta luonnosta on oiva osa salaattia. Nokkosen lehdet voi keittää 10 min. vedessä ja tehdä niistä vaikkapa herkullisia lettuja (hunajalla makeuttaen).

Proteiinit (valkuaisaineet) toimivat solujen ja lihasten rakennusaineina ja ovat välttämättömiä ihmisen elintoiminnoille. Suomalainen ruokavalio sisältää liikaa proteiinia, suositus proteiinin päivittäiselle tarpeelle on 1g painokiloa kohti, eli 80 kiloa painava tarvitsee vain 80 grammaa päivässä proteiinia! Urheilijan päivittäinen proteiinin tarve on n. 1,5 grammaa painokiloa kohti. Jotkut laihduttajat välttelevät proteiinia, koska heillä on väärä luulo, että proteiini lisää painoa. Proteiini ei lisää painoa, vaan toimii rakennusaineena soluille ja lihaksille. Proteiinin puutostila voi vaikuttaa sydänlihakseen ja hengityslihaksiin, jolloin on kysymys vakavista ongelmista. Ihminen, myös laihduttaja tarvitsee sopivan annoksen proteiinia päivässä. Proteiinin puute laihduttajalle aiheuttaa sen, että lihakset pienenevät. Oikea määrä proteiinia päivässä auttaa polttamaan rasvaa laihdutuksessa, ei lihaksia. Yleensä laihduttaja haluaa päästä eroon rasvasta, ei lihaksistaan. Lihakset pienenevät myös sen takia, että ihminen ei saa tarpeeksi energiaa (rasvoista ja hiilihydraateista).

Laihduttajalle ja pysyvään painonhallintaan kananmuna ja kala ovat mainioita proteiinin lähteitä. Kanamuna ei nosta kolesteroliarvoja, jos muuten syö terveellisesti sellaisia ruoka-aineita, jotka alentavat kolesterolia kuten kala, kalaöljy ja valkosipuli.

http://www.kotipetripaavola.com/laihdutus.html

Sisarille ja veljille, jotka ovat Isässä Jumalassa rakastetut ja Jeesuksessa Kristuksessa pelastetut, lisääntyköön teille laupeus, rauha, armo, totuus ja rakkaus Pyhässä Hengessä!
Avatar
PetriFB
 
Viestit: 3609
Liittynyt: 09. Marras 2010 12:30

Re: Mitä mieltä karppauksesta ja vhh -ruokavaliosta?

ViestiKirjoittaja Jukka-Pekka » 26. Marras 2011 10:36

PetriFB kirjoitti:Olen samaa mieltä Jukka-Pekan kanssa hiilihydraateista:

Ei rasva sinänsä ole se iso ongelma, vaan rasvan laatu. Liian merkittävä hiilihydraattialtistus voi myös lihottaa. Elimistömme tarvitsee kuitenkin rasvoja ja parhaita rasvoja ihmiselle on terveyden puolesta ja painon kurissa pitämiseksi kalanrasva sekä kasvisrasvat. Lohi ja sen rasva on hyväksi ihmiselimistölle. Lohen rasva sisältää pikkuisen määrän omega-3 rasvahappoja, joka alentaa kolesterolia sekä vähentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Omega-3 rasvahapot huoltavat ihmisen aivoja ja auttaa muistia pysymään pirteänä. Kaikkein eniten omega-3 rasvahappoja on kuitenkin makrillissa, sardiinissa, sillissä ja anjoviksessa. Kalan paistaminen tuhoaa omega-3 rasvahappoja, joten valmista kala jollakin muulla tavalla jos haluat hyötyä rasvaisen kalan omega-3 rasvahapoista. On tieteellisesti tutkittu ja havaittu kalanrasvan sekä omega-3 vähentävän riskiä sairastua syöpään.

Kalanrasva on terveellistä, joka on myös hyvä D-vitamiinin lähde. Ihminen tarvitsee rasvaa ja veren rasva-arvot pysyvät hyvinä, jos syödään säännöllisesti rasvaista kalaa. Kasvikunnan tuotteissa on myös omega-3 rasvahappoja mm. rypsi-, pellavansiemen- ja soijaöljyssä. Jos syöt säännöllisesti rasvaista kalaa sekä kasvikunnan tuotteita, joissa on omega-3 happoja et tarvitse omega-3 ravintolisäkapseleita, mutta jos et syö säännöllisesti rasvaista kalaa ja edellä mainittuja kasvikunnan tuotteita, suosittelen sinulle omega-3 rasvahappo kapseleita. Omega-3 rasvahapot ovat tärkeitä ihmiselle ja varsinkin laihduttajan ruokavalioon tulisi kuulua omega-3 rasvahappoja.

Tarvitsemme myös sokeria ja entisenä mehiläistarhan omistajana suosittelen hunajan käyttämistä, sillä hunajassa on paljon hyviä aineita ihmisen terveydelle. Hunaja ei lihota, sillä se ei ole tyhjä kaloripommi kuten sokeri. Hunaja on täynnä ihmisen elimistölle elintärkeitä aineita. Täysruokosokeri on myös erittäin terveellistä ja sitä olisi hyvä käyttää. Teollinen valkoinen sokeri on terveydelle haitallista ja sen käyttöä kannattaa välttää. Hedelmissä on myös hedelmäsokeria, joka on tarpeellista ihmiselle.

Suolan päivittäinen tarve on 5 grammaa. Suolassa oleva natrium on välttämätöntä elimistölle. Suolan syöntiä ei saa lopettaa, mutta tulee huomata, että luonnollinen ruoka sisältää suolaa, joten teollisen ruokasuolan lisääminen ruokaan on turhaa. Teollinen ruokasuola ei lihota, mutta on epäterveellistä ja ylimääräinen ruokasuola kerääntyy nesteeksi elimistöön sekä nostaa verenpainetta ja lisää sairastumisriskiä sydän- ja verisuonitauteihin. On jopa tutkittu, että liika ruokasuolan käyttö lisää syöpäriskiä. Tutki tarkkaan ruokavalmisteiden suolapitoisuus. Turvallisen vähän suolaa on kalassa. Leivässä on myös vähän suolaa ja viljatuotteissa. Suomalainen maaperä ei sisällä juuri lainkaan ihmiselimistölle välttämätöntä jodia, siksi sitä on lisätty ruokasuolaan 2,5mg/100g kohti. Jodia saa kuitenkin merikaloista, merilevästä ja myynnissä olevista hivenainetableteista.

Luonnollinen suola kuten merisuola ja kristallisuola (ruususuola ja intiaanisuola) sisältävät 80-90 erilaista alkuainetta. Kristallisuolassa on myös jodia, jota elimistö tarvitsee. Suosittelen käyttämään päivittäin kristallisuolaa tai merisuolaa ja hylkäämään teollisen suolan, josta on poistettu lähes kaikki alkuaineet. Tavallisessa ruokasuolassa on alkuperäisinä alkuaineina natriumia ja kloridia sekä jodia lisättynä. Kristallisuola ja merisuola sisältävät 80-90 alkuainetta, jota elimistömme tarvitsee päivittäin.

Nykyään on vallalla sellainen käsitys, että laihduttajan pitää välttää hiilihydraatteja. Totuus on kuitenkin se että hiilihydraatit ovat ihmisen tärkein energianlähde. Ilman energiaa on väsyttävä ja surkea olo. Ruskea riisi on terveellinen hiilihydraatin lähde, samoin kokojyväviljatuotteita tulisi syödä. Vihanneksissa, hedelmissä, marjoissa ja pähkinöissä on myös elimistölle edullisia hiilihydraatteja. Hiilihydraatit ovat myös elintärkeän kuidun lähde. Kuitu pitää niin kolesterolin kuin painonhallinnan kurissa. Hiilihydraatti kuuluu myös laihduttajan ruokavalioon. Edellä mainitut hiilihydraatit ovat elintärkeitä ihmiselle, joten syö niitä järkevästi ja kohtuudella. Kun et syö niitä liikaa, ei sinulla ole lihomisen vaaraa. Jos ruokavaliosi muodostuu pääosin hiilihydraateista, silloin sinulla on lihomisen vaara. Mutta jos et syö ollenkaan hiilihydraatteja, niin silloin kärsit energian aliravitsemuksesta. Kohtuullinen hiilihydraattien syönti on kaikille elintärkeää, älä siis alistu hysteriaan hiilihydraatteja vastaan, vaan syö niitä kohtuudella ja oikeanlaisia terveyttä ja painonhallintaa edistäviä hiilihydraatteja.

On siis olemassa hyödyllisiä ja hyviä hiilihydraatteja. On myös olemassa hiilihydraatteja joita tulisi vältellä, koska ne lihottavat ja ovat muutenkin epäterveellisiä. Vältä näitä hiilihydraattien lähteitä: valkoinen riisi, valkoinen leipä ja pulla, ranskanperunat, sokeri (teollinen valkoinen sokeri), virvoitusjuomat (sokerijuomat), spagetti, pasta, makaroni, riisikakku, olut.

Väsymys ja ärtyisyys ovat merkkejä vitamiininpuutoksista. Vitamiinit ovat elintärkeitä laihduttajalle, sillä jatkuvan väsymyksen alaisena ei kykene päämäärätietoiseen ja sitkeyttä vaativaan laihdutusprosessiin. Vesiliukoinen C-vitamiiini toimii antioksidanttina elimistössä, eikä se varastoudu elimistöön. . A-, D-, E- ja K-vitamiinit ovat rasvaliukoisia vitamiineja, jotka varastoituvat elimistöön.

Vitamiinit ovat välttämättömiä ihmiselimistölle ja ihmisen hyvinvoinnille. Ilman vitamiineja laihduttajan on vaikea onnistua laihduttamisessa, sillä vitamiinin puutos, johtaa väsymykseen ja toiseksi vitamiinipitoiset ruoka-aineet eivät lihota. Vitamiineja on paljon hedelmissä, kasviksissa ja kotimaisissa marjoissa. Suomalaiset marjat ovat erittäin hyviä vitamiininlähteitä. Hyviä kotimaisia marjojen, hedelmien ja kasvisten vitamiinilähteitä ovat:

A-vitamiini; porkkana, kesäkurpitsa ja vadelma.
B-vitamiini; raparperi, kaali, kukkakaali, luumu, karviainen, palkokasvit.
C-vitamiini; lakka, herukat, mustikka, mansikka, nokkonen, tyrnimarja, persilja, tomaatti.
D-vitamiini; kalaöljy, kala, kananmuna, sienet sekä "suomalainen" aurinko.
E-vitamiini; puolukka, tyrnimarja, lakka.
K-vitamiini; lehtikaali, pinaatti

Suosi suomalaista ja syö tuoreita kotimaisia marjoja, vihanneksia ja hedelmiä. Omatekoiseen hilloon tai mehuun voi laittaa hunajaa sokerin sijasta.

Hivenaineet ja kivennäisaineet kuuluvat myös laihduttajan ruokavalioon, sillä niillä on oma tärkeä tehtävä lihasten, luuston, elinten ja hermoston toiminnassa. Kivennäisaineiden lähteitä ovat kokoviljatuotteet, hedelmät, kasvikset, siemenet, pähkinät ja maitotuotteet. Tärkeä hivenaine elimistölle on rauta. Nokkonen ja voikukanlehti sisältää paljon rautaa. Voikukanlehti puhtaasta luonnosta on oiva osa salaattia. Nokkosen lehdet voi keittää 10 min. vedessä ja tehdä niistä vaikkapa herkullisia lettuja (hunajalla makeuttaen).

Proteiinit (valkuaisaineet) toimivat solujen ja lihasten rakennusaineina ja ovat välttämättömiä ihmisen elintoiminnoille. Suomalainen ruokavalio sisältää liikaa proteiinia, suositus proteiinin päivittäiselle tarpeelle on 1g painokiloa kohti, eli 80 kiloa painava tarvitsee vain 80 grammaa päivässä proteiinia! Urheilijan päivittäinen proteiinin tarve on n. 1,5 grammaa painokiloa kohti. Jotkut laihduttajat välttelevät proteiinia, koska heillä on väärä luulo, että proteiini lisää painoa. Proteiini ei lisää painoa, vaan toimii rakennusaineena soluille ja lihaksille. Proteiinin puutostila voi vaikuttaa sydänlihakseen ja hengityslihaksiin, jolloin on kysymys vakavista ongelmista. Ihminen, myös laihduttaja tarvitsee sopivan annoksen proteiinia päivässä. Proteiinin puute laihduttajalle aiheuttaa sen, että lihakset pienenevät. Oikea määrä proteiinia päivässä auttaa polttamaan rasvaa laihdutuksessa, ei lihaksia. Yleensä laihduttaja haluaa päästä eroon rasvasta, ei lihaksistaan. Lihakset pienenevät myös sen takia, että ihminen ei saa tarpeeksi energiaa (rasvoista ja hiilihydraateista).

Laihduttajalle ja pysyvään painonhallintaan kananmuna ja kala ovat mainioita proteiinin lähteitä. Kanamuna ei nosta kolesteroliarvoja, jos muuten syö terveellisesti sellaisia ruoka-aineita, jotka alentavat kolesterolia kuten kala, kalaöljy ja valkosipuli.

http://www.kotipetripaavola.com/laihdutus.html



:amen4:

Olipas hyvä kirjoitus tähän jatkoksi ja kannattaa oman fyysisen ruumiin hyvinvoinniksi ottaa vinkkejä :thumb: Kiitos Petri kirjoituksesta :wise3:

Siunausta!
Jes.35:8 "Ja siellä on oleva valtatie, ja sen nimi on "pyhä tie": sitä ei kulje saastainen; se on heitä itseänsä varten. Joka sitä tietä kulkee, ei eksy - eivät hullutkaan."
Jukka-Pekka
 
Viestit: 534
Liittynyt: 18. Marras 2010 17:30

Re: Mitä mieltä karppauksesta ja vhh -ruokavaliosta?

ViestiKirjoittaja tuomarisimson777 » 26. Marras 2011 10:55

Ruoka-aiheeseen liittyen. Kuulin joskus kauan sitten eräältä uskovalta mieheltä että sianlihassa olisi jotain ainetta mikä lisää seksuaalista halua ja näin olen saisi esim mastirboimaan sen joka ei ole avioliitos jne.. Kuulemma kun tämä mies jätti sianlihan syömisen..pääsi sillä eroon mastirbaatiosta.. Onko mitään perää tässä? Olisiko sianlihakielto Herran tietämystä siitä etä se lisää jotain seksuaaliperversiota? Herra ei ainakaan tietääkseni säätele mitään säädöstä turhaan? :wise3: :think2:
Ainakin melkein oikeita uskon-näkemyksiä jo vuodesta 2004=)=)
tuomarisimson777
 
Viestit: 543
Liittynyt: 01. Maalis 2011 17:44

Re: Mitä mieltä karppauksesta ja vhh -ruokavaliosta?

ViestiKirjoittaja tadetski » 26. Marras 2011 19:32

Meillä syötiin ennen Keijua, Flooraa jne. Parisen vuotta sitten siirryttiin Oivariiniin ja nyt olemme siirtyneet hyvin pitkälle "terveysvoihin". En tiedä onko tämä oikea nimi tälle "voille" jota teen. Eli 500g voita, siihen lisätään 3dl rypsiöljyä ja 3dl vettä. Vispataan sekaisin. Vesi ei saa olla ihan kylmää, muuten voi jää rakeiseksi. Suolaakin ohjeen mukaan pitää lisätä, mutta sen jätän pois.
Tämä käy leivän päälle ja olen jopa paistanutkin tällä vaikka yleensä käytän siihen joko öljyä tai voita.
tadetski
 
Viestit: 41
Liittynyt: 28. Joulu 2010 23:53

Seuraava

Paluu Yleinen keskustelu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 32 vierailijaa

cron