Koiran synnytys

Yleistä keskustelua, aihe on vapaa

Koiran synnytys

ViestiKirjoittaja pekka » 30. Joulu 2015 12:50

Olisiko se ollut joskus 1980-luvun alkupuolella kun siskoni Tuijan Betty koira sai kahteen otteeseen pentueet. Betty oli tosi kiva ja kiltti koira ja mullakin on vieläkin sitä ikävä. Betty oli kaunis musta labradori ja molempien pentueiden isäkoira oli myös labradori.

Olin muistaakseni mukana molemmissa synnytyksissä ja muistan kun oli toisen pentueen synnytyshetki tullut ja jälleen olimme petanneet Bettylle hyvän ja lämpöisen paikan missä se sai rauhassa keskittyä alkavaan synnytykseen. Ja kaikki menikin taas hyvin. Se osasi aivan itse hoitaa lähes tulkoon kaiken mitä tulee pentujen synnyttämiseen, ei paljon tarvinnut puuttua asioiden kulkuun (pennun syntyessä narttu rikkoo sikiöpussin ja nuolee syntyneen pennun puhtaaksi, katkaisee napanuoran hampaillaan sekä syö istukan).

Mutta hyvin väsynyt se oli taas kun viimeinenkin pentu oli syntynyt terveenä maailmaan. Tai niin me luulimme (että viimeinenkin pentu oli jo tullut). Ja sitten jonkin ajan päästä me veimme Bettyn ulos kerrostalon pihamaalle että se saisi pissata siihen talon nurmikolle (koska synnytystapahtuma oli kestänyt suht koht kauan aikaa ja luulimme että sillä saattaisi olla jo pissahätä), ja oli hyvin kaunis kesäpäivä. Ja sitten Betty menikin siihen talon kukkapenkin läheisyyteen kyykkyasentoon pissaamaan mutta kuinka kävi? Bettyn kyykkyessä kukkapenkkiin, "sieltä" putosikin vielä yksi suloinen pentu pehmeään kukkapenkin multaan ja hämmästyksemme oli suuri kun sieltä tulikin vielä yksi terve pentu maailmaan ja nyt vasta koko synnytystapahtuma olikin vasta ohi.



Tässä sulle Jukka vähän luettavaa:


Koiran synnytys:

http://www.elainlaakariin.fi/koiran-synnytys/

"Koiran synnytys on kokeneellekin koirankasvattajalle mitä jännittävin ja mieleenpainuvin kokemus. H-hetken lähestyessä tärkeintä on pysyä rauhallisena. Koirat kyllä tietävät ”luonnostaan”, miten synnytyksessä toimitaan. Huolehdi vain, että koirallasi on miellyttävä ja rauhallinen paikka synnyttää ja seuraile taustalta tilanteen edistymistä. Yleensä synnytyksen kulkuun ei tarvitse kasvattajana puuttua lainkaan, mutta joskus voidaan tarvita myös eläinlääkärin apua.

Koiran synnytys lähestyy

Koiran tiineysaika on keskimäärin 63 vuorokautta. Tarkka kantoaika on 64–66 vuorokautta, mikäli kantoaika määritellään lutenisoivan hormonin (LH) tason nousun kautta.

Koiran synnytykseen on hyvä varautua huolellisesti etukäteen. Vähintään viikkoa ennen oletettua penikoimisajankohtaa nartulle tulisi varata pehmustettu pentulaatikko, joka sijoitetaan rauhalliseen, tuttuun paikkaan nartun tutustumista varten. Myös eläinlääkärin numero kannattaa laittaa talteen kaiken varalta, vaikka jääkaapin oveen.

Viimeisen tiineysviikon aikana nartun vatsa- ja lantiolihaksisto pehmenee ja veltostuu. Samalla koiran ruumiinlämpö alenee puolen asteen verran. Synnytyksen lähestyessä progesteroni-hormonitason jyrkkä lasku aiheuttaa lämpötilan selvän ja nopean laskun. Tämä tapahtuu yleensä 24-36 tuntia ennen synnytyksen käynnistymistä. Suurilla roduilla lämpötilan lasku pysähtyy jo noin 37 asteen, mutta pienimmillä roduilla, kuten chihuahualla, lämpötila voi pudota jopa 35 asteeseen.

Vaikka penikoimisen tarkkaa alkamisajankohtaa on koiranomistajana mahdotonta ennustaa, jotain osviittaa voit saada mittaamalla tiineyden loppuvaiheessa nartun ruumiinlämpö kahdesti vuorokaudessa. Kun ruumiinlämmön lasku alkaa, voidaan lämpö mitata jopa joka toinen tunti. Lämpötila pysyttelee koiralla alhaisena tavallisesti 4-12 tuntia, mutta joillakin ensisynnyttäjillä voi nousuun kulua jopa pari vuorokautta. Kun lämmön nousu alkaa, työntöpoltteiden alkuun kuluu tavallisesti korkeintaan 12 tuntia.

Koiran synnytyksen vaiheet

Synnytyksessä on kolme vaihetta: avautumisvaihe, työntövaihe ja jälkeisvaihe

Avautumisvaihe kestää keskimäärin 6-12 tuntiin, joskus jopa 24 tuntia. Tässä vaiheessa koiralla alkavat heikot supistukset, jotka johtavat lopulta kohdun suun täydelliseen avautumiseen ja sikiökalvojen puhkeamiseen. Avautumisvaiheen aikana koiran käytös muuttuu usein rauhattomaksi. Läähättäminen, vapina ja pesän rakentelu on tavallista – samoin ruokahalun väheneminen ja jopa oksentelu. Maitoa voi etenkin suuria pentueita kantavan nartun utareista erittyä useampia päiviä ennen synnytystä, kun taas yhtä pentua kantavat nartut saavat tavallisesti maidon utareisiinsa vasta penikoidessaan.

Työntövaiheessa poltteiden voima lisääntyy ja niiden väli lyhenee. Työntövaihe kestää 12-24 tuntia, riippuen pentueen koosta, ja ensimmäinen pentu syntyy keskimäärin 2-4 tunnin kuluttua voimakkaiden supistusten alkamisesta. Seuraavat pennut syntyvät yleensä puolen tunnin sisällä edellisen syntymästä, mutta joskus tämä väli voi venyä jopa neljään tuntiin.

Yleensä koiran synnytys sujuu sitä paremmin mitä vähemmän narttua häiritään.

Pennun syntyessä narttu rikkoo sikiöpussin ja nuolee syntyneen pennun puhtaaksi, katkaisee napanuoran hampaillaan sekä syö istukan. Istukan irtoaminen on osa synnytyksen jälkeisvaihetta. Istukka syntyy 5-15 minuutin kuluttua jokaisen pennun syntymisen jälkeen, toisinaan myös samanaikaisesti pennun syntymisen kanssa.

Työntövaihe ja jälkeisvaihe toistuvatkin vuoronperään, kunnes viimeinen pentu on syntynyt. Jos pentue on suuri tai istukoita paljon, saa narttu helposti niiden kaikkien syömisestä ripulin. Istukoiden syömistä kannattaakin sen vuoksi hiukan rajoittaa.

Synnytyksen jatkuessa emo on edelleen levoton ja läähättää. Narttu rauhoittuu vasta sen jälkeen, kun kaikki pennut ovat syntyneet ja iloinen perhetapahtuma on tullut päätökseensä.

Pennuista huolehtiminen

Jos koiran synnytys on edennyt kaikin puolin normaalisti, voit koiran kasvattajana huokaista helpotuksesta ja antaa emon huolehtia pennuistaan itse. Koska synnytyksen jälkeen laskeutuva ns. ternimaito on tärkeää vastasyntyneen pennun hyvinvoinnille ja vastustuskyvyn muodostukselle, tulee sinun kuitenkin varmistaa, että kaikki pennut saavat tätä maitoa emoltansa heti syntymän jälkeen.

Ensimmäisen kolmen viikon aikana emo pysyttelee tiiviisti pentujensa luona, eikä kasvattajalle jää juuri muuta tehtävää kuin seurata pienokaisten kehittymistä.

Huolehdi emon terveydestä pitämällä ravitsevaa ruokaa ja vettä tarjolla, ja viemällä se tarvittaessa tarpeilleen, jos se ei tahdo muuten poistua pesästään pentujensa luota. Huolehtimalla emon hyvinvoinnista varmistat, että nartun maidontuotanto lähtee hyvin käyntiin ja, että pennut saavat riittävästi tarvitsemaansa ravintoa kasvaakseen ja kehittyäkseen.

Koiran synnytys ei aina suju ongelmitta

Synnytysvaikeudet ovat suhteellisen yleisiä koirilla eikä aina, etenkään ensikertalaisena, ole edes helppoa erottaa epänormaalia normaalista. Yleisimpiä synnytyshäiriöitä ovat puutteellinen avautuminen, puutteelliset työntöpoltot, työntöpolttojen loppuminen, synnytysteihin jäänyt pentu, pennun asentovirhe tai jälkeisten jääminen.

Eläinlääkäriin kannattaa olla yhteydessä aina, mikäli olet jostakin asiasta epävarma. Ohessa on joitakin kliinisiä merkkejä siitä, milloin eläinlääkärin apu saattaa olla tarpeen, jotta vältyttäisiin vakavammilta komplikaatioilta nartun synnytyksen edetessä.

1) Tiineysaika on pitkittynyt. Koiran synnytys ei ole vielä alkanut 65 +/- 1 päivää sen jälkeen, kun eläinlääkärin mittaaman LH-hormonin taso saavutti huippunsa, tai 63 +/- 1 päivän kuluttua nartun ovulaatiosta.

2) Nartun ruumiinlämpö laskee nopeasti (alle 37.6 asteen) ja pysyy alhaisena 12-24 tuntia ilman, että nartun synnytys käynnistyy.

3) Nartun verenvuoto on voimakasta tai, mikäli nartun emättimestä valuu vihertävää sikiövettä.

4) Avautumisvaihe pitkittyy (>6-8 tuntia), eikä nartun synnytys etene työntövaiheeseen.

5) Voimakkaat ja tiheät poltteet ovat jatkuneet nartulla jo 30 min, mutta pentua ei synny. Syynä tällöin voi olla esim. ensimmäisenä olevan sikiön virheellinen asento tai sen ylisuuri koko.

6) Työntövaihe kestää yli 12 tuntia.

7) Koiran synnytys on jatkunut yli vuorokauden (>24), eikä loppua näy, ja narttu on edelleen levoton ja läähättää merkkinä siitä, että synnytys on edelleen käynnissä.

8 ) Nartun yleisvointi heikkenee synnytyksen aikana.

Koiran synnytysongelman tutkiminen

Koiranomistajana tunnet parhaiten oman lemmikkisi, joten luota vaistoosi ja hae apua eläinlääkäriltä riittävän ajoissa, mikäli tilanne näyttää huolestuttavalta. Synnytysongelmaa selvittäessä eläinlääkäri kyselee omistajalta taustatietoja nartusta (astutuspäivämäärä, ovulaation ajankohta, nartun käytös viimeisen parin vrk:n aikana jne.), joiden perusteella hän arvioi lääketieteellisen hoidon tarpeen ja kiireellisyyden. Ota tätä varten mukaasi kaikki paperilla oleva tieto astutuksista, koska hermostuksissaan saatat muistaa päivämäärät väärin

Eläinlääkäri tutkii nartun terveydentilan tekemällä huolellisen yleistutkimuksen. Tähän kuuluu mm. sydänäänien kuuntelu, virtsa- ja sukupuolielimien tilan arvioiminen sekä kohdun supistumisen seuraaminen nartun vatsaa tunnustellen. Samalla tutkitaan nartun maitorauhaset, jotta nähdään, onko maidontulo jo alkanut.

Synnytysongelmia selvittäessä tärkein apukeino on sisäinen tutkimus. Sen avulla selvitetään nartulta mm. mahdolliset synnytysesteet, pentujen sijainti ja niiden asento sekä synnytyksen etenemisen vaihe kohdunsuun avautumista seuraamalla.

Nartusta saatetaan ottaa röntgenkuva, jos epäillään virheasentoa tai pennun ylisuurta kokoa lantioon nähden. Ultraäänilaitteella voidaan varmistua siitä, että pennut voivat kohdussa hyvin, ne liikkuvat elinvoimaisesti, ja niiden sydämenlyönnit ovat voimakkaat.

Koiran synnytysongelman hoitaminen

Eläinlääkärin apua tarvitaan, aina kun on kyseessä vakava synnytyskomplikaatio. Tapauksesta riippuen eläinlääkäri voi antaa lääkehoitoa mm. synnytyksen käynnistämiseksi. Eräissä tapauksissa työntöpolttoja voidaan vahvistaa oksitosiinilla, mutta tämän hormonin käyttö altistaa nartun kohtukrampeille ja repeämälle ja tämän vuoksi eläinlääkäri harkitsee oksitosiinin käyttöä aina tapauskohtaisesti.

Oksitosiini vaikuttaa myös nartun maidon laskeutumiseen. Mikäli oksitosiinia ei erity tarpeeksi, voi maidon laskeutuminen koiran utareisiin vaikeutua. Pennut kannattaakin alusta alkaen opettaa imemään, vaikkei maitoa heti heruisikaan. Jos maidontulo ei lähde käyntiin, eläinlääkäri voi harkita hormoni-injektion antamista koirallesi. Usein kuitenkin riittää, että nartulle suodaan mahdollisuus rauhoittua, koska kiihtyneessä tilanteessa oksitosiinin erittyminen on puutteellista.

Keisarileikkaus

Keisarileikkaus eli sektio on usein paras vaihtoehto emän ja pentujen pelastamiseksi silloin, kun synnytysongelma on hyvin vaikea, eivätkä muut eläinlääkärin keinot ole riittävästi tehonneet.

Keisarinleikkaus on teknisesti varsin yksinkertainen toimenpide, mutta emon ja pentujen ennusteeseen vaikuttaa suuresti operaation suorittamisajankohta. Paras ennuste emon ja pentujen kannalta on silloin, kun keisarinleikkaus suoritetaan 6 tunnin sisällä työntövaiheen alkamisesta. Mikäli leikkaukseen päädytään vasta 36 tunnin kuluttua työntövaiheen alkamisesta, emon ennuste on epävarma ja pentujen ennuste hyvin huono.

Jos osa pennuista joudutaan saattamaan maailmaan keisarinleikkauksella, on jo syntyneet pennut otettava myös mukaan, ettei emä hermostu. Samalla eläinlääkäri voi myös tutkia ne.

Jos kaikki pennut syntyvät keisarinleikkauksella, emon äidinvaistot eivät välttämättä heti herää, eikä hän näin ollen välttämättä ymmärrä hoitaa pentujaan ilman ulkopuolista puuttumista. Voi jopa kestää jonkun aikaa, ennen kuin se edes hyväksyy pennut itselleen. Näin voi käydä varsinkin ensimmäistä pentuettaan saavalle nartulle. Omistajalla on tällöin suuri vastuu saada nartun luontaiset vaistot toimimaan, jotta narttu hyväksyy pennut omakseen ja oppii hoitamaan ne parhaansa mukaan.

Lopuksi

Moni koiranomistaja näkisi mielellään koiransa isänä tai suloisten pentujen ylpeänä emona. Koiran kasvattajana olet kuitenkin suuressa vastuussa niin emon kuin pentujen hyvinvoinnista – usein myös luovutusiän jälkeen. Koiran jalostukseen liittyviin kysymyksiin kannattaa perehtyä tarkoin ennen kasvattajaksi ryhtymistä, sillä nykyisten kuluttajansuojasäädösten mukaan kasvattajat ovat pitkälti vastuussa kasvateissaan ilmenevistä vioista ja sairauksista.

Kasvattajana olet sitoutunut hoitamaan koiranpentuja vähintään seitsemän viikon ajan. Huolehtiminen pennuista tuo lisäkustannuksia ja vaatii myös aikaasi, sillä pentuja tulee mm. ruokkia neljän tunnin välein.

Vaikka koiran synnytys sujuukin useimmiten täysin luonnollisesti ja ongelmitta, joskus myös hankaluuksia tulee eteen. Huolellinen ennakkovalmistelu ja varautuminen myös mahdollisiin haasteisiin antavat kuitenkin lisävarmuutta toimiessasi koiran kasvattajana ja ”koirakätilönä”. Samalla ne antavat sinulle mahdollisuuden nauttia täysillä uusien tulokkaiden maailmaan saattamisesta ja mahdollisesti uusien perheenjäsentesi ensipäivistä.

Eläinlääkäri Petri Bäcklund
"Sillä kärsivällisyys on teille tarpeellinen, tehdäksenne Jumalan tahtoa, että te lupauksen saisitte." Hepr. 10:36

https://annabella-wargh.webnode.fi/
Avatar
pekka
Site Admin
 
Viestit: 5194
Liittynyt: 22. Marras 2010 21:51

Re: Koiran synnytys

ViestiKirjoittaja Jukka » 01. Tammi 2016 03:07

Pekka! Lämmin kiitos kirjoituksestasi ja lainauksestasi. Ne vastasivat useampaan mietteeseeni/kysymykseeni (toimin nimittäin 'kätilönä' ensimmäistä kertaa elämässäni koiralle). Syy miksi olen vielä valveilla johtuu ilotulituksen aiheuttamasta paukkeesta. Lissu-koirani pelkää kovasti tuota jytinää. Ei halunnut vielä jokin aika sitten lähteä pihalle jaloittelemaan - nyt tuntuu tosin pauke rauhoittuneen.

Olen tehnyt pedin koiralle lauteiden alle (2 ensimmäistä askelmaa lauteille on poistettu ja pedin olen rajannut kokoon n 1 x 1 m. Lissu on pari kertaa käynyt tutkimassa petiä, mutta nukkuu ainakin vielä suihkuhuoneen puolella, jossa lattialämmitys. Useita kertoja yön aikana Lissu käy makuuhuoneessa laskien päänsä sängylle. Hetken siliteltyäni, taputeltuani varovasti kasvavaa vatsaa ja kehuttuani sitä, se palaa jälleen suihkuhuoneeseen. Se kaipaa hellyyttä ja kehumista paljon enemmän kuin aikaisemmin. Unta Lissu näkee nyt aika usein sekä öisin että päivisin (vingahdellen, murahdellen ja haukahdellenkin). Levon tarve on huomattavasti lisääntynyt. Ruokavaliota en ole muuttanut paitsi lisännyt lihan määrää proteiinien saannin turvaamiseksi (alusta alkaen olen antanut sille kotiruokaa ja kuivamuonaa). Kyllä tämä kätilön homma jännittää, mutta uskon, että kaikki menee hyvin.

Minulla oli sellainen ajatus, että annan maksutta pennut hyviin koteihin, mutta joku neuvoi, että niin ei tulisi tehdä. Perhe tai yksinäinen, joka todella haluaa koiran on valmis siitä vähän maksamaankin. Itse en tosin maksanut Lissusta (paitsi koiran rokotukset, eläinlääkärin tarkastuksen, eläinpassin ja sirutuksen, jotta Lissu voitiin tuoda Venäjän puolelta Suomeen - se olisikin aikamoinen pelastustarina kerrottavaksi. Se on totisesti niin kuin Raamatussa sanotaan: "Ihmistä ja eläintä sinä autat Herra").

Arvioni mukaan Lissu synnyttää 28-32 vrk:n kuluttua.
Jukka
 

Re: Koiran synnytys

ViestiKirjoittaja pekka » 02. Tammi 2016 13:27

Kiitos Jukka kirjoituksestasi.


Kätilönä et voi varmaankaan toimia koirasi tulevassa synnytystapahtumassa mutta noin parin metrin päässä koirastasi voit sille hyvin tärkeää rukousapuasi antaa koko sen ajan mitä tuo koirasi pentujen synnyttäminen maailmaan tulee kestämään. Ja todennäköisesti jos menet siihen jotenkin koiraasi sorminesi ”auttelemaan” niin koirasi voi purra sinua hyvinkin salamannopeasti koska narttukoira on hyvin herkässä tilassa kun synnytystapahtuma alkaa. Ja lisäksi se häiriintyy muutenkin eikä voi keskittyä kunnolla synnyttämiseen jos menet kovin lähelle koiraasi. Koita olla myös puhumatta sille mitään ettei se häiriinny vaan saa rauhassa keskittyä synnyttämiseen. Tarkkaile kuitenkin erityisesti että pennun syntyessä narttukoirasi rikkoo sikiöpussin ja nuolee syntyneen pennun puhtaaksi, katkaisee napanuoran hampaillaan sekä syö istukan.

(Kun se alkaa synnyttämään viimeisiä tai viimeistä pentuaan niin sen voimat alkavat jo ehtymään ja se alkaa olemaan selvästi väsynyt joten erityisesti jos se ei alkaa silloin heti rikkomaan pennun sikiöpussia ja katkaisemaan napanuoraa jne. kun pentu on tullut maailmaan niin siinä tapauksessa voit mennä sen lähelle ja voit rohkaista sitä puhumalla sille lempeästi ja osoittaa kädelläsi vastasyntynyttä pentua kohti että se huomaa että sen pitää hoitaa velvollisuutensa tätäkin pentua kohtaan).

Narttukoira tarvitsee siis hyvin rauhaisat oltavat kun synnytystapahtuma alkaa eli paras apu on se kun huolehtii että kukaan ei mene sitä häiritsemään millään tavalla, eikä varmaankaan kannata mennä koskettelemaan pentuja vielä siinäkään vaiheessa kun kaikki pennut ovat onnellisesti tulleet maailmaan ja ovat vieri vieressä imemässä maitoa emonsa nisistä vaan siinäkin vaiheessa koirasi tulee tarvitsemaan edelleen omaa rauhaa että se saa keskittyä pentujensa hoitoon ja eri toten että se saa alata nukkumaan (mutta huolehdi kuitenkin että se pääsee tarvittaessa ulos tekemään tarpeensa) koska koirasi tulee olemaan hyvin väsynyt pitkähkön ja hyvin rasittavan synnytystapahtuman jälkeen. Mutta pikku hiljaa sitten kun koirasi on selvästi nukkunut univelkansa pois ja näet että se on rauhoittunut ja on taas oma ”itsensä” niin voit koittaa mennä varovasti pentuja koskettamaan, kuitenkin koirasi ehdoilla miten se reagoi sinun ensimmäisiin kosketuksiisi itseensä (kun pennut ovat sen vierellä) ja pentuihinsa.

Ehkä on parasta odottaa jopa seuraavaan päivään eli vasta seuraavana päivänä kun tilanne on jo tasaantunut ja rauhoittunut voit koittaa mennä varovasti tutustumaan uusiin suloisiin tulokkaisiin ja muista myös silittää omaa koiraasi että se huomaa että välität myös siitä etkä vain uusista tulokkaista. Ja ehkä just niin päin että ensin silität ja juttelet omalle koirallesi ja sitten vasta tutustut varovaisesti lähemmin uusiin tulokkaisiin.

Pennut ovat sokeita ensimmäiset noin kaksi viikkoa mutta sitten niiden silmät aukeavat ja ne alkavat pikku hiljaa tutustumaan lähiympäristöönsä ja ne myös alkavat koko ajan enenivissä määrin painimaan keskenään mutta toki edelleen nukkuvat pitkiä aikoja aina sen jälkeen kun ovat saaneet maitoannoksensa emästään. Sun tehtävä on edelleen lähinnä huolehtia siitä että koirasi pääsee tekemään ulos tarpeensa säännöllisin väliajoin eikä se haluakaan olla erossa pennuistaan vaan se tekee vain tarpeensa ulos ja sitten se haluaa taas mennä huolentimaan pesäänsä pennuistaan.

Varaa myös rahaa pentujen matokuuriin ja ensimmäiseen rokotukseen (näistä enemmän tuossa alla olevassa liitteessä). Lisäksi kun pennut alkavat tutustumaan lähiympäristöönsä niin varaa itsellesi paljon sanomalehtipaperia mitä voit levitellä lattialle koska pennut alkavat noin kahden viikon jälkeen tekemään tarpeensa mihin sattuu ja märät sanomalehdet on helppo siivota lattialta roskikseen. Ja ole erityisen tarkka mihin astut että et vain vahingossakaan astu kenenkään pennun päälle. Ne eivät osaa varoa mitään joten sinun tehtäväsi on varoa mihin jalkojasi siirtelet. Parasta olisi jos sinulla olisi oma "pentuhuone" jossa on portti mikä avataan vain silloin kun narttukoira haluaa mennä ulos tekemään tarpeensa ja silloin kun koirasi palaa takaisin pentujensa luokse.

Ja kyllä näin on minustakin, että sitten kun pennut tulevat luovutusikään noin seitsemän viikon ikäisinä niin kannattaa ottaa niistä maksu, ehkä noin satasen tai kaksikin per pentu mutta ilmaiseksi ei kannata niitä pentuja antaa koska silloin helposti joku voi ottaa pennun itselleen mutta ei ole kuitenkaan valmis sitoutumaan pennun kasvatukseen ja hoitamiseen mutta kun joutuu vähän siitä maksamaan niin silloin helposti ihminen ajattelee tarkemmin sitä omaa vastuutaan uudesta koiranpennustaan ja että ilmaista se pennun pitäminen ja kasvatus ja ruokkiminen ja eläinlääkärillä käyttäminen säännöllisesti ei tule jatkossakaan olemaan.



Ja tässä Jukka sulle vielä sitä tärkeää tietoa:

Koiranpennun kehitys: syntymästä 12-viikkoiseksi:

http://www.pedigree.fi/koiran-terveydes ... ikkoiseksi

Vastasyntynyt
Koiranpentu osaa ryömiä eteenpäin.

Alle 24 tunnin ikäinen
Pennun emo tuottaa ternimaitoa. Se sisältää vasta-aineita ja muita immuunijärjestelmälle tärkeitä aineita, jotka auttavat suojaamaan vastasyntynyttä koiranpentua sairauksilta.

2-viikkoinen
Pennun silmät aukeavat, vaikka näkökyky on aluksi heikko.

2-viikkoinen
Koiranpentu on erittäin altis saamaan matoja, joten tässä iässä se tarvitsee ensimmäisen matokuurinsa.

2–3-viikkoinen
Siirtymävaihe::
Tässä ikävaiheessa pentu muuttuu nopeasti ja alkaa osoittaa täysikasvuisen koiran elkeitä.

2–3-viikkoinen
Emon ei enää tarvitse nuolla pennun takamusta suolen toiminnan edistämiseksi. Pennut alkavat tehdä tarpeensa pesän ulkopuolelle.

2–3-viikkoinen
Pentu alkaa opetella takaperin ryömimistä.

2–3-viikkoinen
Pentu opettelee sosiaalisia merkkejä, kuten ärinää ja hännänheilutusta.

2–3-viikkoinen
Pentu reagoi valoon ja liikkeeseen.
Sisarukset alkavat painia keskenään.

2–3-viikkoinen
Pentu alkaa osoittaa kiinnostusta puolikiinteään ruokaan (mutta imee vielä myös emonsa maitoa). Pentu osaa latkia maitoa tai vettä lautaselta.

2–3-viikkoinen
Korvakanavat aukeavat.

3–12-viikkoinen
Sosiaalistamisvaihe:
Tämä on todennäköisesti merkittävin vaihe koiranpennun elämässä, ja monet nyt opittavista taidoista säilyvät koko loppuelämän ajan. Pennut kehittävät sosiaalisia taitojaan ja oppivat lisää ympäristöstään. Tämän ajanjakson loppupuolella on tärkeää, että koira kohtaa kaikki sellaiset ihmiset, esineet ja tilanteet, joiden kanssa se joutuu tekemisiin myöhemmin elämässä. Tarpeellisia kokemuksia ovat muun muassa yksin jääminen lyhyiksi ajoiksi, eläinlääkärillä käynti ja matkustaminen autossa.

3-viikkoinen
Pentu säikähtää kovia ääniä.

3-viikkoinen
Pentu yrittää seistä ja kävellä.

3-viikkoinen
Pentu tekee ensimmäiset haukkumisyrityksensä.

3–5-viikkoinen
Pentu ja sen sisarukset osoittavat varhaisia merkkejä leikkimisestä.

3–5-viikkoinen
Maitohampaat puhkeavat.

3–5-viikkoinen
Pentu ja sen sisarukset tutkivat uusia esineitä.

6-viikkoinen
On ensimmäisen rokotuksen aika. (Seuraava on 2–4 viikon päästä.)

6–8-viikkoinen
Pennun tulisi tässä vaiheessa olla täysin vieroitettu. Sille tarjotaan 4–5 pientä ateriaa päivässä.

6–9-viikkoinen
Tässä iässä koiranpentu reagoi parhaiten sosiaalistamiseen. On hyvä ajatus etsiä pentukurssi, jolla lemmikkisi voi rokotusten jälkeen tavata muita koiria ja leikkiä niiden kanssa. Siten se kehittää tärkeitä sosiaalisia taitoja, joista on hyötyä tulevaisuudessa. Voit viedä pennun ulos jo ennen rokotusohjelman loppumista, kunhan kannat sitä, etkä päästä sitä maahan tai alueille, joilla muut koirat ovat oleskelleet.

7–9-viikkoinen
Tässä vaiheessa koiranpennut jättävät tavallisesti emonsa ja sisarensa ja siirtyvät uusiin koteihinsa. Kysy kasvattajalta, mitä rokotteita ja matokuureja pentu on jo saanut. Ennen pennun hakemista on myös hyvä ajatus keskustella eläinlääkärin kanssa rokotteista ja leikkaamisesta.

8–10-viikkoinen
On toisen rokotteen aika. Varmista eläinlääkäriltä, että koiranpentu on suojattu ja että se voi oleskella julkisissa tiloissa ja tavata muita koiria.

10-viikkoinen
Ruokintaa harvennetaan kolmeen ateriaan päivässä.

10-viikkoinen
Uros saattaa alkaa nostaa koipeaan virtsatessaan.

12-viikkoinen – sukukypsyys
Nuoruusvaihe:
Koiranpentu kasvaa pikkuhiljaa aikuiseksi ja monet suurimmista muutoksista ovat jo ohi. Koira kuitenkin kehittyy edelleen ja tarvitsee penturuokaa täysikokoiseksi asti.
"Sillä kärsivällisyys on teille tarpeellinen, tehdäksenne Jumalan tahtoa, että te lupauksen saisitte." Hepr. 10:36

https://annabella-wargh.webnode.fi/
Avatar
pekka
Site Admin
 
Viestit: 5194
Liittynyt: 22. Marras 2010 21:51

Re: Koiran synnytys

ViestiKirjoittaja Jukka » 02. Tammi 2016 20:51

Sanoin tänään ystävälleni puhelimessa, että minun pitää googlettaa muutamia asioita koskien mm. neuvoja toimistani koiran synnytyksen aikana ja pentujen kanssa olemisesta ensimmäisinä päivinä. No mutta, Sinähän vastasit niihin kysymättä! Kiitos.

Opin nuorena koulupoikana jotain synnyttäneen koiran yllättävistä reaktioista. Menin naapuriin sisälle ja suomen ajokoiralla oli pieniä pentuja. Koira tunsi minut, mutta puri käteeni, kun menin lähelle sen petiä. Pelästyin tietysti kovasti, mutta kun vetäydyin kauemmas palasi koira pentulaatikolleen eikä osoittanut pienintäkään agression merkkiä.

Olen jo kertonut sisaruksilleni, ystävilleni ja naapureille, että koiralleni tulee antaa rauha synnytyksen jälkeen hoitaa pentujaan ja toipua synnytyksestä. Ymmärrän kyllä -koska koirallani on monta ystävää- että he haluaisivat pian tulla katsomaan uutta elämää. Viimeeksi tänään sanoin eräälle tuttavaperheelleni, että sitten saatte tulla, kun pennut näkevät ja kuulevat, eli syntymästä käsittääkseni 2-3 viikon kuluttua.

Nyt päivä kerrallaan. Kiitos kirjoituksesi neuvoista.
Jukka
 

Re: Koiran synnytys

ViestiKirjoittaja Aamu-Usva » 02. Tammi 2016 21:02

Useimmiten kaikki menee hyvin eikä mitään puuttumista asioihin tarvita. Kissathan lapsuuden kodissani saivat pennut yleensä ihan itsekseen joskus yöllä ja aamulla vain huomattiin, että pentuja oli tullut. Yksi koiramme tosin kerran synnytti hieman ennenaikaisesti pennut, joita se sitten epätoivoisena yritti nuolemalla herätellä. Pennut kuitenkin kuolivat kaikki nopeasti :(
Aamu-Usva
 
Viestit: 3102
Liittynyt: 16. Loka 2011 20:57

Re: Koiran synnytys

ViestiKirjoittaja Jukka » 05. Tammi 2016 21:08

Aamu-Usva kirjoitti:Useimmiten kaikki menee hyvin eikä mitään puuttumista asioihin tarvita. Kissathan lapsuuden kodissani saivat pennut yleensä ihan itsekseen joskus yöllä ja aamulla vain huomattiin, että pentuja oli tullut. Yksi koiramme tosin kerran synnytti hieman ennenaikaisesti pennut, joita se sitten epätoivoisena yritti nuolemalla herätellä. Pennut kuitenkin kuolivat kaikki nopeasti :(


Toivottavasti noin surullisesti ei tapahdu Lissu-koiralleni (ja minulle). Sieluni silmissä näen emon epätoivoisen yrityksen herättää synnyttämiinsä pentuihin elämää nuolemalla niitä. Se on kaikki, mitä se osaa ja sitä se tekee, kunnes vaistoaa kuoleman. Joskus asiat menevät niin ja hyväksyn sen, vaikka tuntuu pahalta. Edellisen koirani, 6-vuotias saksanpaimenkoira, Helsingistä maalle muuttanut naapuripari myrkytti, koska sen haukunta häiritsi häntä. Naapuri vaan myrkytti väärän koiran, sillä oma koirani ei haukkunut kuin merkiksi pihalle saapuvista. Naapuri jäi kiinni teostaan, mutta vaikeinta oli kuljettaa tuskasta valittava koirani lopetettavaksi. Kuinka se painaituikaan jalkaani vasten, minuun turvautuen, nukutusta annettaessa. Siinä rapsutin sitä ja juttelin sille, kunnes se nukahti ja eläinlääkäri toi sen toisen piikin. Olin koirani luona, kunnes lääke pysäytti sen sydämen.

Olisi ehkä ollut vaikeaa antaa anteeksi koiran myrkyttäjälle ellen olisi kokenut Jeesuksen antaneen minulle anteeksi paljon enemmän kuin sille myrkyttäjälle. Kuinka paljon minä olin myrkyttänyt toisten elämää, en eläinten vaan ihmisten? Vaikea kokemus koiran lopetus kuitenkin oli, mutta nythän emme ajattele kuolemaa vaan uuden syntymisen ihmettä.
Jukka
 

Re: Koiran synnytys

ViestiKirjoittaja Aamu-Usva » 05. Tammi 2016 22:14

Minulla oli Israelissa asuessani kääpiöpinseri, jonka sain hoiviini jo ihan pikkuisena mönkijänä, koska naapuri oli myrkyttänyt sen emon juuri tuon haukkumisen taka. Miten joku voi tehdä niin!

Koiran lopetettavaksi vieminen on niin surullista. Viimeisin koirani lähti niin luottavaisena matkalle, kun sen takapää oli vanhuuden takia lopullisesti lysähtänyt eikä se enää päässyt jaloilleen. Vietiin eläinlääkäriin ja siliteltiin viimeiselle matkalle. Vieläkin tulee kyyneleet silmiin sitä muistellessa.
Aamu-Usva
 
Viestit: 3102
Liittynyt: 16. Loka 2011 20:57

Re: Koiran synnytys

ViestiKirjoittaja vaisuliini » 12. Tammi 2016 11:46

*
Voi julmuutta kun naapuri tappoi emokoiran! No joskus tänne karkasi koiralauma Venäjästä ja juoskenteli vapaasti. Kerran lauma lähestyi minua niin pysyttelin sisällä autossa ja odotin että lauma menee pois ja siten lauma suunnisti rajalle. Huomasin eroa miten huonosti huolletut koirat kuin suomalaiset koirat jotka on hyvin huollettuja.

Jukka joko synnytys käynnistyi?
Hoos.6:3 Niin me otamme siitä vaarin, ja sitä pyytelemme, että me Herran tuntisimme; sillä hän koittaa niinkuin kaunis aamurusko, ja hän tulee meille niinkuin sade, niinkuin ehtoosade aikanansa maan päälle. Biblia.
Avatar
vaisuliini
 
Viestit: 7913
Liittynyt: 09. Marras 2010 20:54

Re: Koiran synnytys

ViestiKirjoittaja Jukka » 12. Tammi 2016 13:20

vaisuliini kirjoitti:Jukka joko synnytys käynnistyi?


Ei ihan vielä. Olen arvioinnut, että synnytys ajoittuu lähelle tammi-helmikuun vaihdetta. Jännittää!
Jukka
 

Re: Koiran synnytys

ViestiKirjoittaja Jukka » 19. Tammi 2016 04:57

Koiran synnytyksen hetki lähestyy. Tein sille (mielestäni) hyvän pedin saunan lauteiden alle, mutta se ei tunnu miellyttävän koiraa. Tämä voi johtua siitä, etten ole päästänyt sitä saunaan (edes lattialle) kun olen saunonut. Niinpä se ei ole 4 vuoden aikana sinne enää tunkenutkaan. Pesuhuoneen lattialla kyllä tykkää makoilla, kun siinä on lattialämmitys. Nyt pohdin mihin voisin sijoittaa pedin. Vaihtoehtoja on kaksi; olohuone tai makuuhuone,

Image

Olen ajatellut, että koira voisi pitää olohuoneen nurkkaan rakennettua petiä hyvänä. Tarkoitus on siirtää lähinnä ikkunaa oleva nojatuoli pois ja tehdä peti siihen. Koira on tottunut olemaan ikkunan lähellä ja tarkkailemaan pihalla liikkuvia tuuletusikkunasta (jossa öisinkään en pidä kaihdinta alhaalla). Mitä tuumaatte, koiraihmiset?
Viimeksi muokannut Juha päivämäärä 19. Tammi 2016 05:38, muokattu yhteensä 1 kerran
Syy: kuvan linkkaus korjattu :)
Jukka
 

Seuraava

Paluu Yleinen keskustelu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 44 vierailijaa

cron