JoKi kirjoitti:"Mutta, pelkästään jättämällä sokerin ja vaaleat käsitellyt vehnätuotteet pois lukeutuu tänä päivänä karppaajaksi vaikka ei karppausta harrastaisikaan. "
Eikö karppaus juuri tätä ainakin osittain tarkoita ?
http://karppaus.info/wiki/index.php?tit ... iamatriisi Uskon että karppauksessa tulee yhteentörmäyksiä ei karppaajien kanssa juuri siitä syystä osittain, että heillä on eriävät mielipiteet mitä karppaus on.
Mielelläni kuulisin myös että mistä te olette saaneet tietää mitä karppaus on, ja mitä karppaajat syövät ?
Rauhan tervehdys
Täys karppauksessa ei riitä että jätetään vain sokerit ja vaaleat viljat pois.
Pois tulee jättää kaikki hiilihydraatteja sisältävät ruoka-aineet kuten, jo mainitsemat sokeri ja vaaleat viljat, tummat viljat ( myös täysjyvä ), riisit, pastat, perunat,monet hedelmät, kaikki viljasta ja sokerista tehdyt juomat ja jälkkärit, kuten limsat, mehut, olut, siideri, maku vissyt, karkit, jäätelöt, maustetut jugurtit jne...
Eli aikamoinen kasa elintarvikkeita poistuu ruokavaliosta jos lähtee niin sanotuksi täyskarpiksi jossa hiilihydraatit pyritään pitämään alle 25 g päivää kohden.
Uskon kuitenkin että suurin osa karppaajista pyrkii pitämään hiilihydraatit alle 50 g päivä, jolloin tälläinen karppaaja pystyy käyttämään esim joitakin tuotteita jotka sisältävät hiilihydraatteja.
seuraavat ns. karppi tasot ovat alle 100 g hiilareita päivässä ja sitten vielä alle 150 g hiilareita päivässä jolloin voi käyttää ruokavaliossa jo aikamoisen määrän hiilareita.
Itse olen tutustunut vähähiilihydraattiseen ruokavalioon noin 4-5 vuotta sitten, ihan tarkkaan en muista.
Tutustuminen vhh ruokavalioon tapahtui aika pitkälti työni kautta ja olemme vaimoni kanssa itsekkin karpanneet joskus vaikka siihen ei silloin sinällään ollut mitään tarvetta. Nyt emme ole karpanneet pitkiin aikoihin mutta monet vhh ruoat jäivät silti pysyvästi ruokavalioomme. Lapset me jätimme kuitenkin vhh ruokavalion ulkopuolelle.
Koko tämän ajan (4-5 vuotta) olen kuitenkin ollut tekemisissä vhh ruokavalion kanssa koska työnipuolesta minun tulee tietää asiasta mahdollisimman paljon mutta se on jo eri juttu...
Karppaajat syövät seuraavia ruoka-aineita, kaikki liha, kana, kala, kanamunat, juureksia, maitotuotteita, marjoja,pähkinöitä ja siis ylipäätään kaikkea missä ei ole hiilareita.
Omissa leivonnaisissa käytetään jauhoina pää-asiassa kookos ja mantelijauhoja.
Nykyään kaupoissa on myös karppaajille kehiteltyä leipää monessa eri muodossa ja lisäksi muutama normaali leipä jotka sisältävät vähän hiilihydraatteja kuten uotilan maalais ruislimppu( jota itse söimme karpatessa). Sitten erikoiskaupoissa on myytävänä valmiita jauhopusseja josta voi tehdä itse erilaisia leipiä, pizza ja piirakkapohjia tai vaikka kookoskakkua.
Lisäksi pastan ystäville on saatavilla hiilihydraatitonta pastaa erikoiskaupoista ja varmaan myös paljon muitakin tuotteita.
Sitten nykyään on saatavilla myös valmiita vhh jälkkäreitä, kuten smoothieta, vanukkaita ja pirtelöitä.
Itselläni suurin huolen aihe on ollut tässä karppauksessa se että kun ihmiset ovat lopettaneet sokerin käytön niin he ovat monesti sitten alkaneet käyttää vaarallisia keinotekoisia makeutusaineita ja light-limppareita ynm.
Nämä keinotekoiset makeutusaineet ovat erittäin vaarallisia ihmisen elimistölle ja lähes jokaisen keinotekoisen makeutusaineen on todettu olevan haitallisia terveydelle.
Käyn nyt erittäin lyhyesti läpi eri aineiden haittoja. Haittavaikutuksia on toki enemmänkin, vatsavaivat, päänsärky ym ym mutta tuon nyt radikaaleimmat esiin.
-Aspartaamin on todettu aiheuttavan syöpää jo pieninäkin annoksina koe eläiminä toimineille hiirille.
-Asesulfaami K:n on todettu aiheuttavan kasvaimia ja syöpää koe-eläiminä toimineille hiirille.
-Sukraloosi saattaa laukaista mikreenin joten sitä ei kannata käyttää mikreeni herkkien.
-Sakariinin on todettu aiheuttavan suurilla annoksilla eläinkokeissa kasvaimia.
-Syklamaattin on todettu aiheuttavan syöpää koe eläimille. Syklamaatin käyttö kiellettiin amerikassa noin 1970 luvulla sen aiheuttaman syöpäriskin takia. syklamaattin käyttö oli ennen myös suomessa kiellettyä mutta se käyttö tuli sitten sallituksi suomen eu jäsenyyden myötä.Syklamaatin käyttö makutusaineena on hyväksytty vain noin 50 maassa.
Makutusaineita löytyy toki enemmänkin mutta nämä mainitsemani ovat sellaisia joita en omalle perheelleni anna enkä suosittele kenenkään munkaan käyttämään.
Eiköhän tämä taas riitä tälläkertaa.
Siunatuin terveisin
Janne