Maailmankatsomuksen vaikutus avioliittoon

Yleistä keskustelua, aihe on vapaa

Maailmankatsomuksen vaikutus avioliittoon

ViestiKirjoittaja toni t » 21. Helmi 2014 16:34

"Avioliittoa ei voi käsitteellistää neutraalisti ottamatta kantaa Jumalaan" - http://mikaeltorppa.puheenvuoro.uusisuo ... a-jumalaan
Armo olkoon kaikkein kanssa, jotka meidän Herraa Jesusta Kristusta lakkaamatta rakastavat, amen!
Avatar
toni t
Site Admin
 
Viestit: 2068
Liittynyt: 09. Marras 2010 17:19

Re: Maailmankatsomuksen vaikutus avioliittoon

ViestiKirjoittaja kesäkurpitsa » 25. Helmi 2014 17:21

Toni Torppa kirjoittaa tuossa Uusi Suomi-blogissaan:

Filosofi Charles Taylorin mukaan tosiasioita ei ole mahdollista käsitteellistää neutraalisti ottamatta kantaa Jumalaan. Jokainen tutkija olipa hän ateisti tai agnostikko ottaa tiedettä tehdessään kantaa Jumalaan koska kysymys Jumalasta määrittää perustavalla tasolla kaikkien tosiasioiden käsitteellistämistä. Taylorin puolustaman dialogisen pluralismin mukaan tutkijan uskonnollisilla (teistisillä, ateistisilla, agnostisilla) vakaumuksilla on vaikutusta siihen miten hän tieteessä tulkitsee tosiasia-aineistoa.


En tiedä onko tässä argumentaatiossa tarkoitus käyttää Filosofi Charles Taylorin perusteita ja ajattelua, mutta Filosofi Charles Taylor on itse roomalaiskatolinen filosofi.

Charles Margrave Taylor, CC GOQ FRSC (born November 5, 1931) is a Canadian philosopher from Montreal, Quebec best known for his contributions to political philosophy, the philosophy of social science, and intellectual history. This work has earned him the prestigious Kyoto Prize and the Templeton Prize, in addition to widespread esteem among philosophers. In 2007, Taylor served with Gérard Bouchard on the Bouchard-Taylor Commission on Reasonable Accommodation with regard to cultural differences in the province of Quebec. He is a practising Roman Catholic.
http://en.wikipedia.org/wiki/Charles_Taylor_%28philosopher%29

En halua kaivella mitään pahaa kenestäkään, enkä yritä kumota mitään - mutta huomaan, että argumentaatioissa voidaan käyttää nähtävästi neutraalisti eri kirkkokuntien filosofeja, vaikka silti heidän uskonsa ja kirkkonsa on epäraamatullinen. Vai onko Toni Torpan mielestä roomalaiskatolinen kirkko raamatullisen uskon mukainen?

Itselleni on helpompaa pysyä Raamatun antamissa todisteissa, ja siten perustelee Raamattua Raamatulla. Silloin ei tarvitse tukeutua filosofeihin, tutkijoihin - joiden uskonnollinen tausta voi olla ihan mikä tahansa, tai jota en tiedä. Tämä tässä vain huomiona, ja kysymyksenä. Ymmärtääkseni Petri Paavola pitää roomalaiskatolista kirkkoa epäraamatullisena, vai onko tässä tapahtunut muutos? Voidaanko käyttää roomalaiskatolisia filosofeja, mutta kieltää kirkon opetus?

Nämä ihan kysymyksenä, koska tämä herätti ajatuksia - miksi vedotaan roomalaiskatolisiin filosofeihin, vaikka ymmärtääkseni täällä pidetään Rooman kirkon oppia epäraamatullisena. :(

Huomio. En tee tätä kaivellakseni kenestäkään virheitä, vaan kysyäkseni, onko tällä foorumilla yhteneväinen näkemys asioista.
kesäkurpitsa
 
Viestit: 70
Liittynyt: 01. Marras 2013 22:08

Re: Maailmankatsomuksen vaikutus avioliittoon

ViestiKirjoittaja kesäkurpitsa » 25. Helmi 2014 17:48

Paavin kiertokirje Fides et Ratio puhuu filosofian avusta kirkon ja Jumalan puolustamisessa seuraavasti:

3. Ihmisellä on monipuoliset mahdollisuudet edistää omalta osaltaan totuuden syvempää tietämistä ja tehdä siten oma olemassaolonsa inhimillisemmäksi. Filosofialla on näiden mahdollisuuksien joukossa merkittävä asema. Se auttaa välittömästi asettamaan kysymyksen elämän tarkoituksesta ja hahmottamaan siihen vastauksen. Näin filosofia on ihmiskunnan jaloimpia tehtäviä. Sana “filosofia” merkitsee kreikankielisen etymologiansa mukaisesti “rakkautta viisauteen”. Filosofian synty ja kehitys osuukin juuri siihen ajanjaksoon, jona ihminen alkoi kysyä asioiden perustaa ja päämäärää. Se näyttää monin tavoin ja muodoin, että pyrkimys totuuteen kuuluu ihmisen luontoon. Ihmisellä on järkeensä perustuva synnynnäinen ominaisuus kysyä asioiden alkuperää. Samalla saamme huomata selvästi, että vähitellen löydetyt vastaukset sijoittuvat sellaiseen horisonttiin, jossa ihmistä ympäröivät erilaiset kulttuurit täydentävät toisiaan.

Filosofia on vaikuttanut voimakkaasti länsimaisten kulttuurien hahmottumiseen ja kehittymiseen. Tämän todetessamme meiltä ei saa jäädä huomaamatta se, missä määrin filosofia on vaikuttanut myös itämaisiin käsityksiin olemassaolosta. Jokaisella kansalla on näet oma, sille ominainen alkuviisautensa, joka kulttuurien todellisena rikkautena hakee ilmaisuaan myös puhtaasti filosofisissa muodoissa ja kehittyy niissä kypsyyttä kohti. Yksi osuva esimerkki siitä on se, että tietty, omaan aikaamme ulottuva filosofinen perustieto todistettavasti vaikuttaa jopa niissä postulaateissa, joita monet kansalliset ja kansainväliset lainlaadintatyöt seuraavat yhteiskunnan elämää säädellessään.


lähde: http://katolinen.fi/?page_id=5179

En tee kysymystä loukatakseni, vaan ottaakseni selvää asioista.
Onko täällä Toni Torppa ja Petri Paavola paavin kanssa samaa mieltä filosofian avusta Jumalan puolustamisessa ?
kesäkurpitsa
 
Viestit: 70
Liittynyt: 01. Marras 2013 22:08

Re: Maailmankatsomuksen vaikutus avioliittoon

ViestiKirjoittaja PetriFB » 25. Helmi 2014 18:04

kesäkurpitsa kirjoitti:Ymmärtääkseni Petri Paavola pitää roomalaiskatolista kirkkoa epäraamatullisena, vai onko tässä tapahtunut muutos? Voidaanko käyttää roomalaiskatolisia filosofeja, mutta kieltää kirkon opetus?

Nämä ihan kysymyksenä, koska tämä herätti ajatuksia - miksi vedotaan roomalaiskatolisiin filosofeihin, vaikka ymmärtääkseni täällä pidetään Rooman kirkon oppia epäraamatullisena.

En tee kysymystä loukatakseni, vaan ottaakseni selvää asioista.
Onko täällä Toni Torppa ja Petri Paavola paavin kanssa samaa mieltä filosofian avusta Jumalan puolustamisessa ?


Rooman katolisen kirkon opetus on epäraamatullista ja samoin on roomalaiskatolinen filosofia. Tässä täytyy erottaa eräs asia, että minä en ole Toni Torppa, enkä ole kirjoittanut sitä kirjoitusta. Toinen asia on se, että en ole kenenkään pomo, enkä kyttää mitä muut kirjoittavat. Itse pyrin käyttämään Raamatun sanaa sekä Raamatun sanalle luotettavia lähteitä sekä Raamatun sanalle uskollisten uskovien ajatuksia todisteena Jumalan sanan totuudesta valhetta vastaan. En käytä sellaisia lähteitä, jotka ovat Jumalan sanan totuutta vastaan, kuten esim, katolisen kirkon lähteitä, joihin vetoaisin pyrkiessäni tuomaan Jumalan sanan totuutta esille. Toki joskus kyllä voimme erehtyä ja korjaamme ne silloin kun ymmärrämme, huomaamme tai joku niistä kertoo meille. Olen itsekin erehtynyt ja saanut korjata kurssiani.

Enkä tietenkään ole samaa mieltä paavin kanssa filosofian avusta Jumalan puolustamisessa.

Tästäkin asiasta voidaan toki keskustella, mutta Toni itse vastaa kirjoituksistaan, eikä kukaan muu. Toni varmaankin itse olisi paras kertomaan, mistä on kyse ja mistä näkökulmista käsin hän on kirjoittanut.
Viimeksi muokannut PetriFB päivämäärä 25. Helmi 2014 18:22, muokattu yhteensä 1 kerran
Sisarille ja veljille, jotka ovat Isässä Jumalassa rakastetut ja Jeesuksessa Kristuksessa pelastetut, lisääntyköön teille laupeus, rauha, armo, totuus ja rakkaus Pyhässä Hengessä!
Avatar
PetriFB
 
Viestit: 3609
Liittynyt: 09. Marras 2010 12:30

Re: Maailmankatsomuksen vaikutus avioliittoon

ViestiKirjoittaja kesäkurpitsa » 25. Helmi 2014 18:09

Kiitos vastauksesta. Hienoa että näette Rooman kirkon opetuksen epäraamatullisena. Todellakin tarkoitus ei ollut kaivella kenenkään virheitä tai mitään muuta, vaan kysyin ihan periaattellisesti miksi vedotaan roomalaiskatoliseen filosofiin Jumalan totuuksien puolustamiseksi - josta tuossa Toni Torpan tekstissä oli kyse Raamatun mukaisesta, Jumalan asettamasta avioliitosta. Eikö Raamatun todistus ole riittävä siitä mikä on Jumalan asettama avioliitto ? Miksi tarvitaan joku "filosofi" lisäksi, tukemaan maailmankatsomusten ja muiden selvittämistä ?

Minäkään en kyttää, vaan toimin Raamatun mukaisesi: koetelkaa kaikki Jumalan Sanalla.

Nämä vain kysymyksinä. Jumalan siunausta ja varjellusta teille. :-P
kesäkurpitsa
 
Viestit: 70
Liittynyt: 01. Marras 2013 22:08

Re: Maailmankatsomuksen vaikutus avioliittoon

ViestiKirjoittaja Aamu-Usva » 09. Maalis 2014 19:48

Maailmankatsomuksen vaikutuksesta avioliittoon tulee vielä mieleen ns. romanien rituaalinen avioliittoinstituution kieltäminen. Tällä tarkoitetaan siis sitä, että puolisot eivät istu vierekkäin, kun toisia ihmisiä on läsnä, eivätkä kutsu toisiaan aviomieheksi ja vaimoksi eivätkä lapset kutsu vanhempiaan isäksi ja äidiksi. Mielenkiintoinen juttu. Mutta sinänsä ihan vain kulttuurinen. Raamattu ei kai ohjeista siitä, pitääkö avioparin olla toisiaan lähellä eri tilanteissa tms...
Aamu-Usva
 
Viestit: 3102
Liittynyt: 16. Loka 2011 20:57

Re: Maailmankatsomuksen vaikutus avioliittoon

ViestiKirjoittaja toni t » 17. Marras 2014 09:36

Ensimmäinen Mooseksen kirja on avioliiton historiallinen perusta - http://mikaeltorppa.puheenvuoro.uusisuo ... en-perusta
Armo olkoon kaikkein kanssa, jotka meidän Herraa Jesusta Kristusta lakkaamatta rakastavat, amen!
Avatar
toni t
Site Admin
 
Viestit: 2068
Liittynyt: 09. Marras 2010 17:19

Re: Maailmankatsomuksen vaikutus avioliittoon

ViestiKirjoittaja JHK » 17. Marras 2014 21:38

Kesäkurpitsa kirjoitti:
En tiedä onko tässä argumentaatiossa tarkoitus käyttää Filosofi Charles Taylorin perusteita ja ajattelua, mutta Filosofi Charles Taylor on itse roomalaiskatolinen filosofi.

Lainaa:
Charles Margrave Taylor, CC GOQ FRSC (born November 5, 1931) is a Canadian philosopher from Montreal, Quebec best known for his contributions to political philosophy, the philosophy of social science, and intellectual history. This work has earned him the prestigious Kyoto Prize and the Templeton Prize, in addition to widespread esteem among philosophers. In 2007, Taylor served with Gérard Bouchard on the Bouchard-Taylor Commission on Reasonable Accommodation with regard to cultural differences in the province of Quebec. He is a practising Roman Catholic.
http://en.wikipedia.org/wiki/Charles_Ta ... osopher%29

En halua kaivella mitään pahaa kenestäkään, enkä yritä kumota mitään - mutta huomaan, että argumentaatioissa voidaan käyttää nähtävästi neutraalisti eri kirkkokuntien filosofeja, vaikka silti heidän uskonsa ja kirkkonsa on epäraamatullinen. Vai onko Toni Torpan mielestä roomalaiskatolinen kirkko raamatullisen uskon mukainen?


Charles Taylorin mielipide on joko totta tai ei, riippumatta siitä, onko Taylor uudestisyntynyt kristitty, ateisti, katolilainen, shamaani tai avaruusolio. Ad hominem on vakava argumentointivirhe - eihän raamattukaan kehoita meitä katsomaan ihmiseen. Rikas tai köyhä, harhaoppinen tai pyhimys, jos ihminen puhuu totta, ei tuo totuus pilaannu ihmisen henk.koht. ominaisuuksilla. Kääntäen Petri Paavola voi olla väärässä, ja tuolloin Petri Paavolan mielipidettä ei auta yhtään se, että hän on Herran palvelija. Taylorin mielipide seisoo sisältönsä varassa, ei Taylorin muiden ominaisuuksiensa varassa.

Argumentum ad hominem tai lyhyesti ad hominem (lat. homo, henkilö, argumentointi henkilöä vastaan) on argumentaation muoto, jossa argumentoija viittaa joihinkin vastapuolen piirteisiin, joilla ei ole merkitystä keskusteltavan aiheen kannalta.[1] Ad hominem määritellään useimmiten argumentointivirheeksi,[1][2][3] mutta joissain yhteyksissä käytettynä ad hominem on kuitenkin hyväksyttävä, jopa välttämätön, menettelytapa.[4][5]

Ad hominem -argumentin yleinen kaava on seuraava:

Henkilö X esittää argumentin A
Henkilön X ominaisuuksissa on jotain vastenmielistä
Siispä argumentti A on epätosi
http://fi.wikipedia.org/wiki/Argumentum_ad_hominem

Filosofi Charles Taylorin mukaan tosiasioita ei ole mahdollista käsitteellistää neutraalisti ottamatta kantaa Jumalaan. Jokainen tutkija olipa hän ateisti tai agnostikko ottaa tiedettä tehdessään kantaa Jumalaan koska kysymys Jumalasta määrittää perustavalla tasolla kaikkien tosiasioiden käsitteellistämistä. Taylorin puolustaman dialogisen pluralismin mukaan tutkijan uskonnollisilla (teistisillä, ateistisilla, agnostisilla) vakaumuksilla on vaikutusta siihen miten hän tieteessä tulkitsee tosiasia-aineistoa.
[/quote] Minä ainakin voin allekirjoittaa Taylorin näkemyksen.
JHK
 


Paluu Yleinen keskustelu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Google [Bot] ja 33 vierailijaa

cron