Globalisaatio

Yleistä keskustelua, aihe on vapaa

Globalisaatio

ViestiKirjoittaja pekka » 04. Maalis 2013 14:44

Tuosta televisio/internet-ketjusta tuli mieleen laajentaa keskustelualuetta myös ”globalisaatioon”:

Lainausta:


"Globalisaatio eli kansainvälistyminen eli maapalloistuminen on käytöltään hyvin moniulotteinen termi. Karkeasti määritellen se tarkoittaa yhteiskunnallista muutosta, joka ilmenee lisääntyvinä mannertenvälisinä yhteyksinä ihmisten välillä. Globalisaatio on siis maailmanlaajuista verkottumista.

Globalisaation ulottuvuuksista

Ongelmalliseksi termin tekee se, että sillä on monia ulottuvuuksia, ja monesti globalisaatiota tarkastellaankin vain taloudellisena ilmiönä. Globalisaatio tosin voidaan ymmärtää:
1. taloudellisena käsitteenä (yleisin käsite, niin kuin edellä mainittiin). Todellisuudessa globalisaatio-termiä voidaan käyttää myös:
2. kulttuurin
3. informaation
4. rikollisuuden
5. politiikan
6. ympäristön
7. ja laajimmillaan myös hallinnon tasolla, näiden globalisoitumisprosessina.
Asiayhteydestä riippuen globalisaatio on siis joko ihmisten lähentymistä toisiaan kohti, markkinoiden lähentymistä toisiaan kohti tai jopa globaalia hallintoa. Joissain määrittelyissä globalisaatio-termi korostaa kansallisvaltioiden rajojen hämärtymistä ja etenemistä kohti tietynlaista maailmankansalaisuutta. Globalisaatio käsittää siis lähes kaiken ihmisten välisen toiminnan.
Globalisaation taloudellisten ja kapitalististen piirteiden ylikorostamisesta, muut globalisaation ulottuvuudet huomiotta jättäen, käytetään käsitettä globalismi (Beck 2004, 135-136.).

Maailmankylä-teoria

Eräs globalisaation keskeinen teoria on Marshall McLuhanin maailmankylä-teoria, jossa maailma vähitellen, tekniikan kehityksen kautta, kutistuu kuin yhdeksi pieneksi kyläksi, jossa ihmiset ovat yhtä lähellä kuin heimossa ihmiset kylän keskusaukiolla. Tekniikka on tässä tapauksessa poistanut välimatkat.

Globalisaation vaikutuksia

Toisen maailmansodan jälkeen globalisaatio on yleisesti liitetty tiettyihin kehityssuuntiin, kuten tavaroiden vapaampaan liikkumiseen maailmanmarkkinoilla, ihmisten liikkuvuuteen ja tiedonkulkuun.
• yleensä globalisaatioon liitetään:
o kansanvälisen kaupan kehitys
o pääoman lisääntyminen suorina ulkomaisina sijoituksina
o kansallisvaltioiden rajojen yli tapahtuvan viestintätekniikan kehitys
o suurempi kansainvälinen kulttuurivaihto (esimerkiksi amerikkalainen kulutuskulttuuri, idän eksotiikka yms.)
o monikulttuurisuuden vähentyminen (länsimaistuminen, amerikanisaatio yms.)
 puhuttujen kielten väheneminen
o valtioiden suvereniteetin vähentyminen
 vallan siirtyminen ylikansallisille organisaatioille
 poliittisen vallan katoaminen kokonaan tietyillä osa-alueilla
o matkailun laajeneminen
o siirtolaisuuden (laillisen ja laittoman) lisääntyminen
o maailmanlaajuisen dataliikenteen kehitys
o maailmanlaajuisten rahamarkkinoiden kehitys
o kansainvälisten yhtiöiden suurentuva asema maailmanmarkkinoilla
o rahaliikenteeseen sitoutuvien organisaatioiden (WTO, IMF etc.) vallan kasvu
o standardoituminen (tekijänoikeuslait, yhteensopivuus yms.), joista tulee globaalin yhteistoiminnan mukana tärkeitä.
Vuodesta 1945 kansainvälisen kaupan tiellä olevia esteitä on purettu sopimusteitse, esimerkiksi GATT-sopimuksen (General Agreement on Tariffs and Trade) kautta.
• Vapaan kaupan edistäminen
o Tariffien vähentäminen tai poistaminen kokonaan, vapaakauppavyöhykkeiden perustaminen
o Pääoman valvonnan vähentäminen (esimerkiksi valtiollisen valvonnan)
o Etuostojen (esimerkiksi valtioiden alihankkijoilta) vähentäminen (johtaa kilpailuttamiseen)
• Älyllisen pääoman turvaaminen
o tekijänoikeuslakien standardoiminen
 "tekijänoikeus" -käsitteen ja -lakien laajentuminen uusille osa-alueille ja lainsäädännön tiukentuminen
o patenttien maailmanlaajuinen tunnustaminen
 geenien, ohjelmistojen ym. tiedon siirtyminen patenttijärjestelmän piiriin
Globalisaatio vaikuttaa keskeisimmin tiedon, esimerkiksi globaalin median ja globaalin tietotekniikan alueella. Tiedosta ja sen liikkeistä tulee globaalia. Toiseksi se vaikuttaa erikoistumisen kautta tavaroiden tuotannossa. Sen sijaan globalisaatio ei vaikuta suoraan niinkään paljon palveluihin, joissa ihmisen täytyy olla paikalla, eli esimerkiksi syöminen, parturi, hieronta jne. Jälkimmäisimmissä toimii lokalisaatio.

Globalisaatio ja systeemit

Globalisaatiossa ihmisen organisoitumisen taso kasvaa kansallisvaltioiden ja kulttuurien yli. Tässä mielessä se viittaa emergenssiin ja systeemien toisiinsa luoviin tasoihin. Sodankäynnissä Quincy Wright on jo 1940- luvulla käyttänyt hyvin samantyyppistä mallia.
Jos globalisaatio on systeemi, suurempi kuin osiensa summa niin itseorganisoitumisen perusteella globalisaatio käyttää kontrollia osiinsa, siis valtioihin ja yksilöihin nähden. Tämä selittää esimerkiksi tunnetta kansallisvaltioiden vallan pienenemisestä. Tunne johtuu siis siitä, että kansallisvaltioiden valta pienenee. Vertaa myös EU tai yksilön ja heimon valta valtiossa.

Globalisaation historia

Globalisaatiota kaupassa ja ihmisten välisenä siirtymisenä rajoitti vuosituhansia sopivan infrastruktuurin puute. Ei osattu navigoida valtamerillä eikä kuljetuskapasiteetti ollut merkittävä. Ensimmäisiä globalisaatioita lienee ollut ihmissuvun leviäminen Afrikasta Eurooppaan, Aasiaan ja muihin maanosiin.
Ensimmäinen tekninen globalisaatio 1500-luvulla koski valtameripurjehduksen syntyä. Globaali kommunikaatio, vaikkakin hidas tuli mahdolliseksi. Toinen tekninen globalisaatio (1850) koski kuljetuskustannusten radikaalia halpenemista (höyrylaivat ja junat). Globaalit tiedonsiirtovälineet (lennätin) olivat kapasiteetiltaan pieniä, mutta ensimmäisen kerran tietoa pystyttiin välittämään suurimmalla mahdollisella nopeudella, valon nopeudella, eli lyhyt sanoma muutamassa minuutissa maapallon toiselta puolelta sen toiselle puolelle.
Seuraava muutos (1920) koski lokaalia tasoa, tiedon siirron helpottumista (puhelin) ja kuljetusten paikallista tasoa (autot). Kolmas globalisaatio (2000) koski tiedon siirron, käsittelyn ja tallenuksen radikaalia halpenemista ja muuttumista liikkuvaksi ja joka paikkaa ulottuvaksi sekä matkustamisen globalisoitumista (suihkukone jo 1960- luvulta).
Laajemmat viestinsiirtokanavat ovat mahdollistaneet toimintojen hajauttamisen globaaliksi, esimerkiksi Swissairin siirtää yhtiön taustatoiminnot (kirjapito, sihteerit ym.) Intiaan. Tai tietokoneohjelmien teko jatkuvana 24 tunnin prosessina kolmella 8 tunnin aikavyöhykkeillä ja siirto seuraavalle aikavyöhykkeelle viestintäsatelliittien ja valokaapeliden kautta.
Globaalin kommunikaation esimerkki ihmistasolla on että jo vuonna 1969 Atlantin ylitti 6 miljoona lentomatkustajaa, viisi kertaa enemmän kuin parhaimpanakaan laivamatkavuonna.
Mielenkiintoinen globalisaation historian tausta on myös Quincy Wrightin havainto siitä, että kauppa ja teknologia ennakoi organisatorista ja lakiin perustuvaa kehitystä. Meillä on selvät havainnot globaalista kaupasta ja globaalista informaatiotekniikasta. Ne ennakoisivat Wrightin mukaan globaaleja organisaatioita ja globaalia lainsäädäntöä. Myös Wrightin havainto tiedonkäsittelyn muutoksesta seuraavan suuremman organisaatiotason edellytyksenä on globalisaation kannalta mielenkiintoinen. Meillä on kirjapainotaidon jälkeen syntynyt radikaalisti uusi tietotekniikka: globaali elektroninen, tietokoneperusteinen ja integroitu tiedon käsittely, välittäminen ja tallennus."

Linkki koko kirjoitukseen:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Globalisaatio


Internet:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Internet
"Sillä kärsivällisyys on teille tarpeellinen, tehdäksenne Jumalan tahtoa, että te lupauksen saisitte." Hepr. 10:36

https://annabella-wargh.webnode.fi/
Avatar
pekka
Site Admin
 
Viestit: 5194
Liittynyt: 22. Marras 2010 21:51

Re: Globalisaatio

ViestiKirjoittaja pekka » 04. Maalis 2013 16:45

Integraatio

integration

Yhdentyminen. Liiketaloustieteessä tarkoittaa elinkeinoelämässä tapahtuvaa yhdentymis- ja keskittymisprosessia, jossa jonkin teollisuudenalan yritykset joko sulautuvat yhteen tai aloittavat toimintaa koordinoivan yhteistyön.

Horisontaalinen integraatio tarkoittaa tilannetta, jossa esim. kaksi saman toimialan yritystä yhtyy.

Vertikaalinen integraatio on kyseessä, jos saman tuotteen eri tuotantovaiheita hoitavat yritykset yhdentyvät. Esim. metallinjalostusta harjoittava teollisuuslaitos hankkii itselleen teräsvalimon alihankkijakseen.

Kansainvälisessä taloudessa integraatio tarkoittaa eri maiden talouksien yhdentymistä ja koordinaatiota, esim. EFTA ja EU. Integraation vaikuttimiksi on mainittu esim. seuraavat syyt: taloudellisen kasvun edistäminen, yhtäläisten mahdollisuuksien periaatteen edistäminen, tasaisemman tulonjaon toteuttaminen ja valinnanvapauden lisääminen.

Suosituimmuusjärjestelmä

most-favored-nation system

Alue tai järjestelmä, johon kuuluvat maat ovat alentaneet keskinäisiä tullejaan, mutta säilyttävät ulkopuolisiin nähden itse harkitsemansa tullit. Integraatiomuoto, joka muuttuu vapaakauppa-alueeksi, jos sen sisäiset tullit poistuvat kokonaan.

Talousunioni

economic union

Talousliitto. Taloudellisen integraation pisimmälle menevä muoto, jossa tavaroiden ja tuotannontekijöiden vapaan liikkumisen lisäksi pyritään yhtenäistämään talous- ja finanssipolitiikkaa sekä harmonisoimaan lainsäädäntö.
Vrt. talousyhteisö.

http://www.taloussanomat.fi/porssi/sana ... tegraatio/



Valtioneuvoston viestintäosasto:

” Toiseksi Stubb muistuttaa EU:n kehittyneen historiansa aikana kriisien kautta. 1970-luvun taloustaantuma johti sisämarkkinoiden kehitykseen, kun taas kylmä sodan seurauksena alkoi EU:n laajentuminen. Euro luotiin unionin talousveturiksi globaalitalouden haasteisiin, ja nyt talouskriisin myötä EU on ottanut isoja askelia kohti yhtenäistä talouspolitiikkaa, kuten päätökset tukimekanismeista, talouspolitiikan koordinaatiosta ja talouskurista sekä pankkiunionista osoittavat. Nämä toimet, mukaanlukien EKP:n aktiivisuus, muokkaavat unionia pitkälle tulevaisuuteen.

Kolmanneksi ministeri Stubb esittää puheenvuorossaan terveiset seminaarin kanssaan avaaville ulkoministereille: Ison-Britannian hän toivottaa tervetulleeksi mukaan pankkiunioniin ja Saksalle hän esittää, ettei muutoksia unionin perussopimuksiin nyt tehtäisi. Yhteisenä viestinä sekä Isolle-Britannialle että Saksalle Stubb sanoo kyllä tiiviimmälle EU:n puolustusyhteistyölle muun muassa suorituskykyjen yhteisen kehittämisen ja käytön sekä jakamisen myötä.

Stubbin puheenvuoro on samalla myös vastaus ulkoministeri Westerwellen kokoamalle 11:n ulkoministerin Euroopan tulevaisuutta pohtineelle työryhmälle, joka luovutti loppuraporttinsa 17. syyskuuta 2012.

Vierailunsa yhteydessä Stubb käy kahdenkeskiset keskustelut sekä Saksan ulkoministeri Guido Westerwellen että Eurooppa-ministeri Michael Linkin kanssa.”

http://valtioneuvosto.fi/ajankohtaista/ ... oid=367612
"Sillä kärsivällisyys on teille tarpeellinen, tehdäksenne Jumalan tahtoa, että te lupauksen saisitte." Hepr. 10:36

https://annabella-wargh.webnode.fi/
Avatar
pekka
Site Admin
 
Viestit: 5194
Liittynyt: 22. Marras 2010 21:51

Re: Globalisaatio

ViestiKirjoittaja pekka » 04. Maalis 2013 23:15

” Yhdentyminen etenee Aasiassa”

http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/ulk ... e-aasiassa

http://maailma.net/artikkelit/yhdentymi ... e_aasiassa

” Alueellinen talousyhteistyö tiivistyy Aasiassa. Kaakkois-Aasian maiden järjestö Asean aikoo talousyhteisöksi vuonna 2015 ja Etelä-Aasian Saarc vuonna 2020.

Yhteistyön tiivistämisellä halutaan pyyhkiä pois "protektionismin rumat kasvot", Saarcin pääsihteeri Ahmed Saleem sanoo. Hänen mukaansa alueelliset yhteisöt edistävät talouden globalisaatiota.

"Maailman kauppajärjestö WTO kannustaa alueellisten vapaakauppa-alueiden perustamista, kunhan ne eivät ryhdy protektionistisiksi", hän jatkaa.

Saarciin kuuluvat Afganistan, Bangladesh, Bhutan, Intia, Malediivit, Nepal, Pakistan ja Sri Lanka.

Aseanin talousyhteisöä puuhaavat Brunei, Filippiinit, Indonesia, Kambodža, Laos, Malesia, Myanmar, Singapore, Thaimaa ja Vietnam.

Erästä Asean-maata edustavan diplomaatin mukaan yhtenäisen markkina- ja tuotantoalueen on määrä toteutua jo muutaman vuoden päästä. Myös palvelukauppaa ja investointeja vapautetaan asteittain yhteisen raamisopimuksen pohjalta.

Aseanista tuli vapaakauppa-alue jo 1993 ja palveluiden vapauttaminen aloitettiin 1995. Diplomaatin mukaan se lisäsi alueen sisäistä kauppaa keskimäärin 10,2 prosenttia vuodessa kaudella 1995-2011, jolloin maailmankauppa kasvoi keskimäärin 8 prosentin vuosivauhtia.”
"Sillä kärsivällisyys on teille tarpeellinen, tehdäksenne Jumalan tahtoa, että te lupauksen saisitte." Hepr. 10:36

https://annabella-wargh.webnode.fi/
Avatar
pekka
Site Admin
 
Viestit: 5194
Liittynyt: 22. Marras 2010 21:51

Re: Globalisaatio

ViestiKirjoittaja pekka » 05. Maalis 2013 23:58

Laitan tähän kirjoituksen koeteltavaksi:


"tiistai 12. elokuuta 2008

Kohti Maailman Unionia?

Maailma muuttuu ja yhdentyy päätä huimaavalla vauhdilla. Nykyinen maailma, jossa Neuvostoliittoa ja kylmää sotaa ei enää ole, olisi vielä parikymmentä vuotta sitten tuntunut monesta ihmisestä lähinnä tieteisfiktiolta. Meille tässä globalisaation ajassa eläville maailma näyttäytyy nopeiden muutoksien prosessina, ja muutosten tahti on huimaava. Vielä suurempia muutoksia on kuitenkin luvassa ensi vuosikymmenellä, jolloin muutosvauhti tulee vielä nykyisestäänkin kasvamaan. Olemme nimittäin matkalla kohti alueellisten unionien maailmanjärjestystä, jossa Euroopan integraatiokehitys ja EU ovat vain yksi osa.


YK on vanhentunut instituutio, joka edustaa kylmän sodan maailmaa ja kansallisvaltioiden varaan rakentunutta maailmanjärjestystä. Elämme kuitenkin aikaa, jolloin kansallisvaltiot heikkenevät ja taantuvat. YK joka rakentuu kylmän sodan aikana vallinneisiin järjestelmiin, on auttamattomasti jäänyt ajastaan jälkeen. Globalisaatio ajaa kattavampaa ja tasapainoisempaa maailmanjärjestöä ja uusia ratkaisuja.

YK:n rakenteellisen remontin tarve on jo pitkään ollut selvä, mutta maailmanjärjestön nykyiset valtasuhteet ja kylmän sodan jäljiltä vallitseva USA:n johtoasema ovat lukinneet YK:n eräänlaiseen umpikujaan, josta aukeaa tie ulos vasta kun maailmantilanne muuttuu. Pelkkä turvallisuusneuvoston pysyvien jäsenmaiden määrän kasvattaminen ei riitä, vaan koko systeemi on laitettava uusiksi. Ratkaisuna ongelmaan on esitetty kokonaan uutta, alueellisista unioneista muodostuvaa moninapaista maailmanjärjestöä, jossa yksittäisillä kansallisvaltioilla ei ole enää suoraa edustusta, vaan valtaa käyttävät unionit ja niiden edustajat. Euroopan Unioni olisi yksi näistä unioneista.


Alueellisten unionien nousu on ollut nähtävissä jo jonkin aikaa. Euroopan unioni on ollut näistä ensimmäinen. EU alueellisena liittoumana on ollut tiennäyttäjänä, ja sen innoittamana on perustettu vastaavia alueellisten unionien muodostumiseen tähtääviä kauppaliittoja järjestöjä mm. Pohjois-Amerikkaan, Aasiaan ja Afrikkaan. Näillä alueilla unionijärjestelmät ovat kuitenkin vielä varsin heikkoja, mutta EU:n mallin mukainen kehitys kohti syvenevää integraatiota on kuitenkin käynnissä.

Kehitys kohti alueellisia unioneja ei kuitenkaan ole ongelmatonta, kuten EU:n kohdallakin on havaittu. Integraatio-ongelmien myötä keskusteluissa onkin tämän tästä nostettu esiin ajatus unionista, jossa eri jäsenmaat olisivat mukana eri tasoilla. Eli ne jäsenmaat, jotka haluavat tiiviimpää integraatiota tai liittovaltiota voisivat halutessaan yhdistyä pidemmälle kuin ne, jotka haluavat säilyttää nykyisenkaltaisen unionin.

Koska muualla maailmassa eri maiden väliset ristiriidat ovat vielä Eurooppaakin suuremmat, on mielestäni todennäköistä, että tämänkaltainen ns. kahden tai useamman kerroksen unionimalli tulee olemaan pohjana muodostuville unioneille, joiden varaan ensi vuosikymmenellä muotoutuva uusi alueellisten unionien maailmanjärjestys muotoutuu.


Euroopan Unioni on tiennäyttäjä ja pilottihanke matkalla kohti unionien maailmanjärjestystä. Onkin todennäköistä, että globalisaation ja yhdentyvä maailman haasteiden edellyttämänä EU:n integraatio syvenee. Pyrkimys Euroopan perustuslaiksi, nimitettiin sitä sitten perustuslailliseksi sopimukseksi, perussopimukseksi tai Lissabonin sopimukseksi, on siksi oleellinen osa tätä kehitystä, jonka päämääränä on luoda maailmaan kokonaan uudentyyppinen liittovaltiomalli.

Irlannin kansanäänestyksen myötä EU on tienhaarassa. Lissabonin sopimuksen läpivienti nykyisellään johtaisi siihen, että sopimuksen nykyisin hyväksyneet maat muodostaisivat uuden ytimen unionin sisälle. Rivien hajoaminen voisi johtaa myös uuden sopimuksen neuvotteluun, ja siihen, että EU:n ydinmaat - Saksa, Ranska, Iso-Britannia ja muutamat muut, muodostaisivat vielä Lissabonin sopimustakin pidemmälle menevän kovan ytimen, ja muut jäsenmaat jäävät integraation nykyiselle tasolle muodostuvalle kehälle.


Maailman unionijärjestelmän muodostumisen esteenä on USA ja sen nykyinen supervalta-asema. Useat visionäärit ja tutkijat ovat kuitenkin sitä mieltä, että USA on taantuva supervalta, ja ensi vuosikymmenen loppuun mennessä se menettää supervalta-asemansa. Amerikan suhteellinen taloudellinen, poliittinen, ja sotilaallinen voima tulee vähenemään rajusti. Tämä tulee tekemään tilaa uudelle moninapaiselle maailmanjärjestykselle.

Osa tätä Yhdysvaltain supervalta-aseman heikkenemisen prosessia on nykyinen taloustaantuma ja ensi syksynä tuleva USA:n lama, jotka johtuvat maan talouden rakenteellisesta heikkoudesta. Amerikka on Neuvostoliiton tavoin polttamassa itsensä loppuun yrittäessään kynsin hampain pitää kiinni taloudellisesta ja poliittisesta ylivalta-asemastaan maailmassa.

USA:n talouskriisi ja sen ylivallan romahtaminen tulevat johtamaan radikaaleihin muutoksiin maailmassa. Vaikutukset ulottuvat yhtä laajalle ja tulevat olemaan yhtä merkittäviä kuin NL:n romahduksen seuraukset. USA:n ylivallan romahtamisen myötä maailmaan tulee muodostumaan tilaa aidosti moninapaiselle maailmanjärjestykselle.

Pohjois-Amerikassa seurauksena on se, että heikentyvä USA joutuu nöyrtymään Kanadan ja Meksikon rinnalle osaksi nykyisen NAFTA:n, Pohjois-Amerikan vapaakauppa-alueen, pohjalle muodostuvaa Pohjois-Amerikan Unionia, NAU:ta. Huolimatta maailman mittakaavassa suhteellisesti heikentyvästä asemastaan, USA tulee kuitenkin olemaan alueen vahvin yksittäinen tekijä, ja siksi uuden unionin kova ydin.

Itä-Aasiassa USA:n taantumisen ja talouskriisin seuraus on Japanin, Korean ja muiden Aasian perinteisesti USA:sta riippuvaisten maiden joutuminen vakavaan kriisiin, jonka seurauksena niiden valta tulee rajusti heikkenemään. Tämän takia ne joutuvat yhä enemmän nojaamaan taloudellisesti Kiinaan. Tämä tulee johtamaan Itä-Aasian Unionin muodostumiseen ensi vuosikymmenellä. Tämän unionin kovaksi ytimeksi muodostuu Kiinan ja Japanin akseli. Idea IAU:sta lanseerattiin jo vuoden 2005 Bilderberg -kokouksessa, jolloin keskusteltiin tarpeesta luoda Aasiaan oma voimakas unioni EU:n vastapainoksi vuoteen 2012 mennessä. Yksi suuri ongelma unionin luomisessa tällä hetkellä on kuitenkin Kiinan ja Taiwanin konflikti, jonka sopimisesta on kuitenkin jo merkkejä ilmassa.

Moskovassa kaavaillaan EU:n mallin mukaan Venäjän ja IVY -maiden muodostamaa talousliittoa, joka muodostuisi käytännössä Venäjän ympärille. Tällöin naapuriimme muodostuisi eräänlainen markkinatalousversio Neuvostoliitosta. Pohjois-Euraasia Unioni tulee kuitenkin olemaan maailmantaloudelliselta merkitykseltään vanhaa Neuvostoliittoa paljon voimakkaampi ja vaikutusvaltaisempi tekijä. Tulevan unionin esiaste on Venäjän ja Valko-Venäjän valtioliitto. Unionia ei kuitenkaan käytännössä voi muodostua, ennen kuin Ukraina ja Kazakstan löytävät yhteisen sävelen Moskovan kanssa.

Muiden alueellisten unionien alkiot ovat jo olemassa. Afrikan unioni perustettiin jo 70-luvulla, ja Etelä-Amerikan maat ovat edenneet unionin rakentamisessaan jo pidemmälle kuin Pohjois-Amerikassa on päästy. Alueellisia unioneja on muodostumassa lisäksi Etelä-Aasiaan, Kaakkois-Aasiaan, sekä Väli-Amerikan ja Karibian alueelle. Mikäli Lähi-Idän kriisi saataisiin ratkaistua, voitaisiin alueelle muodostaa oma unioni. Pitkällä tähtäimellä juuri idea Lähi-Idän Unionista tuleekin olemaan luultavasti vaikein vaikeimmin toteutettavissa.

Olemme matkalla kohti Maailman Unionia – uutta YK:n korvaavaa maailmanjärjestöä, joka tulee koostumaan alueellisista unioneista. Sen tulevista jäsenistä EU on jo olemassa, ja nykyisellä kehityksellä ja muutosvauhdilla neljä vaikutusvaltaisinta unionia; Pohjois-Amerikan, Euroopan, Itä-Aasian ja Pohjois-Euraasian unionit ovat muotoutuneet viimeistään 2020-luvulle tultaessa.

Maailman unionin muodostuminen avaa mahdollisuuden myös yhden yhteisen maailman valuuttajärjestelmän muodostumiselle ja maailman valuutan käyttöön otolle. Tämä edellyttää kuitenkin, että taloudellisia kehityseroja eri maanosien välillä saataisiin tasattua, tai keksittäisiin joku järjestelmä, jonka puitteissa alikehittyneiden alueiden taloudet voitaisiin niiden romahtamatta liittää samaan valuuttajärjestelmään Maapallon pohjoisen ja itäisen puoliskon kehittyneiden talouksien kanssa.

Mikäli alueellinen integraatio muissa maanosissa etenee lähimaillekaan samaa tahtia kuin Euroopassa on edennyt viimeisten parinkymmenen vuoden aikana, niin 2030-luvun lopulle tultaessa myös muut kaavaillut unionit ovat luultavasti jo muodostuneet. Maailman Unionin murheenkryyni ja koetinkivi tulee olemaan Lähi-Idän kriisi. Mikäli se saataisiin ratkaistua, ja Lähi-Idän Unioni pystyyn, niin 2030-luvun Uusi Maailmanjärjestys tulisi muodostumaan kymmenestä alueellisesta unionista, ja niiden muodostamasta Maailman Unionista.


P.S. En itse kannata unionijärjestelmää, enkä haluaisi kehityksen menevän kohti alueellisia unioneja ja Maailman Unionia, puhumattakaan globaalista yhteisvaluutasta, vaikka yllä olevasta kirjoituksesta saattaisi sellaisen kuvan saada. Pidän vain Maailman Unionia nykyisen meneillään olevan kehityksen väistämättömänä ja valitettavan lopputuloksena."

http://turjalainen.blogspot.fi/2008/08/ ... ionia.html
"Sillä kärsivällisyys on teille tarpeellinen, tehdäksenne Jumalan tahtoa, että te lupauksen saisitte." Hepr. 10:36

https://annabella-wargh.webnode.fi/
Avatar
pekka
Site Admin
 
Viestit: 5194
Liittynyt: 22. Marras 2010 21:51

Re: Globalisaatio

ViestiKirjoittaja JHK » 06. Maalis 2013 10:38

Mielestäni globalisaation sijaan voitaisiin hyvin puhua "Baabelisaatiosta" tai "baabelisoitumisesta".
JHK
 

Re: Globalisaatio

ViestiKirjoittaja pekka » 06. Maalis 2013 14:11

JHK kirjoitti:Mielestäni globalisaation sijaan voitaisiin hyvin puhua "Baabelisaatiosta" tai "baabelisoitumisesta".


Tosi hyvä huomio JHK. Ja tänään oli uutisissa jälleen malliesimerkki missä mennään tässä globalisaation tai siis baabelisaation kirouksessa... tähän on ihmiset jo tottuneet vuosien varrella mutta vielä löytyy kuitenkin niitäkin ihmisiä jotka laittavat uutisen kommenttiketjuun vastalauseensa tapahtuneelle....

"Pouttu myydään Viroon":

http://www.mtv3.fi/uutiset/talous.shtml ... aan-viroon

"Elintarvikeyhtiö Pouttu myydään Viroon, yhtiö kertoo.

Sponsor Capital ja yksityisomistajat ovat myyneet Poutun virolaiselle liha- ja meijerituotteiden valmistajalle AS Maag Gruppille.

Poutun toimitusjohtajan Pekka Kososen mukaan kauppa ei vaikuta yhtiön toimintaan Suomessa.

Poutun ja virolaisyhtiön yhteenlaskettu liikevaihto on yli 170 miljoonaa euroa ja työntekijöiden määrä lähes 800."
"Sillä kärsivällisyys on teille tarpeellinen, tehdäksenne Jumalan tahtoa, että te lupauksen saisitte." Hepr. 10:36

https://annabella-wargh.webnode.fi/
Avatar
pekka
Site Admin
 
Viestit: 5194
Liittynyt: 22. Marras 2010 21:51

Re: Globalisaatio

ViestiKirjoittaja petsku » 06. Maalis 2013 14:25

pekka kirjoitti:
JHK kirjoitti:Mielestäni globalisaation sijaan voitaisiin hyvin puhua "Baabelisaatiosta" tai "baabelisoitumisesta".


Tosi hyvä huomio JHK. Ja tänään oli uutisissa jälleen malliesimerkki missä mennään tässä globalisaation tai siis baabelisaation kirouksessa... tähän on ihmiset jo tottuneet vuosien varrella mutta vielä löytyy kuitenkin niitäkin ihmisiä jotka laittavat uutisen kommenttiketjuun vastalauseensa tapahtuneelle....

"Pouttu myydään Viroon":

http://www.mtv3.fi/uutiset/talous.shtml ... aan-viroon

"Elintarvikeyhtiö Pouttu myydään Viroon, yhtiö kertoo.

Sponsor Capital ja yksityisomistajat ovat myyneet Poutun virolaiselle liha- ja meijerituotteiden valmistajalle AS Maag Gruppille.

Poutun toimitusjohtajan Pekka Kososen mukaan kauppa ei vaikuta yhtiön toimintaan Suomessa.

Poutun ja virolaisyhtiön yhteenlaskettu liikevaihto on yli 170 miljoonaa euroa ja työntekijöiden määrä lähes 800."


Mitä pahaa siinä on että vapaassa markkinataloudessa yritys vaihtaa omistaajaa? Joskus ihmetyttää tyyli tällä foorumilla, että lähes joka asia pitää demonisoida.
petsku
 
Viestit: 71
Liittynyt: 06. Elo 2012 16:09

Re: Globalisaatio

ViestiKirjoittaja pekka » 06. Maalis 2013 14:37

Ei tässä petsku ketään ole tietääkseni sen kummemmin mitään demonisoinut mutta noiden integraatiouutisten ja -- tapahtumien lopputulema on yleensä se, että esimerkiksi tässä tapauksessakin on hyvin mahdollista, että Suomesta tulee häviämään Poutulta työpaikkoja jne. Vaikka aluksi kerrotaan ja monesti vakuutellaankin, että mitään muutoksia ei tule tapahtumaan.

Rahallisten voittojen takia nämä kaupat tietääkseni yleensä tapahtuvat. Mitkä lie sijoittajat ja osakkeiden omistajat ovat kaiketi näiden integraatiokauppojen takana? Pörssikurssit varmaan liittyvät myös tämän kaltaisiin kauppojen tekoon, niin olen ainakin kuullut sanottavan vaikka itse en juuri rahamaailman saloista juuri mitään ymmärräkään joten joku minua viisaampi voisi jatkaa tästä miksi noita globaaleja yritysten integraatiokauppoja tehdään maailmalla?


1. Tim. 6:9

Mutta ne, jotka rikastua tahtovat, lankeavat kiusaukseen ja paulaan ja moniin mielettömiin ja vahingollisiin himoihin, jotka upottavat ihmiset turmioon ja kadotukseen.




1. Tim. 6:10

Sillä rahan himo on kaiken pahan juuri; sitä haluten monet ovat eksyneet pois uskosta ja lävistäneet itsensä monella tuskalla.
"Sillä kärsivällisyys on teille tarpeellinen, tehdäksenne Jumalan tahtoa, että te lupauksen saisitte." Hepr. 10:36

https://annabella-wargh.webnode.fi/
Avatar
pekka
Site Admin
 
Viestit: 5194
Liittynyt: 22. Marras 2010 21:51

Re: Globalisaatio

ViestiKirjoittaja JoKi » 06. Maalis 2013 15:25

Virossa on ehkä suurempi työttömyys kuin Suomessa.
JoKi
 
Viestit: 331
Liittynyt: 22. Loka 2011 18:16
Paikkakunta: Vaasa

Re: Globalisaatio

ViestiKirjoittaja pekka » 06. Maalis 2013 15:32

Voitko JoKi selittää vähän tarkemmin mitä tarkoitat tuolla lauseellasi eli miten se olisi vaikuttanut tuohon syntyneeseen integraatiokauppaan eli Poutun myymiseen Viroon?
"Sillä kärsivällisyys on teille tarpeellinen, tehdäksenne Jumalan tahtoa, että te lupauksen saisitte." Hepr. 10:36

https://annabella-wargh.webnode.fi/
Avatar
pekka
Site Admin
 
Viestit: 5194
Liittynyt: 22. Marras 2010 21:51

Seuraava

Paluu Yleinen keskustelu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 32 vierailijaa