Olen hieman lukenut ja kokeillut näiden ruoka-aineasioiden kanssa.
Esimerkiksi natriumglutamaatti (E 621) on aromivahvenne. Nykyään jossain suomalaisissa lihavalmisteissa lukee "Ei sisällä natriumglutamaattia", koska se on aiheuttanut ihoreaktioita ja muita vastaavia erityisesti lapsille. Joskus 1990-luvun loppupuolella oli puhetta siitä, että E330 aiheuttaisi syöpää. Eri lisäaineet (luetteloitu E-merkinnöillä) muutamilla nettisivuilla, esim.
http://www.helsinki.fi/kemia/opettaja/a ... koodit.htm http://www.evira.fi/uploads/WebShopFile ... 026443.pdfJotkut lisäaineet ovat kiistanalaisia, kaikkia ei ole tutkittu. On myös tutkittu, että tietyt lisäaineet aiheuttaisivat makuhimoa tiettyihin ruoka-aineisiin. Esimerkiksi sipseihin lisätään näitä. Markkinamiesten keksintöä on se, että karkkien ja sipsien pussikokoja kasvatetaan vähitellen isommaksi. Ennen oli Taffelin perussipsistä normaalipussi ja megapussi, enää ei ainakaan ole lähikaupassani sitä normaalikokoa myynnissä! Kun ihmiset lihovat, saavat sairauksia puutostiloja ruoasta tai muita oireita, heille määrätään lisävitamiineja, he liittyvät laihdutuskerhoihin ja yrittävät kaikin keinoin kohentaa oloaan. Tästä ei voi syyttää pelkästään ostajaa, myös myyjillä on vastuu tuotteista.
Hyvää asiaa ruoasta on tutkinut Antti Heikkilä. Hänen bloginsa löytyy netistä, ja lisäksi hän on kirjoittanut kirjoja mm. riippuvuudesta ja ruokavaliosta. Ulkomailla on myös sellaista tietoa, mikä ei "valu" Suomeen asti. Tai kun se tulee, tällaiset nettivideot poistetaan! Ruotsissa oli lääkäri, joka vastoin yleisiä suosituksia hoiti diabetespotilaat pääasiallisesta uuden ruokavalion avulla terveiksi. Suomessa ei ole tästä edes puhuttu, koska se mullistaisi lääketeollisuuden asiat huonompaan suuntaan! Tässä iso askel on ollut vähähiilihydraattisella (vhh) ruokavaliolla. Luultavasti tämä pätee myös astman hoitoon (tästä ei ole kovin pitkälle tutkittua tietoa). Kuitenkin ruokavalio vaikuttaa terveyteen. Jos on ruoka-annoksen syötyä sellainen olo, että voisi vielä syödä hevosen (esim. grilliruoan jälkeen), elimistö kärsii ravintoaineiden puutteesta. Kun elimistöä päivä, viikko, kuukausi ja vuosi toisensa jälkeen ruokkii tällaisilla ruoilla, joista saa kalorit eikä ravintoaineita, niin elimistö voi kärsiä puutostiloista! Kaikki eivät liho geneettisen perimänsä, liikuntaharrastusten tai muiden asioiden vuoksi, mutta heidän elimistö voi olla silti huonossa kunnossa ruokavalion vuoksi. Luettavaksi suositeltava kirja on myös Jonsson Bitten/ Nordström Pia: Sokeripommi, eroon sokeririippuvuudesta.
Itse pyrin ostamaan vaihtoehtoisesti luomutuotteita, koska niihin ei ole lisätty säilöntäaineita. Olen käytännössä huomannut, että esimerkiksi keitetyn kananmunan makuero luomuna ja "tavallisena" on huomattava, luomun eduksi. Luomutuotteen ovat hieman hinnakkaampia, mutta samalla suosii suomalaista tuotantoa, ei maksa järjettömistä kuljetusmaksuista (ympäristöystävällistä). Olen löytänyt kaupasta jo Valion maustamatonta jogurttia luomuna, Valio valmistaa myös muita tuotteita. Monissa kaupungeissa on erikseen jotain luomupuoteja tai vastaavia. Mausteita saa luomuna. (Monissa "tavallisissa" maustepurkeissa on pitkä lista E-merkintöjä, erityisesti E621.) Lisäksi vähemmän on enemmän: kun ostaa ravinteikkaita raaka-aineita, mitä ei ole sotkettu lisäaineilla tai käsitelty ravintoköyhiksi (kuten valkoinen vehnä), niin pienempi annoskoko ruokaa riittää.
Itse ruoan valmistaminen luomutuotteista ja perusraaka-aineista (kun ei osta valmispizzoja ja vastaavia) on hieman haastavampaa. Se saattaa viedä hieman enemmän aikaa ja vaatia harjoittelua. Esimerkiksi pitkään hauduttamalla jotain ruokia, saa niistä paremman makuisia kuin 30 sekunttia mikrossa. Uunit ja liedet kunniaan ruoan laitossa
!!!
Itse olen joutunut näiden asioiden kanssa tekemisiin terveysasioiden vuoksi. Jätin joskus tästä rasvahössötyksen takia voin pois, koska "voi on paha". Siitä seurasi minulla iho-oireita. Iho-oireet loppuivat, kun jätin kevytmargariinit pois. Nykyään käytän voita ja oliiviöljyä. Myös rypsiöljy ja kookosrasva sisältävät hyviä aineita. Jokaisen kannattaa kuunnella kehoaan ja kokeilla omat vaihtoehtonsa. Vitamiineja ovat Suomen metsät täynnä marjojen ja eri kasvien muodoissa. Se alkaa olemaan unohtunutta kansanperinnettä, varsinkin kasvien kuivattaminen. Esim. en tarvitse rautatabletteja, kun olen kesällä pessyt ja kuivattanut nokkosia. Niitä voi sitten lisätä esim. sämpylätaikinan sekaan tai aamupuroon, miten tykkää. Vaihtoehtoja on monia.
Pidän herkkupäivän kerran viikossa, mutta mieluummin panostan laatuun kuin määrään. (En osta keinomakeutettuja irtokarkkeja vaan mieluummin kunnon leivoksen tai teen jotain itse). Syön joskus pikaruokaa. Kuitenkin yritän suurimman osan viikkoa syödä oikein ja järkevästi. Näissä asioissa ei kannata uskoa tv-mainoksia eikä THL:n suosituksia.
Rukousta ja malttia ruoka-asioihin, pienillä muutoksilla menen itsekin!